Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για ριζικές αλλαγές στην οικονομία, οι οποίες θα πυροδοτήσουν την ανάπτυξη μέσω της μείωσης της φορολογίας, ανέπτυξε στο CNBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ θα επαναφέρει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σε 18 μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης.
Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι θέλει να μειώσει τους φόρους για τις εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις, στο πλαίσιο μιας «επιθετικής και ολοκληρωμένης φορολογικής μεταρρύθμισης». «Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε μέσα στον πρώτο μήνα (σ.σ. διακυβέρνησης)», σημείωσε.
Οι προτάσεις του περιλαμβάνουν σχέδιο μείωσης του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων σε 20% σε δύο χρόνια. «Θα στείλουμε επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις κεφαλαιαγορές. Έχω δεσμευτεί ότι θα φέρω την Ελλάδα πίσω σε επενδυτική βαθμίδα μέσα σε 18 μήνες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Greek government has gone overboard with austerity: Opposition leader from CNBC.
Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν οι εκλογές γίνονταν τώρα η Νέα Δημοκρατία θα ερχόταν πρώτο κόμμα με περίπου το 37% των ψήφων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 26%. Το ειδησεογραφικό δίκτυο τονίζει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή έχοντας συμπληρώσει σχεδόν 10 χρόνια εξωτερικής οικονομικής βοήθειας τον περασμένο Αύγουστο, ενώ πλέον δεν βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα διάσωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 2% δεν επαρκούν για την ελληνική οικονομία. «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι ανάπτυξη 2%, η οποία δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τουλάχιστον 4% βραχυπρόθεσμα. Αυτός θα είναι ο στόχος που πρέπει πραγματικά να θέσουμε, και οι πιστωτές θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι», επεσήμανε.
Παράλληλα, τόνισε ότι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου στέλνει το «λάθος μήνυμα υπό την έννοια ότι το έχουμε παρακάνει με λιτότητα. Ο λόγος για τον οποίο έχουμε ξεπεράσει τους στόχους είναι επειδή η κυβέρνηση επιβάρυνε τη μεσαία τάξη. Και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θέλησε να δημιουργήσει μεγαλύτερο πλεόνασμα από ό, τι πραγματικά ζητήθηκε ήταν επειδή ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα για να το διανείμει σε προεκλογικές παροχές».
Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί αυτό το όριο. «Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022. Νομίζω ότι πρόκειται για πολύ, πολύ, πολύ αυστηρό στόχο. Έχω πει από την αρχή ότι σεβόμαστε τις συμφωνίες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά έχω επίσης ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι, εάν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να ανταμειφθούμε με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον το 2021 και το 2022», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν πρόκειται για αντιπαράθεση και, τελικά, αν έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, ας πούμε το 2021 με 3 ή 2,5%, δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τη συνολική βιωσιμότητα του χρέους μας. Αλλά σε επίπεδο συμβολισμού θα είναι μια ανταμοιβή για μια χώρα που πραγματικά συμμετέχει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.