«Κινητικότητα» (σιωπηρή) καταγράφεται για το ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία της Ρόδου, με την κατάσταση η οποία επικρατεί εδώ και πάνω από 5,5 χρόνια στα παλαιά σφαγεία, δίπλα ακριβώς από την είσοδο του εμπορικού λιμένα όπου αυτή την περίοδο φιλοξενούνται πάνω από 130 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων.
Παρά το γεγονός πως από τον περασμένο Οκτώβριο είχαν δοθεί επανειλημμένα δεσμεύσεις από τοπικούς πολιτικούς εκπροσώπους ότι, αφενός θα σφραγιστεί ο χώρος και αφετέρου θα ξεκινήσει η μεταφορά τους σε άλλες δομές (Λέρο, Κω ή σε άλλες περιοχές της χώρας) μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία κίνηση.
Οι τοπικές αρχές έχουν κάνει παρεμβάσεις –χωρίς ωστόσο να έχουν αρμοδιότητα για κάτι περισσότερο στον χώρο- ενώ σε πολιτικό επίπεδο, το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης τηρεί επίσης «σιγή ασυρμάτου» για το θέμα. Μάλιστα, πρόσφατα απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Παναγιώτης Μηταράκης, απλά περιορίστηκε σε… αναφορά σχετικά με την ύπαρξη της άτυπης δομής –η οποία όμως, δεν αποτελεί ολοκληρωμένη δομή όπως λειτουργούν σε άλλες περιοχές χωρίς να δίνει διευκρινίσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες ανέφεραν χτες πως γίνονται προσπάθειες για να μεταφερθούν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μείνει στα παλαιά σφαγεία, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς, μεθοδευμένα και σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές (για διάφορους λόγους).
ΙΔΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ
Όπως έχει γράψει επανειλημμένα η «δ» η πρόχειρη δομή στα παλαιά σφαγεία, παραμένει –δυστυχώς- μία «υγειονομική» βόμβα στο κέντρο της πόλης της Ρόδου. Ενώ οι κάτοικοι και οι αρχές καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να προστατευτούν από την πανδημία του κορωνοϊού, εφαρμόζοντας τα μέτρα προστασίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, στα παλαιά σφαγεία, φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για να τηρούνται αυτά τα μέτρα και φυσικά, δεν υπάρχει, πλέον κανένα ενδιαφέρον.
Στην πρόχειρη – άτυπη αυτή δομή που λειτουργεί στην είσοδο του εμπορικού λιμένα Ρόδου, φιλοξενούνται πάνω από 130 άτομα, στοιβαγμένα, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας (όχι μόνον από τον κορωνοϊό αλλά και οποιαδήποτε άλλη ασθένεια).
Μόνος παραμένει ένας εθελοντής, ο κ. Ντίνος Μαντικός που προσπαθεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα τρόφιμα στους φιλοξενούμενους –την ώρα που η κουζίνα έχει «κλείσει» εδώ και πολύ καιρό ενώ ο ίδιος δεν βρίσκεται εκεί σε καθημερινή βάση και έχει αποσυρθεί για λόγους υγείας.
Μόνον η Καθολική Εκκλησία στη Ρόδο, προσφέρει κάθε μήνα 250 ευρώ περίπου για σίτιση ενώ υπάρχουν κάποιες –πολύ περιορισμένες- δωρεές σε φαγητό και ρουχισμό από συγκεκριμένους ιδιώτες που προσπαθούν να βοηθήσουν εθελοντικά. «Αυτή την περίοδο φιλοξενούμε στα παλιά σφαγεία, πάνω από 130 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στη Ρόδο ένα και δύο χρόνια. Κάποιοι άλλοι φιλοξενούνται με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σε ξενοδοχεία. Όμως, το πρόβλημα παραμένει σε εκκρεμότητα. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν περάσει από την Ρόδο πάνω από 25.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες. Η προηγούμενη δημοτική αρχή, μας έδινε συνέχεια ημερομηνίες ότι θα κλείσει η δομή και θα μεταφερθούν σε κάποιο μέρος έξω από την πόλη προκειμένου να αξιοποιηθεί τα κτήριο αυτό, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Τώρα, περιμένουμε, αν τελικά θα γίνει κάτι. Ωστόσο, υπάρχει κινητικότητα και σιγά σιγά αρχίζουν να αποχωρούν κάποια άτομα αλλά με αργούς ρυθμούς», δήλωσε ο εθελοντής.
Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου τον περασμένο χρόνο όταν ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Δημήτρης Κρητικός ζήτησε να ληφθεί μέριμνα και να παρέμβει ο εισαγγελέας για να απομακρυνθούν.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, είχε ξεκαθαρίσει προς το τέλος του 2020, για πολλοστή φορά, την θέση της δημοτικής αρχής ότι, η πρόθεσή της είναι να αξιοποιηθεί το ακίνητο:
«Από όσο γνωρίζω, κανένας στην Ρόδο δεν θέλει να γίνει Κλειστή Δομή στο νησί. Διαβεβαιώνω ότι η σημερινή δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το θέμα σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική. Ζητήσαμε με επιστολή μας την άμεση παρέμβαση του γενικού γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτη, για την εντατικοποίηση της διαδικασίας απόδοσης του κτηρίου των ‘Παλαιών Σφαγείων’ στο Δήμο Ρόδου. Έχουμε σχέδιο για την αξιοποίηση και του συγκεκριμένου δημοτικού ακινήτου, το οποίο θα υλοποιήσουμε μετά την απομάκρυνση των ατόμων που μέχρι σήμερα καταλαμβάνουν αυθαίρετα τον χώρο. Από την αρχή της θητείας μας διαχειριστήκαμε το θέμα των μεταναστών με τον ενδεδειγμένο τρόπο, χωρίς τυμπανοκρουσίες και ενέργειες που θα προκαλούσαν.
Οι πρωτόγνωρες όμως συνθήκες που επικρατούν, δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε, αλλά να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου μας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
https://www.dimokratiki.gr/20-01-2021/ygeionomiki-vomva-ta-palaia-sfageia-rodoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.