Ειδήσεις

«Καμπανάκι» επιχειρηματιών προς την κυβέρνηση-“Συμφωνία εδώ και τώρα”

«Ο χρόνος δουλεύει εναντίον μας. Όχι μόνο θα πρέπει να συμφωνήσουμε άμεσα με τους Ευρωπαίους, αλλά επίσης η κυβέρνηση επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν συντομότερα τις απόψεις της για μια σειρά από καυτά οικονομικά θέματα», δήλωσε στο Euro2day.gr διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας πως «η υπάρχουσα αβεβαιότητα δεν περιορίζεται μόνο στο ζήτημα της χρηματοδότησης του κράτους και των τραπεζών».

Χαρακτηριστική επίσης είναι η άποψη του CEO της Fast Finance ΑΕΠΕΥ κ. Ηλία Ζαχαράκη πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει μόνο να κοιτάζει το τι θα μπορούσε να κερδίσει από την διαπραγμάτευση, αλλά και το τι χάνει καθυστερώντας να κλείσει τη διαπραγμάτευση, αναφερόμενος -μεταξύ άλλων- στο ακριβότερο κόστος χρήματος των τραπεζών μέσω του μηχανισμού ELA, αλλά και στην απώλεια καταθέσεων που κατά το τελευταίο τρίμηνο έχει προσεγγίσει -ή και ελαφρώς υπερβεί- τα 20 δισ. ευρώ!

Ειδικότερα στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας από τον κλάδο της πληροφορικής: «Οι περισσότεροι βέβαια δεν προβλέπουν πως τελικά η χώρα θα βγει από το ευρώ, αλλά κάθε ημέρα που περνάει η κατάσταση επιδεινώνεται. Μην περιμένετε πως τα 20 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις τράπεζες θα επιστρέψουν σε μια μέρα. Θυμίζω πως για να επιστραφεί ένα τέτοιο ποσό μετά τον Ιούνιο του 2012 χρειάστηκαν γύρω στα δύο χρόνια ομαλής πορείας της χώρας. Κάποιοι που έβαλαν τα λεφτά τους… κάτω από το στρώμα, ίσως σπεύσουν τη Δευτέρα να τα επιστρέψουν, σε περίπτωση που δούμε μια συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής. Άλλοι όμως έχουν αγοράσει ομόλογα στο εξωτερικό, άλλοι τα τοποθέτησαν σε προθεσμιακές καταθέσεις ξένων τραπεζών, ή σε ασφαλιστικά προϊόντα που επενδύουν εκτός Ελλάδας.

Αυτά τα κεφάλαια, θα πρέπει να περιμένουμε πολύ καιρό για να επιστρέψουν».

«Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν χρειάζεται μόνο μια συμφωνία-γέφυρα στο σημερινό Eurogroup, αλλά και μια κυβερνητική πολιτική που να τονώνει την εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ένα σημαντικό ποσό καταθέσεων. Αν δεν γίνει αυτό, θα πρέπει να ξεχάσουμε τις παλαιότερες προσδοκίες για κάποια θετική πιστωτική επέκταση μέσα στο 2015 και για κάπως καλύτερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», συμπλήρωσε.

«Το θέμα δεν είναι μόνο η συμφωνία με τους Ευρωπαίους, αλλά και τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια» δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της REVOIL κ. Ευάγγελος Ρούσσος, υποστηρίζοντας: «Από τη Δευτέρα όλοι μας, τονίζω όλοι μας, θα πρέπει να βάλουμε πλάτη, μήπως και εκμεταλλευθούμε την τελευταία ευκαιρία που έχουμε προκειμένου να ορθοποδήσει η οικονομία μας. Προαπαιτούμενο στοιχείο είναι η κυβέρνηση να δείξει ρεαλισμό, να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, να δράσει με αξιοκρατία, να αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα».

Σε ανάλογο κλίμα κινούνται και οι θέσεις γνωστού χρηματιστηριακού παράγοντα: «Δεν αρκεί μόνο να δούμε μια συμφωνία χρηματοδότησης, αλλά αυτή πρέπει να συνοδεύεται από την άρση της αβεβαιότητας γύρω από τη χώρα. Μέχρι και το Σεπτέμβριο πολλοί ξένοι ενδιαφερόταν να επενδύσουν στην Ελλάδα, πράγμα που σταμάτησαν να το κάνουν όταν είδαν πως απειλείτο η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Οι επενδυτές αυτοί θα πρέπει να πειστούν να τοποθετηθούν άμεσα στην Ελλάδα και όχι να περιμένουν άλλους έξι μήνες μέχρι το τέλος του Αυγούστου, μέχρις ότου να καθίσει η σκόνη και ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να τους πείσει με μια σειρά από κινήσεις της ότι κίνδυνος δεν υπάρχει και πως έχουν συμφέρουν να επενδύσουν τα χρήματά τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Insight Capital κ. Τάκη Δουμάνογλου, «η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν: α) η μείωση της ανεργίας, με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων που αποδίδουν πολύ περισσότερο απόν τα επιδόματα ανεργίας, β) η καλύτερη λειτουργία των αγορών με αποτελεσματικότερη δράση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γ) η ουσιαστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και η προώθηση δανεισμού των επιχειρήσεων μέσω της κεφαλαιαγοράς, δ) η ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ε) η αύξηση του ΦΠΑ με ταυτόχρονη ισοδύναμη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς έτσι θα γίνουν ανταγωνιστικότερα στο διεθνές εμπόριο τα ελληνικά προϊόντα, και στ) διεθνείς συνεργασίες στις υποδομές, είτε μέσω παραχωρήσεων, είτε μέσω ΣΔΙΤ».

Πολλά ανοιχτά μέτωπα

Πέρα όμως από το κομμάτι των τραπεζών και της ρευστότητας, πολλές άλλες εκκρεμότητες απομένουν ανοιχτές.

Στην πράξη άλλωστε, όπως δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, ο κρατικός προϋπολογισμός βρίσκεται υπό αναδιαμόρφωση και πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας-γέφυρα που θα υπάρξει με την Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι το ζήτημα της φορολογίας των ακινήτων, όπου η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που όμως θα αποφέρει πολύ μικρότερα έσοδα στο δημόσιο. Πώς θα χρηματοδοτηθεί όμως το κενό των εσόδων; Να σημειώσουμε πως από την προηγούμενη εβδομάδα ο (έμπειρος στα φορολογικά) βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης προέβλεψε πως τελικά ο ΕΝΦΙΑ πολύ πιθανόν να διατηρηθεί και κατά τη φετινή χρονιά!

Ανοιχτό παραμένει επίσης το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο πολύ πιθανόν να επηρεαστεί και από περιεχόμενο της διαφαινόμενης συμφωνίας της Παρασκευής.

«Καυτό» ζήτημα για τις τράπεζες παραμένει ο χειρισμός των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και τα όσα έχουν ακουστεί περί πιθανής χρήσης των εναπομεινάντων 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοδοτικής Σταθερότητας, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των επισφαλών δανείων των πολιτών. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις τράπεζες και σε νέα διάχυση ποσοστών τους σημερινούς τους μετόχους.

«Στον αέρα» φυσικά βρίσκονται και πολλές άλλες από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, όχι μόνο επειδή έχουν ήδη χαθεί δύο μήνες μέσα στο 2015 (χαμηλά φορολογικά έσοδα, αναιμική πορεία οικονομίας), αλλά και επειδή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης φέρεται να δεσμεύθηκε στο Eurogroup για νέα φορολογικά έσοδα ύψους 5,5 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τη ρύθμιση παλαιών οφειλών, τους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα, το κυνήγι του transfer pricing και το παραεμπόριο. Το ποσό αυτό που υπολογίζεται περίπου σε «δύο ΕΝΦΙΑ» θεωρείται ιδιαίτερα αμφίβολο για το κατά πόσο μπορεί να πιαστεί μέσα στο 2015, οπότε μάλλον θα προκύψουν πιέσεις στο σκέλος των δαπανών.

Στον τομέα της υγείας, ο υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής προχώρησε σε δηλώσεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο των ασφαλιστικών εταιρειών, όσο και των ιδιωτικών κλινικών, δηλώσεις ωστόσο που την επόμενη ημέρα χαρακτηρίστηκαν από τον ίδιο τον υπουργό ως… «απλές σκέψεις».

Στο ασφαλιστικό, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργος Ρωμανιάς, αφού μίλησε με τα μελανότερα χρώματα για την οικονομική υγεία των ασφαλιστικών ταμείων, επανέφερε προς συζήτηση παλαιότερη πρότασή του για την αναμόρφωση του συστήματος. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, η πρότασή του απερρίφθη ασυζητητί από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος επανέλαβε τη κυβερνητική δέσμευση για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης.

Σειρά αντιδράσεων προκλήθηκαν και από δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο μετά τη συνάντηση των κ. Τσίπρα και Θεοδωράκη, μάθαμε (μέσω του δεύτερου…) ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις και πως όλα αυτά θα τεθούν σε… διαβούλευση.

Γενικότερα, ο επιχειρηματικός κόσμος -ακόμη και μετά την εξαγγελία και ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή- δεν έχει ακόμη κατανοήσει την πολιτική που τελικά θα εφαρμόσει η κυβέρνηση σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, πράγμα που πιστεύουν ότι εμποδίζει την ομαλή πορεία της οικονομίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου