Λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες είναι το χρονικό διάστημα το οποίο έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για να ολοκληρώσει τα hotspots, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Sueddeutsche Zeitung, ο οποίος συμμετείχε χθες στη συνάντηση του Διατλαντικού Συμβουλίου για τη Μετανάστευση, στο Βερολίνο. «Δεν έχουμε περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να επιτύχουμε αποτελέσματα στα σύνορα» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος. Προσέθεσε, δε, ότι δεν είναι ακόμα ορατό το τέλος του μεγάλου προσφυγικού κύματος, μάλλον το αντίθετο. «Τους επόμενους μήνες, ο αριθμός των ροών θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο» τόνισε. Ο κ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στα κράτη-μέλη που δεν δέχονται να συνεισφέρουν στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, πρόσθεσε ότι κάποιες κυβερνήσεις λένε «όχι» σε όλα, αλλά αποσιωπούν από τους λαούς τους τις συνέπειες αυτής της άρνησης. «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ευθύνεται για το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει εξευρεθεί λύση. Πήγα σε κάθε χώρα και υποσχέθηκα παντού στήριξη, οικονομική, τεχνική και σε υποδομές».
Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Eλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος επίσης παραβρέθηκε, σύμφωνα με την Deutsche Welle δήλωσε ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου εκ των πραγμάτων δεν ισχύει πλέον. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει αργήσει όσον αφορά την ολοκλήρωση των hotspots. «Ομως αυτό δεν θα έπρεπε να το δει κανείς σαν άλλοθι για να κουνάει το δάχτυλο και να τιμωρήσει την Ελλάδα. Αντίθετα θα έπρεπε να το δει σαν αφορμή για να βοηθήσει». Ο αναπληρωτής υπουργός εκθείασε τον ρόλο της Γερμανίας. «Από την πλευρά της Γερμανίας έχουμε πάρει μεγάλη βοήθεια. Και από την Ε.Ε. αρχίζουμε να παίρνουμε και υλική και οικονομική βοήθεια. Αλλά πάντα είναι λιγότερη από αυτή που χρειαζόμαστε». Αντιθέτως, ο κ. Μουζάλας επέκρινε τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό τονίζοντας ότι δεν κάνει τίποτα για να εφαρμόσει τα μέτρα της πρόσφατης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Κάναμε τις τελευταίες 15 ημέρες 130 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Στο ίδιο διάστημα έχουν έρθει από την Τουρκία 30.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες. Η αναλογία αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο. Θα πρέπει η Ευρώπη να δραστηριοποιηθεί, ώστε οι επιστροφές να γίνονται γρήγορα και σε μεγάλους αριθμούς» κατέληξε.
Συλλήψεις
Την ίδια στιγμή, κατακόρυφη πτώση παρουσίασαν οι συλλήψεις μεταναστών το 2015, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν μέσω του λιμανιού της Πάτρας, είτε με πλαστά έγγραφα είτε κρυμμένοι σε κάποιο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο κεντρικός λιμενάρχης Πατρών, πλοίαρχος Τρ. Κοροντζής, το 2015 συνελήφθησαν 565 μετανάστες, ενώ το 2014 είχαν συλληφθεί 1.237. Οσον αφορά τους διακινητές, το 2015 συνελήφθησαν 113 άτομα, ενώ το 2014 είχαν συλληφθεί 183 άτομα. Σύμφωνα με τον κεντρικό λιμενάρχη, η μείωση του αριθμού των μεταναστών που προσπάθησαν να ταξιδέψουν παράνομα από την Πάτρα προς την Ιταλία οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως από τον περασμένο Ιούλιο, η κύρια πύλη εξόδου από τη χώρα είναι τα βόρεια σύνορα. Ταυτόχρονα, όπως συμπλήρωσε ο κ. Κοροντζής, οι συστηματικοί έλεγχοι που γίνονται στο λιμάνι και οι συλλήψεις που ακολουθούν, φαίνεται πως έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά. Ακόμα, σημείωσε πως οι λιμενικοί και οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι, ώστε να εντοπίζουν άμεσα τα πλαστά έγγραφα.
Καθημερινή