• Παρόντες ο δήμαρχος Αλ. Κολιάδης και ο αντιδήμαρχος Κ. Χαλκιάς στη γενική συνέλευση των καταστηματαρχών στο Επιμελητήριο
Σε κλίμα συναίνεσης και από τις δύο πλευρές, ρίχνοντας τους τόνους που χτύπησαν «κόκκινο» τις προηγούμενες ημέρες, πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των καταστηματαρχών της Nέας Aγοράς με τη δημοτική αρχή Ρόδου, παρουσία του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη και του αντιδημάρχου Οικονομικών, Μεσαιωνικής Πόλης και Νεωτέρων Μνημείων Κώστα Χαλκιά, καθώς και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστα Σπανού, αλλά και του προέδρου της Ομοσπονδίας Αντώνη Γιαννούλη, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το απόγευμα της Τετάρτης.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς Παναγιώτης Κατσιδώνης, αμβλύνθηκαν οι όποιες ενστάσεις και κατέληξαν σε κοινή απόφαση για το κλείσιμο της Νέας Αγοράς το φθινόπωρο. Ο ίδιος τόνισε ότι «ήταν ξεκάθαρο ότι έπεσαν οι τόνοι, που ανέβηκαν τις προηγούμενες ημέρες και είμαστε αποφασισμένοι και οι δύο να κάνουμε ό,τι καλύτερο. Σε κλίμα πολύ ευχάριστο και ήρεμο πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση, όπου δήμαρχος και αντιδήμαρχος απάντησαν σε κάθε απορία και κάθε ανησυχία των καταστηματαρχών και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι όλα τα καταστήματα θα κλείσουν το φθινόπωρο για να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες στο κτιριακό συγκρότημα για να ολοκληρωθεί το έργο και δόθηκαν οι υποσχέσεις και από πλευράς Δήμου και από πλευράς καταστηματαρχών για την καλύτερη δυνατή συνεργασία, ώστε να έχουμε το γρηγορότερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά στην ολοκλήρωση της αποκατάστασης της Νέας Αγοράς».
Από την πλευρά της και η επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου Μάνθα Ζιώγου, ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος τα εξής με δηλώσεις της στη «δ», ότι «γενικά η συνάντηση διεξήχθη σε συναινετικό κλίμα και ο δήμαρχος Ρόδου εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε συγγνώμη για τις άστοχες δηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες υποστηρίζοντας ότι αυτό το έλεγε προς πάσα κατεύθυνση και όχι αποκλειστικά για τους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς. Εμείς δεν θέλαμε ούτε να σταθούμε εμπόδιο, ούτε να χαθεί η χρηματοδότηση σε καμία περίπτωση. Στη συνάντηση υπήρχε απαρτία, αφού ήρθαν σχεδόν όλοι οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς. Τώρα αν είχε θέμα με τον εργολάβο ή με τον ΔΕΔΗΕ, αν καθυστέρησαν, οι μόνοι που δεν ευθυνόμασταν ήμασταν εμείς».
Η κα Ζιώγου πρόσθεσε επίσης ότι «ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του μας είπε ότι πράγματι δεν μας είχε ενημερώσει για τα προβλήματα που υπήρχαν και ο αντιδήμαρχος έκανε αυτή τη δήλωση που πυροδότησε όλο το κλίμα άνευ λόγου και αιτίας. Εν κατακλείδι είπαμε ότι θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μέσα στο καλοκαίρι, και μας έδωσε την ευκαιρία να αποφασίσουμε εμείς ένα εύλογο χρονικό διάστημα για το κλείσιμο, αν θα είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε πλέον από τη δική μας πλευρά θα το ανακοινώσουμε πότε επιθυμούμε μέσα σε αυτό το διάστημα (το φθινόπωρο) και όχι παραπέρα, για να μπει ο εργολάβος που εν τω μεταξύ δουλεύει στον πρώτο όροφο και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης».
Τέλος, όπως επισήμανε η ίδια, οι καταστηματάρχες μετέφεραν προς τον δήμαρχο Ρόδου και τα παράπονά τους για τις δηλώσεις του, ότι είναι δήθεν ευνοούμενοι εννοώντας ως προς το ύψος των ενοικίων που καταβάλλουν, αφού σχηματίζεται μία λανθασμένη εικόνα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας προς την κοινωνία κάτι που θα πρέπει να αποκατασταθεί.
Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Κολιάδης υποστήριξε ότι κακώς δόθηκαν στους καταστηματάρχες οι υποσχέσεις από τους προηγούμενους ότι δηλαδή θα γινόταν τμηματικά το έργο στη Νέα Αγορά και -σύμφωνα με την κα Ζιώγου – «του υπενθυμίσαμε ότι τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση παρουσία και του ίδιου με τους καταστηματάρχες, όπου και συμφώνησε σε αυτά που συζητήθηκαν».
Eμπλοκή στην εργολαβία καθώς ο νόμος προβλέπει εκκένωση για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών
Η ελληνική νομοθεσία είναι σαφής: η πρόσβαση σε εργοτάξια επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως περιφράξεις, ελεγχόμενη είσοδος και κατάλληλη σήμανση. Παρά ταύτα, η λειτουργία των καταστημάτων εντός του υπό ανακατασκευή κτηρίου δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για εργαζομένους όσο και για πολίτες.
Το Προεδρικό Διάταγμα 305/1996, που διέπει την ασφάλεια στα εργοτάξια, απαιτεί την αποτροπή εισόδου μη εξουσιοδοτημένων ατόμων μέσω της εγκατάστασης φυσικών και τεχνικών φραγμών. Η μη τήρηση αυτής της πρόβλεψης εκθέτει τον εργολάβο σε κυρώσεις, που μπορεί να περιλαμβάνουν τη διακοπή των εργασιών από την Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και την πιθανότητα ακύρωσης της ασφαλιστικής κάλυψης του έργου. Όπως είναι γνωστό, οι ασφαλιστικές εταιρείες προϋποθέτουν την πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία περί υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου να καλύψουν ζημιές έναντι τρίτων.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τις ιδιαιτερότητες των υποδομών του κτηρίου. Κάθε γραφείο και κατάστημα διαθέτει ξεχωριστό μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παροχές να διατρέχουν το συγκρότημα, είτε κρυμμένες μέσα σε τοίχους και οροφές, είτε αναρτημένες σε εξωτερικές επιφάνειες. Αυτά τα δίκτυα ανήκουν στον ΔΕΔΔΗΕ και η διακοπή τους μπορεί να γίνει αποκλειστικά από τον φορέα διαχείρισης, ύστερα από σχετικό αίτημα των μισθωτών. Επιπλέον, η ανεξέλεγκτη σύνδεση ηλεκτρικών παροχών μεταξύ διαφορετικών καταστημάτων καθιστά αδύνατο να εντοπιστεί ποιος χώρος τροφοδοτείται από ποια γραμμή. Αυτό δημιουργεί έναν άμεσο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας κατά τη διάρκεια των καθαιρέσεων ή άλλων εργασιών. Παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται και στο δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης. Παρά τις θεωρητικές εκτιμήσεις ότι οι εργασίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν τμηματικά, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι σωληνώσεις έχουν αναπτυχθεί με δαιδαλώδη τρόπο από την εποχή της κατασκευής του συγκροτήματος, σχεδόν έναν αιώνα πριν, με αποτέλεσμα η τμηματική διακοπή του νερού να επηρεάζει απρόβλεπτα διαφορετικές περιοχές του κτηρίου.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η πλήρης διακοπή της λειτουργίας της Νέας Αγοράς για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι μονόδρομος για τον εργολάβο καθώς δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών, να αποφευχθούν νομικά και ασφαλιστικά ζητήματα και να επιτραπεί η απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών.
Σημειώνεται μάλιστα ότι ασφαλιστικές εταιρείες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την ασφάλιση της εργολαβίας με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο.