Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
«Η αποχώρηση Καμμένου ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου, το οποίο όμως εκτός από προσυμφωνημένο, απεδείχθη και κακοσκηνοθετημένο» δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή της στην «δ» η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κα Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Επιπλέον, μιλάει για την σημασία των Ευρωεκλογών, τα ανοιχτά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη υπογραμμίζοντας πως «Όσοι πιστεύουμε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, θέλουμε μία Ευρώπη αρχών και αξιών με ρόλο πρωταγωνιστή στο διεθνές προσκήνιο, που θα αμβλύνει τις ιστορικές, ιδεολογικές και οικονομικές διαφορές των κρατών μελών της».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Βόζεμπεργκ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο Πάνος Καμμένος αποχώρησε ήδη. Θα ήθελα το σχόλιό σας για τις πολιτικές εξελίξεις, που είναι ραγδαίες.
Οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να φαίνονται ραγδαίες, όμως ήταν απολύτως αναμενόμενες. Η αποχώρηση Καμμένου ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου, το οποίο όμως εκτός από προσυμφωνημένο, απεδείχθη και κακοσκηνοθετημένο.
Ο Πάνος Καμμένος, που εμφανίζεται σήμερα ως πολέμιος της Συμφωνίας των Πρεσπών, είχε την ευκαιρία να αποτρέψει τη Συμφωνία από τον περασμένο Ιούνιο με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όμως αντί αυτού, επέλεξε να συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και γνώριζε καλά ότι στο μεσοδιάστημα θα παράγονταν αρνητικά τετελεσμένα εις βάρος της πατρίδας μας.
Μάλιστα αφού περίμενε να γίνει το δημοψήφισμα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια, αποχώρησε από το Υπουργείο Άμυνας, χωρίς όμως να ρίξει την κυβέρνηση, καθώς της δανείζει τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ προκειμένου να εξασφαλιστεί η ψήφος εμπιστοσύνης και αμέσως μετά να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία υποτίθεται ότι απορρίπτει!
Το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε με την επιλεκτική διαγραφή διαφωνούντων βουλευτών από τον Πάνο Καμμένο, προκειμένου να μην μείνουν οι ΑΝΕΛ με λιγότερους από πέντε βουλευτές και πάψουν να αποτελούν κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν με τον πλέον σαφή τρόπο την αρχική θέση της ΝΔ ότι Τσίπρας και Καμμένος, εμφορούμενοι από απύθμενη υποκρισία και άκρατο πολιτικό τυχοδιωκτισμό, βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση με στόχο να παραμείνει για λίγο καιρό ακόμα η κυβέρνηση στην εξουσία και να περάσει από τη Βουλή η εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών.
• Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ακόμα και με λιγότερους από 151 ψήφους, ως κυβέρνηση ανοχής για ένα χρονικό διάστημα και μέχρι να οδηγηθούμε στις εκλογές. Μιλάμε όμως για εθνικά ζητήματα που κάθε λάθος απόφαση, δημιουργεί τετελεσμένα για το μέλλον της χώρας…
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ τον περασμένο Ιούνιο διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ότι θα ζητήσουν και θα λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης, προ ημερών άλλαξε θέση δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να παραμείνει στην εξουσία για να συνεχίσει το έργο της έστω και με ψήφο ανοχής. Η συνέχεια είναι γνωστή, καθώς μετά από νέα αλλαγή στάσης, αποφάσισαν τελικά να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Οι παλινωδίες και οι κυβιστήσεις των κυβερνητικών στελεχών έχουν πάψει προ πολλού να μας εκπλήσσουν, γιατί αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.
Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το μείζον δεν είναι η αλλαγή θέσης, αλλά η ουσία της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος θεώρησε πολιτικά και θεσμικά ορθό το να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της, ενώ θα είχε απωλέσει τη δεδηλωμένη!
Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η χώρα βιώνει θεσμικά πρωτοφανείς καταστάσεις, καθώς ουδέποτε στα 45 χρόνια της Μεταπολίτευσης συνέβη να παραμείνει μία κυβέρνηση στην εξουσία με ψήφο ανοχής.
Είναι πραγματικά θλιβερή η εικόνα μιας κυβέρνησης που καταρρέει και προσπαθεί στηριζόμενη σε μη ηθικές μεθοδεύσεις να παραμείνει γαντζωμένη στις καρέκλες της εξουσίας.
Όμως το χειρότερο είναι ότι στο εναπομείναν χρονικό διάστημα της θητείας της η παρούσα κυβέρνηση με τις αποφάσεις της θα δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, με κορυφαίο ζήτημα τη Συμφωνία των Πρεσπών.
• Τον προσεχή Μάιο, έχουμε εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ευρωεκλογές. Πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν και οι εθνικές εκλογές;
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εξασφαλίζει τυπικά την εμπιστοσύνη της Βουλής, με τη στήριξη μιας ετερόκλιτης ομάδας βουλευτών, που ξαφνικά αποφάσισαν να τον στηρίξουν, όμως έχει απωλέσει προ πολλού την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.
Η διψήφια διαφορά υπέρ της ΝΔ, που είχε παγιωθεί εδώ και πολύ καιρό στις δημοσκοπήσεις, διευρύνθηκε περαιτέρω και σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, η ψαλίδα έχει πλέον ανοίξει στο 15%.
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι όποτε και να κάνει τις εκλογές θα τις χάσει πανηγυρικά και γι’ αυτό προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει λίγο ακόμη χρόνο στην πρωθυπουργική καρέκλα.
Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως η κυβέρνηση είναι δύσκολο να ξεπεράσει το σκόπελο των διπλών εκλογών του προσεχούς Μαΐου με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το βέβαιο είναι ότι όσο παραμένουν στην εξουσία τόσο το χειρότερο για τη χώρα, καθώς προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά όχι μόνο στα εθνικά θέματα, αλλά και στην οικονομία.
Η οριστική έξοδος από την κρίση και η επιστροφή σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης προϋποθέτουν την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων ύψους πολλών δις ευρώ.
Όμως ποιος σοβαρός επενδυτής θα εμπιστευθεί μία κυβέρνηση υπό κατάρρευση, με αλλεργία στην επιχειρηματικότητα, εχθρική απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία και οπαδό του πελατειακού κράτους και της υπερφορολόγησης;
• Να μείνουμε στις Ευρωεκλογές. Πόσο σημαντικές είναι για τους ευρωπαίους πολίτες; Από την πείρα σας, έχουν αντιληφθεί την σημασία και την λειτουργία μίας χώρας – μέλους μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια;
Στις Ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου οι ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν με την ψήφο τους να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης.
Είναι οι πιο σημαντικές και πιο κρίσιμες ευρωεκλογές, από τον Ιούνιο του 1979, όταν οι ευρωπαίοι πολίτες εξέλεξαν για πρώτη φορά με άμεση ψηφοφορία τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αντιλαμβάνομαι ότι ο χαρακτηρισμός κάθε επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης ως κρίσιμης ακούγεται κοινότοπος και στερεοτυπικός, όμως για τις προσεχείς ευρωεκλογές είναι ο ηπιότερος, καθώς ουδέποτε κατά το παρελθόν είχε αμφισβητηθεί τόσο έντονα το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Τον Μάιο θα κριθεί εάν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου ή εάν θα υψώσουμε τείχη, επιστρέφοντας σε εποχές, που όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε.
Εάν στις ευρωεκλογές ενισχυθούν περαιτέρω ο λαϊκισμός, ο ευρωσκεπτικισμός και οι ακραίες φωνές, το μέλλον της Ένωσης διαγράφεται δυσοίωνο.
Είναι αλήθεια ότι η μάχη απέναντι στα άκρα είναι δύσκολη, γιατί οι λαϊκιστές στοχεύουν στην ημιμάθεια ως μέσο εύκολης χειραγώγησης, εκμεταλλεύονται την αδυναμία των πολιτών να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα προβλημάτων όπως το προσφυγικό ή η χρηματοπιστωτική κρίση και χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων, χωρίς ποτέ να γίνονται δυσάρεστοι.
Επίσης οι λαϊκιστές πολιτικοί όσα φιλολαϊκά μέτρα λαμβάνουν τα παρουσιάζουν ως δική τους επιτυχία, ενώ για τα αντιλαϊκά μέτρα κατηγορούν πάντα τις Βρυξέλλες.
Υπό αυτές τις συνθήκες ακόμη και σήμερα πολλοί ευρωπαίοι αδυνατούν να αντιληφθούν τόσο τη σημασία της ευρωπαϊκής οικογένειας όσο τη λειτουργία μίας χώρας μέσα σε αυτήν.
Εξαιρετικά επίκαιρο και χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Brexit, καθώς λαϊκιστές πολιτικοί επηρέασαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με fake news, εν συνεχεία εξαφανίστηκαν από την βρετανική πολιτική σκηνή και σήμερα δυόμιση χρόνια μετά τη διεξαγωγή του, το Ηνωμένο Βασίλειο ταλανίζεται από πολιτική κρίση αδυνατώντας να διαχειριστεί τους όρους του διαζυγίου με την ΕΕ.
• Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει ανοιχτά ζητήματα όπως η τρομοκρατία, το μεταναστευτικό αλλά και εργασιακά θέματα. Βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων προκλήσεων για το άμεσο μέλλον και πώς θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε;
Τα φλέγοντα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η ΕΕ καθιστούν επιτακτική ανάγκη την περιχαράκωση της δημοκρατίας, το σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων λαϊκισμού, εσωστρέφειας και εθνικών ανταγωνισμών.
Προβλήματα όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό έχουν εξελιχθεί σε ρωγμή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η επίλυσή τους είναι ανέφικτη χωρίς τη συνδρομή των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνεργασίας.
Ας αναλογιστούν οι πολίτες, σε περίπτωση επικράτησης των ευρωσκεπτικιστών, ποιες πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να λάβουν τις σοβαρές αποφάσεις που απαιτούνται για κρίσιμα ζητήματα, όπως η πολιτική ασφάλειας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου, ο περιορισμός των κοινωνικών ανισοτήτων και η ισόρροπη ανάπτυξη.
Εάν το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλονιστεί, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές ιδίως για ένα κράτος μέλος όπως η Ελλάδα, που είναι χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων, αγωνίζεται να ξεφύγει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και έχει ανοιχτά σοβαρά εθνικά ζητήματα σχεδόν με όλους τους γείτονές της.
Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική με μια Ευρώπη αρχών και αξιών, με θεσμική εμβάθυνση, προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και κοινή στρατηγική απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Όσοι πιστεύουμε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, θέλουμε μία Ευρώπη αρχών και αξιών με ρόλο πρωταγωνιστή στο διεθνές προσκήνιο, που θα αμβλύνει τις ιστορικές, ιδεολογικές και οικονομικές διαφορές των κρατών μελών της.
Αλλά και όσοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην ΕΕ, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η ευρωπαϊκή κυριαρχία πηγάζει από την εθνική κυριαρχία και δεν την αντικαθιστά.