Ειδήσεις

Πανελλαδικές των ισοβαθμιών

Στα… δίχτυα των ισοβαθμιών κινδυνεύουν να μπλεχτούν χιλιάδες υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, με βάση το σύστημα υπολογισμού μορίων που θεσμοθέτησε ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Mε τον νέο τρόπο υπολογισμού τα συνολικά μόρια θα είναι αριθμοί που τα δύο τελευταία τους ψηφία είναι μόνο 00, 25, 50, 75. Ετσι, θα προκύπτουν πολλές ισοβαθμίες υποψηφίων, και μάλιστα το φαινόμενο θα είναι έντονο στις περιζήτητες σχολές. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Παιδείας ετοιμάζουν εισήγηση, ώστε να συνταχθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση η οποία θα ενημερώνει για τα κριτήρια εισαγωγής που θα ισχύσουν σε περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων.

Ειδικότερα, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα. Εως πέρυσι ο βαθμός μόνο στα δύο εξ αυτών πολλαπλασιαζόταν με ειδικό συντελεστή βαρύτητας (1,3 και 0,7 αντίστοιχα), καθώς εθεωρείτο ότι ήταν κρίσιμα αυτά τα μαθήματα για τη φοίτηση στις σχολές ανά επιστημονικό πεδίο. Ενδεικτικά, για την εισαγωγή στα τμήματα θετικών επιστημών τα μαθήματα βαρύτητας ήταν τα Μαθηματικά και η Φυσική, για τις ιατρικές η Βιολογία και η Χημεία, για τις φιλολογίες τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία.

Οπως προκύπτει από τα παραδείγματα που παρουσιάζει η «Κ» με τη συνδρομή της μαθηματικού Ηρώς Μαρκάκη από το φροντιστήριο Μεθοδικό, με το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού των τελικών μορίων μπορούσαν να προκύψουν αριθμοί που λήγουν από το 00 έως και το 99.

Με τον νόμο 4610 του 2019 καταργήθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας και τα συνολικά μόρια προκύπτουν από τον μέσο όρο των βαθμών στα τέσσερα μαθήματα πολλαπλασιαζόμενο επί 1.000. «Σε μαθηματικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι διαιρούμε με 4 και μετά πολλαπλασιάζουμε με 1.000, δηλαδή ουσιαστικά πολλαπλασιάζουμε με 250. Ετσι προκύπτουν οι αριθμοί που λήγουν μόνο σε 00, 25, 50 και 75. Αρα, τελικά, δεν έχουμε 20.000 πιθανά αποτελέσματα αλλά μόνο 800 πιθανά αποτελέσματα», παρατηρεί η κ. Μαρκάκη. Σύμφωνα με τον μαθηματικό κ. Στράτο Στρατηγάκη, μπορούν να βρεθούν κατά μέσον όρο 125 υποψήφιοι σε κάθε βαθμό.

Από την άλλη, στις υψηλόβαθμες σχολές όπου δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση στα μόρια των εισαχθέντων (πρώτος – τελευταίος), θα υπάρξει πολύ μεγάλη συγκέντρωση υποψηφίων στις ίδιες βαθμολογίες. Για παράδειγμα, στην Ιατρική ΑΠΘ το 2019 η απόσταση πρώτου και τελευταίου ήταν μόνο 908 μόρια, ενώ στην Ιατρική Θράκης η διαφορά ήταν μόνο 460 μόρια. Συνεπώς, θα υπάρξουν πάρα πολλοί υποψήφιοι με ίδιες βαθμολογίες, θα έχουμε δηλαδή πολλές ισοβαθμίες.

Το υπουργείο Παιδείας μελετά το θέμα και, σε περίπτωση ισοβαθμίας, προκρίνει να μετράει το άθροισμα των βαθμών στα δύο μαθήματα βαρύτητας, και μετά ο βαθμός στο πρώτο μάθημα βαρύτητας. Πάντως, υπάρχει και η πρόταση για επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας.

πηγή kathimerini.gr

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου