To «πράσινο φως» έδωσαν τη Δευτέρα οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιάρακης για την προ-νομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την λήξη του προγράμματος το 2018, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών που αναμένονται στην Αθήνα το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στην «Κ».
Στην συνάντηση που προηγήθηκε του Eurogroup ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Πιέρ Μοσκοβισί, Μάρκο Μπούτι, Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) μαζί με τους δύο Ελληνες υπουργούς, συμφώνησαν ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, καθώς η ελληνική πλευρά δέχτηκε πλέον την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων.
Το ύψος και το είδος των μέτρων θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί στην Αθήνα, αν και Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στην «Κ» ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και στο φορολογικό.
«Ελεγχος» ΔΝΤ
Τα τεχνικά κλιμάκια κυρίως του ΔΝΤ αναμένεται με την επιστροφή τους να καθίσουν με «χαρτί και μολύβι» και να εξετάσουν κατά πόσο τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας για το 2016, τα οποία είναι καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, οφείλονται σε μέτρα με μη επαναλαμβανόμενη απόδοση ή σε μέτρα που έχουν δημοσιονομική συνέχεια και τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμά ότι η υπεραπόδοση των στόχων του 2016 δεν βασίζεται σε μέτρα που θα παράγουν δημοσιονομικά οφέλη σε βάθος χρόνου και ότι τα οφέλη αυτά δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν τις δικές του πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται λήψη μέτρων 2% του ΑΕΠ.
Χρέος
Επιπλέον, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε πραγματική συζήτηση για το χρέος θα μετατεθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές αφήνοντας λίγα περιθώρια στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για να παρουσιάσει οφέλη από την συμφωνία. Με το τέλος της αξιολόγησης αναμένεται να υπάρχει απλά μία συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης, που θα εξασφαλίζει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Καθημερινή