Ρεπορτάζ

Νέος κύκλος απολογιών κατηγορούμενων σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών

Την πόρτα του τακτικού Ανακριτή Ρόδου θα περάσουν στο πλαίσιο συμπληρωματικής κυρίας ανάκρισης, που παραγγέλθηκε, τα 11 μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε τον Ιούλιο του 2024.
Στην υπόθεση έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι 9 εκ των 11 κατηγορουμένων.
Στην εγκληματική οργάνωση συμμετέχουν, όπως έγραψε η «δημοκρατική», ένας 20χρονος Τούρκος, ένας 29χρονος Τούρκος, ένας 44χρονος Σύρος, ένας 16χρονος Σύρος, ένας 20χρονος Σύρος, ένας 25χρονος Σύρος, ένας 35χρονος Παλαιστίνιος, ένας 32χρονος Μολδαβός, ένας 53χρονος ημεδαπός, ένας 27χρονος Σύρος κι ένας 47χρονος Σύρος.
Το ιστορικό της επιχείρησης όπως περιγράφεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από το Τμήμα Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, έχει ως εξής:
Η εγκληματική ομάδα αποτελείται από τουλάχιστον τέσσερις αλλοδαπούς άγνωστους δράστες, ένας εκ των οποίων ονομάζεται Dalloul Anas υπήκοος Συρίας (α.λ.σ.) που φέρεται να είναι και ο αρχηγός ενώ ένας εκ των λοιπών αλλοδαπών μελών της εγκληματικής ομάδας είναι γιος του. Συγκεκριμένα ο Dalloul Anas είναι αυτός που οργανώνει-συντονίζει μεταφορές μεταναστών με σκάφη από την Τουρκία στη Ρόδο αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι μετανάστες αφού επιβιβασθούν σε σκάφη από τις τουρκικές ακτές, αποβιβάζονται στις ακτές της Ρόδου, παραλαμβάνονται από τα μέλη της εν λόγω εγκληματικής ομάδας, κατόπιν οδηγιών – εντολών του φερόμενου ως αρχηγού της, οι οποίοι προβαίνουν στη μεταφορά τους σε προσωρινά καταλύματα (safe houses) στην πόλη της Ρόδου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή αυτής, με σκοπό την απόκρυψή τους, οι οποίοι ενδιαφέρονται έναντι αμοιβής να ταξιδέψουν εκ νέου παράνομα από το λιμάνι της Ρόδου κυρίως προς τον Πειραιά με σκοπό από εκεί να μεταβούν σε χώρες της Ευρώπης.
Κατόπιν οδηγιών του Dalloul Anas τα μέλη της εγκληματικής ομάδας χρησιμοποιούν οχήματα από γραφεία ενοικιάσεως οχημάτων στη Ρόδο χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία, με σκοπό σε περίπτωση ελέγχου να μην γίνουν γνωστά τα πραγματικά τους.
Οι μεταφερόμενοι πληρώνουν στην συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα 4.000 – 5.000 ευρώ έκαστος για την μεταφορά με σκάφος από την Τουρκία στη Ρόδο, 200 ευρώ έκαστος για τη μεταφορά με οχήματα από τις ακτές της Ρόδου στα προσωρινά καταλύματα (safe houses) και 30 ευρώ έκαστος για κάθε ημέρα παραμονής τους σε αυτά (safe houses).
Προέκυψε ότι η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα χρησιμοποιεί διάφορα οχήματα τρία εκ των οποίων είναι μάρκας NISSAN MICRA χρώματος ασημί, VW POLO χρώματος λευκό και OPEL CORSA χρώματος γκρι, τα οποία έχει νοικιάσει από γραφείο ενοικιάσεως οχημάτων στην Κρεμαστή.
Η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα χρησιμοποιεί για τις παράνομες δραστηριότητές της την κατοικία επί της οδού Ελευθερίας στην Κρεμαστή όπου διαμένει ο Dalloul Anas, με τα λοιπά μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποκρύπτονται και οι μετανάστες στη συγκεκριμένη οικία.
Μετά από επιχείρηση στον Μονόλιθο και την σύλληψη διακινητών ένας αποδέχθηκε τις πράξεις του δηλώνοντας ότι μετέφερε επανειλημμένα μετανάστες με ενοικιαζόμενα οχήματα από διάφορα σημεία των ακτών της Ρόδου προς το κέντρο της πόλης έναντι αμοιβής, ενώ δρούσε κατόπιν εντολών του φερόμενου αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης με ψευδώνυμο «Abu Jaher» ή «Abu Hamza».
Παρουσία δικαστικού λειτουργού ακολούθησε νομότυπη έρευνα σε πολυτελή οικία στην περιοχή Κρεμαστής επί της Λεωφόρου Ελευθερίας, εντός της οποίας διέμεναν τέσσερις αλλοδαποί που συνελήφθησαν και σε βοηθητικό χώρο εντός αυτής 11 κάρτες ασύλου, οκτώ ταυτότητες διαφόρων χωρών κι ένα δίπλωμα οδήγησης αλλοδαπής, αμφιβόλου γνησιότητας.
Μετά από παρακολούθηση εντοπίστηκαν οικίες απόκρυψης μεταναστών (safe houses) σε πολυτελή οικία στην περιοχή Κοσκινού την διαχείριση της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει ο ημεδαπός εντός της οποίας εντοπίστηκαν 23 μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ στην οικία παρών ήταν Σύρος υπήκοος, ο οποίος φέρεται να κατέχει συντονιστικό ρόλο.
Στα προσωπικά αντικείμενα του προαναφερόμενου βρέθηκαν 26 ταυτότητες διαφόρων χωρών, μία άδεια διαμονής και 16 διαβατήρια διαφόρων χωρών ετέρων προσώπων αμφιβόλου γνησιότητας.
Κατόπιν έρευνας διαπιστώθηκε εξάλλου ότι ένας ημεδαπός, ο οποίος εμφανίζεται σε μισθωτήριο συμβόλαιο στην οικία στα Κοσκινού, δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο.
Σε οικία στα Καλαβάρδα εντοπίστηκαν να διαμένουν οκτώ μετανάστες.
Σε επαγγελματικό χώρο του ημεδαπού βρέθηκαν 7.000 ευρώ και ποσότητα άγνωστης κρυσταλλικής ουσίας.
Στην ευρύτερη περιοχή του Μονολίθου εντοπίστηκαν 11 μετανάστες.
Από τους λιμενικούς κατασχέθηκαν τρία οχήματα, 20 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ένας σκληρός εξωτερικός δίσκος, μία συσκευή αποθήκευσης αρχείων (usb stick), ένας φορητός υπολογιστής, το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ, 4 γνήσιες ταυτότητες άλλων χωρών, 11 ελληνικές κάρτες ασύλου, μία άδεια διαμονής Ισπανίας, ένα δίπλωμαοδήγησης Γαλλίας και 16 διαβατήρια γνήσια διαφόρων χωρών.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Στέλιος Αλεξανδρής και Πολυξένη Χατζηγιάννη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου