Ειδήσεις

Ανω-κάτω η βουλή για το «λόμπι της δραχμής»

Βαρύτατους υπαινιγμούς κατά της κυβέρνησης επιστράτευσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Απαξιώνοντας τα πεπραγμένα της χθεσινοβραδυνής επταμερούς Συνόδου Κορυφής, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως η χώρα βαδίζει «στο άγνωστο και στη διολίσθηση» και υπαινίχθηκε την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που προωθεί η κυβέρνηση, ερήμην των βουλευτών της και σχετιζόμενου με το “λόμπυ της δραχμής”- ενώ χαρακτήρισε και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, «δακτυλοδεικτούμενο διεθνώς».

«Έχετε αρχίσει πάρα πολύ νωρίς το φλερτ με περίεργες ρυθμίσεις» ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος και προσέθεσε: «Εμείς, μόλις σε δύο μήνες, έχουμε να πούμε πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το “λόμπι της δραχμής”, γι’ αυτούς που έχουν βγάλει τα ευρώ έξω και τις ζημιές μέσα, και περιμένουν μια φτηνή χώρα για να την αγοράσουν. Και όποιος έχει αναλάβει και δεσμεύσεις, λόγω υποστήριξης που δέχεται, θα κληθεί να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις».

«Εμείς δεν έχουμε υποστηριχθεί. Δεν έχουμε δεσμεύσεις!» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας την έκρηξη από τα έδρανα της συμπολίτευσης. «Σας πονάει η πραγματικότητα! Η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενεργεί καλόπιστα -ιδεοληπτικά και καλόπιστα. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που ξέρουν το ολοκληρωμένο σχέδιο» συμπλήρωσε.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε απαξιωτικά στα πεπραγμένα της χθεσινοβραδινής επταμερούς Συνόδου Κορυφής, εκτιμώντας ότι αποτελεί την «πιστοποίηση πως χάσαμε έναν ολόκληρο μήνα», καθώς απλώς «επιβεβαιώνουμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου: εθελοτυφλούμε- και η πλειοψηφία αυτοπαραμυθιάζεται, χρησιμοποιώντας μια διπλή γλώσσα χωρίς αποτέλεσμα».

«Είπε ο κ. Τσίπρας, πως δεν θα αποδεχθούμε την πέμπτη αξιολόγηση. Αυτό που κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια δεν είναι αξιολόγηση; Ποιος είναι ο στόχος για το 2015; Πού εντάσσεται το παρόν νομοσχέδιο; Πού στοχεύουμε στο τέλος του έτους; Με το ΔΝΤ συζητήσαμε; Ήταν παρόν εχθές; Υπάρχει μια κουβέντα για το χρέος; Μπορούμε χωρίς παραμετρικές αλλαγές στο χρέος να έχουμε πλεόνασμα; Ήταν μήπως ο στόχος μια πολιτική λύση για το θέμα της ρευστότητας; Των τραπεζών, ή του Δημοσίου; Χωρίς ολοκληρωμένο πλαίσιο; Με μείζονα στόχο μήπως να πάρουμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων; Αυτά που απέσπασα εγώ ως υπουργός Οικονομικών- και είναι τώρα αυτά ο μεγάλος στόχος;» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε: «Χθες υπεγράφη η παράδοση άνευ όρων των 11 δισ. ευρώ πίσω στο EFSF, ώστε να γίνει η αναχρηματοδότηση των τραπεζών, με τους όρους -δυστυχώς- της νέας οδηγίας».
Απαντώντας δε, στο επιχείρημα πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να διεξάγει χθες πολιτική διαπραγμάτευση, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως σε πολιτικό δείπνο «έχουν κάτσει όλοι, ακόμα και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο κ. Πικραμένος, και μαζί τους ήταν και οι υπουργοί Οικονομικών. Δεν μπορεί να πηγαίνει ένας μόνος του, χωρίς καταγραφή του τι έχει λεχθεί- και η απουσία Σόιμπλε και Μοσκοβισί δεν είναι πλεονέκτημα, αλλά μειονέκτημα».
«Όλα έγιναν απροετοίμαστα, με μία αδιανόητη αφέλεια με την οποία βιώνετε τον όψιμο και επιπόλαιο φιλοαμερικανισμό σας. Το όραμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι ότι θα πάρει ο Ομπάμα τηλέφωνο να μαλώσει την κ. Μέρκελ» ανέφερε ειρωνικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης υπενθύμισε πως πριν την κρίση, «η Ελλάδα δεν είχε τοξικά παράγωγα, ούτε πρόβλημα ιδιωτικού χρέους», ενώ μετά από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, στις οποίες συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ, «βγαίνουμε με τρία χρέη: το ιδιωτικό χρέος φθάνει το ΑΕΠ, ο τραπεζικός τομέας έχει φάει, έχει διογκωθεί και ξανασυρρικνωθεί, και το κρατικό χρέος έχει εκτοξευθεί».

«Γι’ αυτά δεν λέμε τίποτα, αλλά δείχνουμε με το δάχτυλο μια κυβέρνηση που διεκδικεί μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα» παρατήρησε ο κ. Βούτσης και τόνισε: «Η χθεσινή συμφωνία είναι πολύ θετική: Η μονομερής προσπάθεια από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης λήγει. Στις ίδιες ράγες από κοινού, μπορούν να βρεθούν λύσεις, ώστε και η ρευστότητα να αποκατασταθεί και να πάμε σε συμφωνία και για το χρέος το καλοκαίρι».

«Ακούσατε σ’ αυτή τη συζήτηση ή στα χαρτιά, να γίνονται αναφορές σε συντάξεις, μισθούς, φορολογία, ασφαλιστικό, λιτότητα, εκποίηση πλούτου, εκποίηση στρατηγικών τομέων της χώρας; Υπάρχουν υποχωρήσεις πάνω σ’ αυτά τα μείζονα ζητήματα, που συγκροτούν το μείζον ζήτημα στην Ελλάδα σήμερα; Τόσο μας τυφλώνει η πολιτική μικρότητα, που δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε πως μπήκαμε σε ένα πεδίο πολιτικής διαπραγμάτευσης πάνω στα ζέοντα ζητήματα- και μας λέει ο κ. Βενιζέλος πως σε τέτοιο δείπνο ήταν και ο κ. Πικραμμένος; Σιγά μην τρώγανε στις τρεις και μισή το πρωί!» παρατήρησε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος δε στις καταγγελίες του κ. Βενιζέλου, ο Ν. Βούτσης αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν να εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ για δεσμεύσεις, διαπλοκή και εξαρτήσεις. «Ξέρουν όλοι σ’ αυτήν την αίθουσα, πως εμείς έχουμε πολλά κακά και αδυναμίες μεγάλες- έχουμε όμως τουλάχιστον ένα καλό: το ότι δεν υπάρχει κανείς -μα κανείς- που να μας πάρει τηλέφωνο και να μας πει κατά μόνας ή συλλογικά, “άσε ρε φίλε, αφού τότε κάναμε εκείνο”. Και ελπίζω να μην υπάρξει».

Όσο για τον “όψιμο φιλαμερικανισμό” που χρέωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εσωτερικών αναρωτήθηκε αν «είμαστε φιλοαμερικάνοι γιατί παρακολουθούμε, ενισχύουμε, φουντώνουμε τη συζήτηση και πέραν του Ατλαντικού και μέσα στην Ευρώπη, για το δίλημμα “συνέχιση της λιτότητας ή ανάπτυξη”, ώστε να πληρωθεί η κρίση απ’ αυτούς που τη δημιούργησαν και όχι απ’ αυτούς που την υπέστησαν».

Για την παράδοση των 11 δισ. ευρώ στον EFSF, ο κ. Βούτσης υπενθύμισε πως προεκλογικά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως θα διαθέσει 2 δισ. απ’ αυτά για τη χρηματοδότηση τού προγράμματος της Θεσσαλονίκης, η τότε κυβέρνηση αρνείτο πως υπήρχε μια τέτοια δυνατότητα. «Σήμερα μας εγκαλείτε μήπως χάσαμε κανένα ευρώ και αναλάβαμε την ευθύνη;» ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, επίσης, απάντησε και στον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, για τις αναφορές του σε σχέση με τον “εφιάλτη της δραχμής”.

«Λυπάμαι και εκπλήσσομαι, γιατί προσχωρήσατε σε μια πολιτική σοκ και δέος μ’ αυτά που είπατε. Επικαλείστε έναν μελλοντικό εφιάλτη, για να καλύψετε, αφενός την παντελή απουσία του χώρου σας απ’ τα κινήματα και τις αντιστάσεις τα πέντε προηγούμενα χρόνια, και αφετέρου την παντελή έλλειψη κριτικής, στον πραγματικό εφιάλτη που ζει σήμερα η χώρα.

Δεν είναι εκπομπή εδώ. Δεν είναι εξυπνακισμοί. Δεν παίζει κανείς με τον εφιάλτη της χώρας» ανέφερε ο κ. Βούτσης.

«Ελπίζω η σύστασή σας “να μην μιλάμε για τον εφιάλτη της δραχμής” να είναι έμμεση σύσταση προς τους συντρόφους σας -παλιούς και νέους- που πονηρεύονται και προπαγανδίζουν τον εφιάλτη της δραχμής» αντέτεινε ο κ. Θεοδωράκης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου