Εκσυγχρονίζεται σε όλα τα επίπεδα το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με πρωτοβουλία του προέδρου του Ιωάννη Γ. Πάππου που περνά πλέον στην νέα εποχή αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έπειτα από τη σχετική διαβεβαίωση που έδωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτης πίτας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, άμεσα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του αφορά στη Ρόδο, στην Κω και στην Κάλυμνο.
Πρόθεση του προέδρου κ. Γιάννη Πάππου είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών του φορέα σε όλα τα νησιά και η αξιοποίηση των σχετικών προγραμμάτων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτηριακού αποθέματος τόσο στη Ρόδο όσο στην Κάλυμνο και στην Κω.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δια του περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στο αίτημα του προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και άμεσα αναμένεται να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες, για τη χρηματοδότηση, των παρεμβάσεων που αφορούν σε περιορισμό της ενεργειακής ζήτησης που συνδέεται με την χρήση του κτηρίου, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενέργεια που χρησιμοποιείται για τα τεχνικά συστήματα όπως για θέρμανση, ψύξη, αερισμό, παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) και φωτισμό.
Στόχοι του Προγράμματος είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης έργων σημαντικού οικονομικού μεγέθους και σημαντικού αντίκτυπου στην ενεργειακή απόδοση στον δημόσιο τομέα, η προώθηση του επιχειρηματικού μοντέλου των ΕΕΥ και η δημιουργία σταθερής ζήτησης για υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης καθώς και η διασφάλιση ότι προστατεύονται οι περιβαλλοντικοί στόχοι.
Παράλληλα, στην νέα ψηφιακή εποχή περνά το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, υποβάλλοντας πρόταση για χρηματοδότηση στη Δράση «Ανάπτυξη και εμπλουτισμός παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις» για ένταξη και χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Νότιο Αιγαίο και του Ταμείου ΕΤΠΑ και σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η συγχρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση, ανέρχεται σε 1.000.000,00 €.
Η δράση αποσκοπεί στη βελτίωση του επιπέδου παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και περιλαμβάνει καινοτόμες δράσεις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) τοπικής εμβέλειας και σημασίας
Στο πλαίσιο αυτό, θα ενισχυθούν τα επιμελητήρια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την ανάπτυξη και παροχή νέων, καινοτόμων και διευρυμένων ψηφιακών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ενδεικτικά προβλέπεται.
– ανάπτυξη σύγχρονων συστημάτων Παροχής και Διαχείρισης Ψηφιακών Υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις-μέλη
– εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη νέων καινοτόμων εργαλείων ανάπτυξης τοπικής επιχειρηματικότητας
– ψηφιακοί επαγγελματικοί οδηγοί και πλατφόρμες συλλογής δεδομένων
– εξοπλισμός και λογισμικό για την αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα ενεργοποιηθούν δράσεις και εργαλεία αξιοποιήσιμα από επιχειρήσεις που αναζητούν κατευθύνσεις σε θέματα ανάπτυξης, καινοτομίας, τεχνολογίας, ανθρώπινου δυναμικού και στρατηγικής πληροφόρησης, κεφαλαιοποιώντας εξελίξεις κυρίως στους στρατηγικούς τομείς της χώρας και σε επαγγέλματα που κρίνονται κρίσιμα για την αγορά σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, ή/και σε τομείς που επηρεάζονται άμεσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εργασίας και τον προσανατολισμό στην πράσινη οικονομία, με παράλληλη τομεακή διάσταση.
Την τελευταία δεκαετία, η ευρεία υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών ανάγκασε τις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν αυτές τις τεχνολογίες προκειμένου να διαφοροποιήσουν τις προτάσεις τους, να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους και να βελτιώσουν την ανάλυση πληροφοριών.
Η ψηφιακή εποχή δημιουργεί νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και σηματοδοτεί εκείνες τις διαδικασίες για την επίτευξη βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης. Η ψηφιοποίηση έχει έρθει στο προσκήνιο στην κοινωνία, αλλάζοντας τις προσδοκίες των πελατών, αναστατώνοντας τα τρέχοντα επιχειρηματικά οικοσυστήματα και ανοίγοντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Προκειμένου να επωφεληθούν από αυτό, προτρέπεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια περίπλοκη προσπάθεια που παρέχει μεγάλες δυνατότητες για τη βελτίωση των επιχειρηματικών αποτελεσμάτων, αλλά έχει προκλήσεις και εμπόδια που κάθε οργανισμός πρέπει να ξεπεράσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, στην Ελλάδα οι κυριότεροι λόγοι πλοήγησης στο Διαδίκτυο αφορούν στην αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες (70% των Ελλήνων στο Internet), στην επικοινωνία με ηλεκτρονικά μηνύματα (62%) ενώ ακολουθούν με σημαντικά ποσοστά η αναζήτηση πληροφοριών για απόκτηση γνώσης (49%), η online ενημέρωση (45%) και η αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με κάποια επίσημη βαθμίδα εκπαίδευσης (33%).
Βάσει των παραπάνω, σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων ενδιαφέρεται για την αναζήτηση ευρυζωνικού περιεχομένου που προέρχεται από επιστημονικές εκδόσεις, από περιοδικές εκδόσεις και εκδόσεις τύπου, καθώς και από επιχειρήσεις που επεξεργάζονται και διαθέτουν ελληνικό ευρυζωνικό περιεχόμενο κυρίως στον τομέα της ενημέρωσης.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στα τελευταία τρία έτη ο αριθμός των διαδικτυακών websites διπλασιάστηκε και ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση του online κοινού βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από ποτέ.