Δραματικές είναι οι συνέπειες της διπλής, υγειονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας και στη ζωή των εργαζομένων, που είδαν εν μέσω έκρηξης της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας μείωση μισθών ακόμη και πάνω από 20%. Μάλιστα, η σχεδιαζόμενη, σταδιακή άρση των προστατευτικών μέτρων όπως οι αναστολές συμβάσεων, στο πλαίσιο μετάβασης στη νέα «εργασιακή κανονικότατα», φαίνεται πως προβληματίζει την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κάτι που επεσήμανε χθες ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης κατά την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια τους επόμενους μήνες ώστε αυτή η μετάβαση, μετά και τη σταδιακή άρση μέτρων όπως οι αναστολές, να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή θα διαδραματίσουν και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με τον υπουργό να αναδεικνύει ως προτεραιότητα τη βέλτιστη αξιοποίησή τους για δράσεις κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων.
Τη σημαντική μείωση των μισθών, παράλληλα με αύξηση του χρόνου εργασίας και την άναρχη ανάπτυξη της τηλεργασίας, εν μέσω της πανδημίας, καταγράφει ως απόψεις της πλειονότητας των μισθωτών, έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Οπως επίσης καταδεικνύει και την απαισιοδοξία που διακατέχει τους Ελληνες εργαζομένους για την επόμενη της υγειονομικής κρίσης ημέρα. Τους φόβους, τις ανασφάλειες αλλά και τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες απασχολούνται εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημικής κρίσης οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, μετέφερε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη το προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Τα στοιχεία της έρευνας της ALCO μάλιστα ήρθαν να φωτίσουν την εικόνα μιας αγοράς εργασίας όπου έχουν ανατραπεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και έχει επιβληθεί η δραματική μείωση των εισοδημάτων, με 6 στους 10 εργαζομένους να έχουν μείωση εισοδήματος και το 36% να δηλώνει ότι η μείωση είναι μεγαλύτερη του 21%.
Αναλυτικά, το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκε το εισόδημά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21%-30%. Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους το επόμενο 6μηνο. Το 56% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται (+4% σε σχέση με τον Οκτώβριο). Το 40% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει εργαστεί με τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την πλειονότητα να αξιολογεί αρνητικά την ταχεία ανάπτυξή της. Το 65% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τις ώρες εργασίας τους, το 54% εκτιμά ως αρνητικές τις επιπτώσεις της στα δικαιώματά τους, ενώ το 52% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την προσωπική ζωή τους.
Οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμαναν στον νέο υπουργό ότι η σχέση που διαμορφώνει η πανδημία είναι ετεροβαρής, με αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα την εργατική πλευρά. Επίσης, έγινε εκτενής ενημέρωση για καταγγελίες ακραίας εργοδοτικής παραβατικότητας.
Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου) ενημέρωσε τους συνδικαλιστές για τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις σε εργασιακό και ασφαλιστικό. Ιδιαίτερα για το εργασιακό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τη φιλοσοφία τού υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου, τάχθηκε υπέρ του κοινωνικού διαλόγου και υπογράμμισε ότι όπως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν και επιχειρήσεις με τους εργαζομένους στα κεραμίδια, δίνοντας το στίγμα ότι θα επιδιώξει συγκλίσεις χωρίς αιφνιδιασμούς. Ο υπουργός, τέλος, ξεκαθάρισε ότι η προσέλκυση των επενδύσεων πρέπει να συνδυαστεί με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας χωρίς εκπτώσεις.
Πηγή: kathimerini.gr