Πέφτουν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών αλλά η ακρίβεια παραμένει στην Ελλάδα, λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων.
Αυτό επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για την εξέλιξη των τιμών το 2013. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Eurostat, η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό με 586 ευρώ, ενώ σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση. Αυτή ισούται με 88,9 μονάδες όταν η βάση είναι το 100.
Η Ελλάδα όπως σημείωσε ο κ. Σκορδάς σημείωσε την καλύτερη μεταβολή των τιμών στην Ε.Ε. των 28 με τις μεγαλύτερες μειώσεις. Ωστόσο, όπως σημείωσε, παρουσιάζοντας σειρά από στατιστικά στοιχεία και πίνακες, υπάρχει ακαμψία στα προϊόντα διατροφής και συγκεκριμένα στα γαλακτοκομικά και αβγά. Έτσι, σε ετήσια βάση το νωπό γάλα ανέβηκε κατά 3,46%, το γιαούρτι 3,39%, τα νωπά λαχανικά κατά 2,94%, η φέτα αυξήθηκε 2,56%, τα σκληρά τυριά ακρίβυναν 2,49%, το νωπό μοσχάρι 1,42% και οι νωπές πατάτες 0,54%.
Ο υφυπουργός απέδωσε τις ανατιμήσεις στην «ανελαστικότητα της ζήτησης, στο υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων». Τόνισε ακόμη την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, υποδεικνύοντας τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τη μείωση των τιμών στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης κατά 3,08% από αύξηση 5,59% που ήταν τη χρονιά 2012-2011, που ήταν σαν αποτέλεσμα της θέσπισης περισσότερων εκπτωτικών περιόδων αλλά και Κυριακών κατά τις οποίες τα καταστήματα είναι ανοικτά.
Κόστος παραγωγής
Στο θέμα των τροφίμων ο κ. Σκορδάς με στοιχεία που παρουσίασε της ΕΛΣΤΑΤ έδειξε την αύξηση του κόστους παραγωγής. Έτσι ενώ τα ημερομίσθια στον αγροτικό τομέα έπεσαν κατά 5,05%, εντούτοις ανέβηκε το κόστος κεφαλαίου κατά 10,63% και τα ενοίκια της γης κατά 0,49%. Επίσης, αυξήσεις σημειώθηκαν και στους σπόρους, την ενέργεια, τα λιπάσματα (5,17%), αλλά και στα γεωργικά μηχανήματα. Ταυτόχρονα μειωμένη ήταν κατά 21,5% η παραγωγή νωπών φρούτων, κατά 21% του ελαιολάδου, ενώ υποχώρησε κατά 15,3% η παραγωγή αβγών και κατά 35,9% των ελιών.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, τονίζοντας: «Η ακρίβεια δεν χτυπιέται με μάχη μιας μέρας και ούτε με νεροπίστολα και σφεντόνες αλλά με μεταρρυθμίσεις».
Ο ίδιος απέδωσε τις υψηλές τιμές στον κλάδο των τροφίμων και στην υψηλή φορολογία, στους υψηλούς συντελεστές του ΦΠΑ. Πάντως, σε αυτόν τον τομέα δεν είχε να ανακοινώσει κάτι, παραπέμποντας τις όποιες παρεμβάσεις για ελάφρυνση στις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Ενοίκια
Μεγάλες μειώσεις σημειώνονται επίσης στην κατηγορία των ενοικίων κατοικιών (-9,38%), του οπτικοακουστικού εξοπλισμού και υπολογιστές (-8,65%), της ασφάλισης (-8,56%), στα είδη προσωπικής φροντίδας (-2,47%), στα ξενοδοχεία (-2,06%), τα μη αλκοολούχα ποτά (-3,97%), στην εκπαίδευση (-4,07%), τις οικιακές συσκευές (-3,24%) κ.ο.κ. Σε άλλους κλάδους επίσης που διαπιστώθηκε αύξηση τιμών ήταν στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό με αύξηση 2,97%, τη στέγαση με 0,08% και στην υγεία με 0,75%. Τέλος, ο κ. Σκορδάς παρατήρησε και τις μεγάλες μεταστροφές στην καταναλωτική συμπεριφορά, σημειώνοντας πως το 40% της κατανάλωσης γίνεται από προσφορές και το 30% από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
ΥΠΟΙΚ: Παράταση ενός μηνός για την υποβολή δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών
Την παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας για την υποβολή οριστικής δήλωσης απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών προβλέπει απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.
Σύμφωνα με την απόφαση:
– Η προθεσμία υποβολής των οριστικών δηλώσεων απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών που λήγει την 31η Μαρτίου 2014 παρατείνεται μέχρι και την 30ή Απριλίου 2014, των οριστικών δηλώσεων από ελευθέρια επαγγέλματα λήγει την 30ή Απριλίου 2014 και των οριστικών δηλώσεων εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις εκπνέει την 30ή Μαΐου 2014.
– Οι αρχικές οριστικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ Έντυπο Ε7-Φ-01.015) οικονομικού έτους 2014 και ανεξάρτητα αν προκύπτει ή όχι ποσό φόρου για απόδοση υποβάλλονται και ο τυχόν φόρος αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr, ανεξάρτητα αν ο υπόχρεος είναι επιτηδευματίας ή όχι και ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του ΚΦΑΣ που τηρούνται και από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα). Με τη δήλωση αυτή υποχρεωτικά υποβάλλεται και το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.
– Οι τροποποιητικές οριστικές δηλώσεις ΦΜΥ υποβάλλονται αποκλειστικά στις αρμόδιες ΔΟΥ, σε δύο αντίτυπα, συνοδευόμενα υποχρεωτικά με μαγνητικό μέσο, το οποίο περιέχει το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και το σύνολο των λοιπών στοιχείων του Εντύπου Ε7.
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ