Ειδήσεις

«Καμπανάκι» από ειδικούς για νέα πανδημική έξαρση παρά τα δείγματα αποκλιμάκωσης

Η Όμικρον αυξάνει τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η «Δέλτα» αθόρυβη αυξάνει τον αριθμό των θανάτων. Τι εξηγούν οι ειδικοί και γιατί ανησυχούν για νέα πανδημική έξαρση.

Υψηλοί παραμένουν, παρά το «φρένο» στα κρούσματα, οι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς, αφού η Ελλάδα καταγράφει τους περισσότερους θανάτους σε εκατομμύριο πληθυσμού, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ. Ειδικότερα την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε, 20.107 νέα κρούσματα και  88 θανάτους, ενώ 683 συνάνθρωποι μας βρίσκονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων σιασωληνωμένοι. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 557  είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126  είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.931 ασθενείς.

Σημάδια αποκλιμάκωσης
Μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα έχουμε μία βελτίωση και στους σκληρούς δείκτες, εκτίμησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Επισήμανε την αποκλιμάκωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων της Covid-19, ωστόσο, τόνισε ότι «δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί», καθώς «βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και συνεπώς θα έρθει και η γρίπη», ενώ «μπορεί να έχουμε και μία νέα πανδημική έξαρση από κάποια άλλη παραλλαγή» του κορωνοϊού. Ανέφερε, επίσης, ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα εκδίδεται ύστερα από 14 ημέρες μετά το θετικό τεστ.

Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχει επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον, και στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και στον αριθμό των νέων εισαγωγών.

Η Όμικρον αυξάνει τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία
«Οι νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον, σε μεγάλο ποσοστό, όμως υπάρχουν και αρκετοί νοσηλευόμενοι με την μετάλλαξη Δέλτα, οι οποίοι είχαν κάνει εισαγωγή τις προηγούμενες εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όμικρον στα παιδιά
Για το αποτύπωμα της Όμικρον στα παιδιά, σημείωσε ότι τα δεδομένα από το εξωτερικό και την Ελλάδα δείχνουν ότι η παραλλαγή αυτή «είναι αρκετά ήπια στα παιδιά. Έχουμε αύξηση των νοσηλειών λόγω του μεγάλου όγκου των περιστατικών, όμως ταυτόχρονα έχουμε και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας, και γι’ αυτό δεν έχουμε συσσώρευση περιστατικών στα παιδικά νοσοκομεία».

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι είναι σταθερό το επίπεδο των νοσηλειών των παιδιών «περίπου στο 1,5% έως 2 και κάτι τοις εκατό των νοσηλευόμενων ασθενών στην Ελλάδα».

Η «Δέλτα» αθόρυβη αυξάνει τους θανάτους
«Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο θανατηφόρο ιογενή λοίμωξη. Περίπου 7 – 8 ασθενείς μου έχουν καταστροφή του πνεύμονα ασυμβίβαστη με τη ζωή. Ο ιός δεν αστειεύεται», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Νίκος Καπραβέλος, συντονιστής διευθυντής Β’ ΜΕΘ Παπανικολάου.

Όσο για τους θανάτους που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι αυτοί οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα.

«Οι θάνατοι είναι υψηλοί στη χώρα. Είναι σημείο που προσβάλει όλο το σύστημα υγείας και τη χώρα ολόκληρη. Η Δέλτα σαρώνει στα νοσοκομεία, είναι μετάλλαξη που δεν αστειεύεται, έχει δώσει τραγικά αποτελέσματα. Σε άλλες χώρες το έχουν αντιμετωπίσει, δυστυχώς η Ελλάδα δεν κατάφερε να το αντιμετωπίσει».

 

Οι τρεις παράγοντες που αυξάνουν τον αριθμό των θανάτων
– Η νοσηρότητα του ιού
– Το ποσοστό εμβολιαστικές κάλυψης
– Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι νοσούντες φτάνουν αργά στο νοσοκομείο, ενώ και μετά τη νοσηλεία τους δεν λαμβάνουν κατάλληλη φροντίδα.

Πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου