Ειδήσεις

Ανησυχητική αύξηση στη χρήση κάνναβης από εφήβους

Ανησυχητική αύξηση στη χρήση κάνναβης από εφήβους παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Από το 2006 έως το 2014, το ποσοστό των 15χρονων που δηλώνουν ότι έχουν κάνει χρήση κάνναβης έστω και μία φορά στη ζωή τους έχει υπερδιπλασιαστεί, από 3,7% σε 9,6%. Στον αντίποδα, τα χρόνια της κρίσης έχει μειωθεί το ποσοστό των Ελλήνων εφήβων που έχουν καπνίσει έστω και μία φορά στη ζωή τους καθώς και αυτών που αναφέρουν πρόσφατη κατανάλωση αλκοόλ, γεγονός που αποδίδεται και στην αύξηση των τιμών πώλησης των προϊόντων καπνού και οινοπνευματωδών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένας στους έξι 15χρονους έχει κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου από απλή περιέργεια.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών που διενήργησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε δείγμα 4.141 μαθητών εφηβικής ηλικίας (Στ’ Δημοτικού, Β’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου) από 245 σχολικές μονάδες. Ειδικότερα, όπως κατέδειξε η έρευνα, το 2014 ένας στους δέκα εφήβους ηλικίας 15 ετών (9,6%) ανέφερε ότι έχει κάνει χρήση κάνναβης έστω και μία φορά. Εξ’ αυτών οι περισσότεροι (7,6%) χρησιμοποιήσαν την ουσία στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών πριν από την έρευνα. Αναφορικά με τη χρήση καπνού, ένας στις τρεις εφήβους ηλικίας 15 ετών (36,9%), ένας στους επτά 13χρονους και το 1,6% των εντεκάχρονων έχουν καπνίσει έστω και μία φορά. Το 11,4% των 15χρονων καπνίζει καθημερινά, και το 8,2% καπνίζει τουλάχιστον έξι τσιγάρα την ημέρα. Την τετραετία 2010-2014 παρατηρήθηκε τάση μείωσης στο κάπνισμα (από 42,3% στο 36,9%), ωστόσο δεν υπήρξε μεταβολή στο καθημερινό ή βαρύ κάπνισμα. Χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ανέφεραν σε ποσοστό 1,9% οι μαθητές 11 ετών, το 8,1% των 13χρονων και ένας στους 6 15χρονους. Στη συντριπτική πλειονότητα των αναφορών, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αφορούσε απλή δοκιμή (1-2 φορές).

Ενας στους 2 εφήβους (53,3%) απάντησε το 2014 ότι έχει πιεί αλκοόλ έστω και μια φορά στη ζωή του, ενώ σχεδόν ένας στους 3 (30%) ανέφερε κατανάλωση αλκοόλ τις τελευταίες 30 ημέρες πριν τη διεξαγωγή της έρευνας. Το 9,1% ανέφερε ότι σε μία συνηθισμένη περίσταση πίνει τουλάχιστον τρία ποτά. Το 20% αναφέρει τουλάχιστον ένα περιστατικό μέθης στη ζωή του. Οι 15χρονοι έφηβοι προτιμούν την μπύρα (27,1%), τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (21,9%) και το κρασί (19,5%).

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου