Σχεδόν τη μισή εμπορική τους αξία απώλεσαν τα οκτώ χρόνια της οικονομικής κρίσης τα ακίνητα στη χώρα μας, ενώ σε σημαντικό ποσοστό υποχώρησαν και οι αγοραπωλησίες ακινήτων οι οποίες έχουν πλέον περιοριστεί σε μερικές χιλιάδες κάθε έτος.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σωρευτικά τα χρόνια της κρίσης τα ακίνητα (κατοικίες,γραφεία, καταστήματα) έχασαν την εμπορική τους αξία σε ποσοστό 43% ,με την πτώση των τιμών να είναι ακόμη μεγαλύτερη στα παλαιά διαμερίσματα των μεγάλων αστικών κέντρων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η υποχώρηση των τιμών σε κάθε κατηγορία ακινήτων συνεχίστηκε,σε περιορισμένο όμως ποσοστό της τάξης του 1,1% ,και το πρώτο 9μηνο του 2017,αποτελώντας η χώρα μας μαζί με την Ιταλία τις μοναδικές χώρες στην Ευρωπαική Ενωση όπου καταγράφηκε πέρυσι υποχώρηση των αγοραίων τιμών στα ακίνητα.
Η πτώση των τιμών συνοδεύεται και με περιορισμένο,τα χρόνια της κρίσης, αριθμό αγοραπωλησιών ακινήτων,έναντι των εκατοντάδων χιλιάδων που καταγράφηκαν τη δεκαετία του 2000.Σύμφωνα με έρευνα αγοράς επί πραγματικών συναλλαγών αγοραπωλησίας ακινήτων που πραγματοποίησε η Ενωση Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδος σχεδόν οι 9 στους 10 Ελληνες που αγόρασαν πέρυσι ακίνητο το έπραξαν καταβάλλοντας μετρητά ,ενώ μόλις ένας στους δέκα έκανε την αγορά με τραπεζική χρηματοδότηση.
Οι αγοραπωλησίες αφορούσαν σε ποσοστό 75,2% αγορές κατοικιών για στέγαση η για επενδυτικούς σκοπούς ,σε ποσοστό 14,9% αγορά αγροτεμαχίων καθώς και λοιπές αγορές γραφείων ,καταστημάτων ,αποθηκών κλπ.
Από τις αγοραπωλησίες κατοικιών αυτές σε ποσοστό 58,3% αφορούσαν ακίνητο σε αστικό ιστό , σε ποσοστό 15,8% αγορά εξοχικού και σε ποσοστό 25,85 % ακίνητα σε περίχωρα πόλεων και κωμοπόλεων.
Αναφορικά με τα χρήματα που πλήρωσαν οι αγοραστές ακινήτων η αγροτεμαχίων αυτά σε ποσοστό 90% κυμαίνονταν από ελάχιστες χιλιάδες ευρώ μέχρι 250.000 ευρώ, ενώ μόλις το 10% των αγορών ήταν άνω των 250.000 ευρώ.
newpost.gr