Προτεραιότητα στην ανάδειξη της νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ (του ανώτατου συνδικαλιστικού θεσμικού φορέα στην χώρα) και κατ’ επέκταση στις υπογραφές για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα δώσει η νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.
Αυτό δήλωσε στην «δημοκρατική» ο νέος πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, υπογραμμίζοντας τον θεσμικό αλλά και ουσιαστικό ρόλο της ΓΣΕΕ απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό κίνημα. Επιπλέον, επιρρίπτει ευθέως τις ευθύνες στο ΠΑΜΕ για την διάλυση των δύο προηγούμενων συνεδρίων που επιχειρήθηκε να διεξαχθούν το 2019 –το ένα στην Καλαμάτα και το άλλο στην Ρόδο, όπου σημειώθηκαν και βίαια επεισόδια- προειδοποιώντας ότι σε αυτό το συνέδριο, δεν θα υπάρξει καμία ανοχή.
Το 37ο εκλογικό Συνέδριο της Συνομοσπονδίας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, στο ξενοδοχείο «ΑΠΟΛΛΩΝ» του ομίλου Διβάνη, στο Καβούρι Αττικής, όπου θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έχουν προσκληθεί και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.
«Οι προτεραιότητές μας είναι κατ’ αρχήν η υπογραφή σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων που αποτελεί βασικό κομμάτι για τις εξελίξεις. Ευελπιστούμε ότι και φέτος θα επέλθει συμφωνία με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, χωρίς προβλήματα, για το καλό όλων μας. Άλλωστε το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου έχει αποδείξει έμπρακτα ότι βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον των εργαζομένων και είμαστε μια περιοχή που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Βασική προϋπόθεση όμως για την υπογραφή και για οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, όπως η απόφαση για κινητοποιήσεις κ.λπ. είναι να υπάρχει διοίκηση στην ΓΣΕΕ. Έχουμε μπροστά μας το Συνέδριο που θα γίνει στις 25 του μηνός. Είναι βασικό κομμάτι και άξονας για να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία των συνδικάτων στην χώρα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα εργατικό κέντρο ή συνδικάτο χωρίς την ‘κεφαλή’ που είναι η ΓΣΕΕ. Κατηγορηθήκαμε προχθές από τους συναδέλφους στο ΠΑΜΕ ότι δεν προκηρύξαμε απεργία. Πώς όμως θα γίνει αυτό από την στιγμή, που οι ίδιοι ‘διέλυσαν’ το Συνέδριο της ΓΣΕΕ πέρσι, δύο φορές και μάλιστα προκαλώντας βίαια επεισόδια στην Καλαμάτα και στην Ρόδο; Η ΓΣΕΕ δεν μπορεί να προκηρύξει καμία απεργιακή κινητοποίηση. Η μόνη αρμοδιότητα που έχει από το δικαστήριο αυτή την στιγμή, είναι να οδηγήσει σε εκλογές, στο Συνέδριο, για να αναδειχθεί νέα διοίκηση. Ευελπιστούμε ότι θα γίνει αυτή την φορά. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση, έχει δεσμευτεί για όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Φτάσαμε να ζητάμε προστασία για να ασκήσουν οι εργαζόμενοι όλα τα δικαιώματά τους, δηλαδή να εκλέξουν την διοίκηση της ΓΣΕΕ. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι μας κατηγορούν για την επικείμενη παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Θέλω να υπενθυμίσω, πως όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο εκάστοτε πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων απηύθυναν χαιρετισμούς στα συνέδρια της ΓΣΕΕ. Μόνον πέρσι δεν έγινε αυτό καθώς ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, αρνήθηκε να έρθει στο Συνέδριο ενώ είχε προσκληθεί και τις δύο φορές.
Αυτή την φορά ωστόσο, έχουμε ζητήσει την παρέμβαση και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επίσης δεσμεύτηκε απέναντί μας. Καταλαβαίνετε ότι χωρίς την ΓΣΕΕ δεν μπορεί να υπογραφεί καμία σύμβαση εργασίας ανάμεσα σε εργαζομένους και εργοδότες. Δικαίωμα δηλαδή, θα έχουν μόνοι τους οι εργοδότες να κάνουν συμβάσεις. Αυτό, επιδιώκει το ΠΑΜΕ; Αυτό το οποίο κατηγορεί; Να υπάρχουν μονομερείς συμβάσεις; Προσπαθούν να φαίνονται σωτήρες των εργαζομένων, αλλά ουσιαστικά, καταστρέφουν τις συνθήκες» τόνισε ο κ. Εγγλέζος.
Αυτό που σημείωσε πάντως, είναι ότι και πέρσι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, είχε ζητήσει την προστασία των συνέδρων.
«Πέρσι και στις δύο περιπτώσεις, είχαμε ζητήσει την βοήθεια της αστυνομίας. Το μόνο που είδαμε στην Καλαμάτα, ήταν δύο τροχονόμους να… διευκολύνουν τα πούλμαν του ΠΑΜΕ για να παρκάρουν στο χώρο του Συνεδρίου! Φέτος, ελπίζουμε στην προστασία των συνέδρων για να εξασφαλίσουμε την ομαλή διαδικασία του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Υπάρχει τεράστιο θεσμικό ζήτημα. Η μη ύπαρξη ηγεσίας στην ΓΣΕΕ βολεύει μια πολύ μικρή μερίδα συνέδρων.
Οι ενστάσεις που έχει το ΚΚΕ αφορούν 50 συνέδρους, οι οποίοι, όπως λέει, είναι παράνομοι. Γι αυτούς όμως, τους 50 συνέδρους, έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους. Κι όμως, το ΚΚΕ ούτε αυτές τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, σέβεται. Εμείς θα μεταβούμε στην Αθήνα ως εκλεγμένοι μέσα από ψηφοφορία. Και το πρακτικό της ψηφοφορίας το έχουν υπογράψει οι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ!!!» ανέφερε.
Στην Αθήνα, θα μεταβούν τρεις εκπρόσωποι του ΕΚΡ: οι κ.κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, Σάββας Χατζησάββας και Θανάσης Σταμούλης.