Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συναντήσεων εργασίας με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς • Γ. Χατζημάρκος: Προχωράμε βήμα βήμα μαζί, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Εξασφαλίζουμε ότι ο τουρισμός μας θα διατηρήσει την πρώτη θέση και την επόμενη μέρα
Τρεις μέρες διήρκεσε ο πρώτος κύκλος συναντήσεων εργασίας με τους παραγωγικούς φορείς που καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στο φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού της Ρόδου στον πρώτο αειφόρο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως «The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination», της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ομίλου-ηγέτη της τουριστικής αγοράς Tui Group. Ο πρώτος κύκλος συναντήσεων εργασίας περιελάμβανε τους τομείς των Ξενοδοχείων, Τουριστικών Γραφείων και Εμπορίου και Εστίασης, όπου συμμετείχαν 80 περίπου εκπρόσωποι και διοργανώθηκε στη μορφή συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης στα γραφεία της Περιφέρειας, από τις 15-17 Ιανουαρίου 2024, με οικοδεσπότη τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, παρουσία του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη, καθώς το πρόγραμμα, που τελεί υπό την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υλοποιείται και με τη συνεργασία του Δήμου.
Γ. Χατζημάρκος: Ο βιώσιμος μετασχηματισμός είναι ηθικό μας χρέος απέναντι στον πλανήτη και τις επόμενες γενιές. Είναι όμως και οικονομικό πλεονέκτημα κάθε τοπικής επιχείρησης απέναντι στον ανταγωνισμό.
Μέσω της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς διασφαλίζεται η δέσμευση και ο συντονισμός ολόκληρου του φάσματος των κλάδων στην συνδιαμόρφωση και εκτέλεση των δράσεων στρατηγικής του «The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination», με στόχο τη δημιουργία ενός ολιστικά μετασχηματισμένου προορισμού βιώσιμων διακοπών. Τις παρουσιάσεις των συγκεκριμένων δράσεων ανά τομέα ανέλαβε η ομάδα διαχείρισης του προγράμματος και συγκεκριμένα η εκτελεστική διευθύντρια, Αγγελική Χονδροματίδου και ο συντονιστής Βαγγέλης Γεωργίου, μαζί με τον Κυριάκο Ανδρέου, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και τον Δημήτρη Σακίπη, διευθυντή Βιωσιμότητας της PwC, της εταιρείας που έχει εκπονήσει τη μελέτη του έργου.
Στις συνεδρίες, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να γίνουν βιώσιμοι οι προορισμοί και πώς αυτό είναι προς όφελος τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών. Υποδεχόμενος τους φορείς, ο περιφερειάρχης τόνισε σχετικά με το πρόγραμμα: Ο βιώσιμος μετασχηματισμός είναι ηθικό μας χρέος απέναντι στον πλανήτη και τις επόμενες γενιές. Είναι όμως και οικονομικό πλεονέκτημα κάθε τοπικής επιχείρησης απέναντι στον ανταγωνισμό. Αν δεν το κάνουμε από μόνοι μας σήμερα, θα υποχρεωθούμε να το πράξουμε στο μέλλον. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα. Το «The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination» είναι ένα ολόκληρο ταξίδι, το οποίο θα το κάνουμε μαζί, δημόσιος και ιδιωτικός φορέας πιασμένοι χέρι με χέρι.
«Συνδιαμορφώνοντας το βιώσιμο ξενοδοχείο του αύριο» ήταν το θέμα της πρώτης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, και συγκεκριμένα ο νέος πρόεδρος Γιάννης Παπαβασιλείου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Ματσίγκος, ο Άρης Σουλούνιας εκ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, o Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης εκπροσωπώντας τον ΣΕΤΕ (εκτός της ΈΞΡ, της οποίας είναι αντιπρόεδρος), η πρόεδρος της ΕΠΟΤ, Άντα Καραγιάννη και αρκετοί ακόμα ξενοδόχοι.
Την επόμενη μέρα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη «Μετάβαση στη Βιώσιμη Ταξιδιωτική Εμπειρία» με τη συμμετοχή, όπως είναι αναμενόμενο, του κλάδου των Τουριστικών Γραφείων, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, Χρήστο Μιχαλάκη και μέλη του Δ.Σ., αλλά και με τη συμμετοχή του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών δια του προέδρου του Δημήτρη Σαλαχούρη, του αερολιμενάρχη Ρόδου, Βασίλη Καταβενάκη και του νέου προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, Βαγιανάκη, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών Δωδεκανήσου, Νίκου Νικολή.
Ακολούθως, η τρίτη στη σειρά συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ήταν αφιερωμένη στον εμπορικό κλάδο και στην Εστίαση, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις για τη «Μετάβαση σε Βιώσιμες Υπηρεσίες Εστίασης», με προσκεκλημένους τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ, Γιάννη Πάππου, την υπεύθυνη του έργου Aegean Cuisine, Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου, τον πρόεδρο Γιάννη Κλούβα και μέλη του ΔΣ από το Σωματείο Εστιατόρων Ρόδου «Η Πρωτοπορία», τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιμαγείρων, Νίκο Χριστοφόρου και μέλη του ΔΣ, αλλά και εκπροσώπους εταιριών, όπως από τη Μελισσοκομική Ρόδου, ΒΑΠ και Απλώς, παρουσία και του αν. περιφερειάρχη, Απόστολου Ασπράκη.
Στους συμμετέχοντες εξηγήθηκε η στρατηγική ανά τομέα και ο τρόπος συμμετοχής στο «The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination», ενώ επισημάνθηκε ότι αυτή απαιτεί δέσμευση σε ένα σύνολο ενεργειών για κάθε επιχείρηση, ώστε να γίνει η ίδια περισσότερο βιώσιμη και ταυτόχρονα να συμβάλει στο να γίνει το νησί ο πρώτος ολιστικός βιώσιμος προορισμός.
Ειδικότερα συζητήθηκαν οι συγκεκριμένες ανά κλάδο ανάγκες, προκλήσεις και ευκαιρίες και οι εκπρόσωποι συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά σε επακόλουθες συναντήσεις και να καταλήξουν σε συγκεκριμένα έργα και δράσεις.
Αντίστοιχες συναντήσεις πάντως θα ακολουθήσουν και με άλλους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας, όπως αεροπορικές εταιρείες, φορείς τουριστικής εκπαίδευσης κ.α.
Τι είναι το «The Rhodes Co-Lab – Sustainable Destination»
Το «The Rhodes Co-Lab – Sustainable Destination» είναι μια μοναδική συνεργασία, που ξεκίνησε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Όμιλο TUI και το TUI Care Foundation και στοχεύει να μετατρέψει τη Ρόδο σε ένα πρότυπο για βιώσιμους προορισμούς ανά τον κόσμο, σε ολόκληρη την αλυσίδα του τουρισμού και σε τρεις πυλώνες αειφορίας, το Περιβάλλον, την τοπική Κοινωνία και τον Πολιτισμό, μετατρέποντας τον Τουρισμό σε δύναμη για καλό.
«Η σπουδαιότητα του προγράμματος “The Rhodes Co-Lab” μάς γεμίζει ευθύνη και υπερηφάνεια»
Η σπουδαιότητα να αποτελέσει η Ρόδος τον πρώτο ολιστικό βιώσιμο προορισμό παγκοσμίως, αναδείχθηκε κατά τον πρώτο κύκλο συναντήσεων εργασίας με τους παραγωγικούς φορείς που θα λάβουν μέρος ενεργά στο φιλόδοξο πρόγραμμα «The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ομίλου-ηγέτη της τουριστικής αγοράς Tui Group, το οποίο τελεί υπό την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η παρουσίαση της στρατηγικής ανά τομέα και ο στρατηγικός ρόλος του κάθε συμμετέχοντα, όπως αναλύθηκαν στους τρεις κύκλους συναντήσεων εργασίας που φιλοξενήθηκαν από τις 15-17 Ιανουαρίου 2024 στο κτήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπό τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, ξεδίπλωσαν τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται για τη Ρόδο ως τον πρώτο αειφόρο τουριστικό προορισμό στον κόσμο.
Ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, ο οποίος συμμετείχε στις συναντήσεις εργασίας συνεχάρη τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και όλους τους συμμετέχοντες για την πρωτοβουλία αυτή που φέρνει τη Ρόδο στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ως κέντρο ανάπτυξης και εφαρμογής της αειφορίας στους τουριστικούς προορισμούς.
«Ο Δήμος Ρόδου θα στηρίξει με όλα τα μέσα που διαθέτει τη στρατηγική συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ομίλου-ηγέτη TUI για τον μετασχηματισμό βιωσιμότητας του προορισμού. Η σπουδαιότητα του εγχειρήματος και τα πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για το νησί της Ρόδου αλλά για ολόκληρη τη χώρα, αφού θα αποτελέσει το παράδειγμα για τη στροφή από το παρωχημένο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης σε αυτό του πραγματικά βιώσιμου τουρισμού και για άλλους προορισμούς με παρόμοια χαρακτηριστικά, μας γεμίζει υπερηφάνεια ως δημοτική αρχή του προορισμού και δεσμευόμαστε πως θα σταθούμε δίπλα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και σε όλους τους συμμετέχοντες αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί για τη διασφάλιση της ομαλής εξέλιξης σε κάθε στάδιο της διαδικασίας», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης χαιρετίζοντας τις εργασίες.