Όχι μόνο για τις συντάξεις, αλλά και για τους προγράμματα στήριξης των ανέργων ψάχνει το Υπ. Εργασίας εναγωνίως κεφάλαια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, το Υπουργείο Εργασίας αρχίζει να ζητά “πίσω” -μεταξύ άλλων- από το ΙΚΑ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις εισφορές υπέρ των ανέργων τις οποίες εν μέρει παρακρατούν.
Και αυτό γιατί τα κοινοτικά κονδύλια της προγραμματικής περιόδου 2014 -2020 τελειώνουν ουσιαστικά στα… τέλη του 2016 -αρχές του 2017 με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων απασχόλησης 150.000 ανέργων που αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Μάρτιο.
Από εκεί και πέρα, δηλαδή για την περίοδο 2017 -2020, το Υπουργείο Εργασίας “ελπίζει” μόνο σε επιπλέον 300 – 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να προέλθουν από την αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Ωστόσο τα επιπλέον κοινοτικά κονδύλια αυτά δεν είναι μόνο -προς το παρόν- αβέβαια, αλλά και πολύ λίγα για να καλύψουν την τετραετία 2017 -2020, τη στιγμή που οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται.
Γι΄ αυτό το Υπ. Εργασίας έχει ξεκινήσει “σαφάρι” για τον εντοπισμό δημόσιων πόρων που ενώ αφορούν την καταπολέμηση της ανεργίας, δεν αποδίδονται ή μισο-αποδίδονται στον αρμόδιο φορέα, δηλαδή τον ΟΑΕΔ.
Λίστα με εισφορές υπέρ ανέργων που δεν αποδίδονται κανονικά
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr η πολιτική ηγεσία του εν λόγω Υπουργείου έχει ετοιμάσει λίστα με όλες τις εισφορές που εισπράττονται υπέρ του ΟΑΕΔ ή υπέρ των ανέργων, είτε αυτοί μισο-αποδίδονται είτε δεν αποδίδονται καθόλου. Πρώτες – πρώτες στη λίστα αυτή βρίσκονται :
·οι εισφορές που επιβάλλονται στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και εισπράττονται από το ΙΚΑ
·η εισφορά 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που παρακρατείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στο τέλος του 2015 δεν είχε αποδοθεί το 35% των εισπράξεων υπέρ ανέργων από το ΙΚΑ. Η παρακράτηση από το ΙΚΑ εισφορών που αφορούν τον ΟΑΕΔ (όπως και τον ΕΟΠΥΥ) αποτελεί πάγια τακτική προκειμένου να εξασφαλίζεται η κανονική καταβολή των συντάξεων.
Κάτι ανάλογο -και με το …παραπάνω- έχει γίνει και με την εισφορά στη μισθοδοσία του Δημοσίου υπέρ των ανέργων.
Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας είναι η διεκδίκηση μέρους τουλάχιστον αυτών των πόρων τόσο από το ΙΚΑ όσο και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να σχηματιστεί ένας “κουμπαράς” (μαζί με τα επιπλέον κοινοτικά κονδύλια τα οποία περιμένουν οι ελληνικές αρχές από την Κομισιόν) για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων απασχόλησης από το 2017 και έπειτα.
Αυξήθηκαν κατά 2% οι αναζητούντες εργασία
Η πίεση για την εύρεση επιπλέον κονδυλίων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης γίνεται μεγαλύτερη λόγω των υψηλών ποσοστών στα οποία παραμένει η ανεργία.
Σύμφωνα με το δελτίο που εξέδωσε ο ΟΑΕΔ, οι άνεργοι που αναζητούν εργασία τον Ιανουάριο του 2016 ήταν κατά 2% περισσότεροι από εκείνους του Δεκεμβρίου του 2015 (876.758έναντι 858.802)
Ωστόσο το Ιανουάριο του 2015 οι αναζητούντες εργασίας ήταν μόλις κατά 0,7% περισσότεροι από εκείνους του Ιανουαρίου του 2014 (864.377 έναντι 858.125). Με άλλα λόγια υπερδιπλασιάστηκε ο ρυθμός αύξησης όσων αναζητούσαν εργασία κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2015-Ιανουαρίου 2016 σε σχέση με την περίοδο Δεκεμβρίου 2014 – Ιανουαρίου 2015. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί και τους προσεχείς μήνες, τότε θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ήδη τεράστια ζήτηση για προγράμματα απασχόλησης.
capital.gr