Με τα μεγάλα χρηματικά ποσά που αντλούνται από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες ασχολείται σε σημερινό του κείμενο το Bloomberg, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα που μεταφέρονται τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στα χέρια των καταθετών από τις αυξημένες εκροές.
«Έχουν μεταφέρει τα χρήματα σε άλλες τράπεζες ή τα κρύβουν κάτω από στρώματα και κάτω από πλακάκια μπάνιου;», διερωτάται το πρακτορείο και συνεχίζει.
«Μια πρώτη ανάγνωση στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας φαίνεται να επιβεβαιώνει την εκδοχή της μεταφοράς χρημάτων σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς ο δείκτης “τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία” δεν έχει σημειώσει κάποια κατακόρυφη άνοδο τους τελευταίους μήνες».
Ωστόσο, συνεχίζει το Bloomberg, το στοιχείο αυτό δεν λέει την πλήρη αλήθεια.
Οπως σημειώνεται, «ο δείκτης “τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία” δείχνει τον αριθμό ρευστού που η Ελλάδα έχει κατανείμει ως προς το ποσοστό που της αναλογεί στην συνολική κυκλοφορία τραπεζογραμματίων στην Ευρωζώνη. Κάθε επιπλέον ανάγκη σε ρευστό της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται στην κατηγορία «καθαρές υποχρεώσεις, που σχετίζονται με την κατανομή των χαρτονομισμάτων του ευρώ σε όλο το ευρωσύστημα”».
«Ο συγκεκριμένος δείκτης, που ήταν μηδενικός πριν την εκκίνηση της ελληνικής κρίσης το 2009, έφτασε στα υψηλά επίπεδα των 22 δισ. ευρώ τους μήνες που οδήγησαν στην πολιτική κρίση του 2012, σημειώνοντας έκτοτε σταθερή πτώση. Αυτό, όμως, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο όταν, δηλαδή, επανήλθε η πολιτική κρίση στη χώρα μας και οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά», επισημαίνει το άρθρο και συνεχίζει:
«Για να έχει κανείς αίσθηση του πραγματικού μεγέθους του ρευστού στην Ελλάδα. πρέπει να προσθέσει τους δύο δείκτες. Όπως προκύπτει, τους τρεις τελευταίους μήνες, μέχρι τον Φεβρουάριο, υπάρχει μια αύξηση της τάξεως των 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα».
«Και αυτά αντιστοιχούν σε πολλά στρώματα», καταλήγει το Βloomberg.