« Οφείλουμε να δούμε το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια , μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική υπεράσπισης αλλά και άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Δομικά στοιχεία αυτής της εθνικής στρατηγικής είναι:
1ον) Η ενεργητική και εξωστρεφής εξωτερική πολιτική.
2ον) Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
3ον) Η στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τις χώρες εκείνες που υπερασπίζονται τις βασικές αρχές του δυτικού συστήματος ασφαλείας, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Μάνος Κόνσολας στην ομιλία του στη Βουλή.
«Εγώ δεν θα μιλήσω για κόκκινες γραμμές που τις τοποθετεί ο καθένας όπου θέλει, θα μιλήσω για τα υπαρκτά εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα που είναι ξεκάθαρα».
Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ,που δίνει το δικαίωμα στη χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, την έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως υπερεθνική οντότητα και αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Μάλιστα η σύμβαση στο άρθρο 121, προβλέπει ρητά, ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου χαρακτήρισε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια ως « άσκηση σαφέστατου κυριαρχικού δικαιώματος που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο».
Τόνισε, ότι δεν υπάρχουν φοβικά σύνδρομα και εκπτώσεις στην άσκηση αυτού του δικαιώματος, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία ελληνική κυβέρνηση που θα
αποδεχθεί την έμπρακτη αναγνώριση τουρκικών απαιτήσεων και επεκτατικών βλέψεων».
Ο κ. Κόνσολας κατέρριψε τις αιτιάσεις όσων ισχυρίζονται ότι επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα δημιουργήσει προβλήματα στη ναυσιπλοΐα, λέγοντας ότι « υπάρχει πάντα η αβλαβής διέλευση που επιτρέπει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, όπως υπάρχει και το παράδειγμα της περιοχής των Κυκλάδων που συνιστά μια σχετικά κλειστή θάλασσα. Βλέπουμε όμως, ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα».
Αναφερόμενος στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο, ο κ .Κόνσολας επισήμανε ότι μεγαλώνει η Ελληνική Επικράτεια κατά 13 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.
«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά το 1947 και την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, η αύξηση της Ελληνικής Επικράτειας στηρίζεται σε Διεθνείς Συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας στη βουλή: https://youtu.be/13FKvAlNA3I