Ρεπορτάζ

Αντιδήμαρχος κατηγορείται για χορήγηση ψευδούς βεβαιώσεως

Κατηγορούμενος για ψευδή βεβαίωση βρίσκεται εκ νέου αντιδήμαρχος του Δήμου Ρόδου σε μια εξαιρετικά περίεργη υπόθεση, που αναμένεται να απασχολήσει διοικητικά και τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια της ΕΛΑΣ.
Στον αιρετό έχει επιβληθεί ήδη ποινή δίμηνης αργίας, εξαιτίας εμπλοκής του σε άλλη ποινική υπόθεση, την οποία έχει αναστείλει και επιχειρεί να ακυρώσει με προσφυγή του ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εκδίκαση της οποία εκκρεμεί.
Από έρευνα που διενεργήθηκε εσωτερικά στην ΕΛΑΣ, διαπιστώθηκε συγκεκριμένα, ότι ο αιρετός, εξέδωσε την 5η Νοεμβρίου 2011, βεβαίωση, που έφερε αστυνομικό, να διαμένει μόνιμα και επί διετία στην δημοτική ενότητα Καλλιθέας, για να εξασφαλίσει την μεταδημότευσή του και την μετάθεση του στο νησί της Ρόδου. Ο αστυνομικός ωστόσο, όπως προέκυψε από την ίδια έρευνα, δεν ήταν μόνιμος κάτοικος Καλυθιών και δεν είχε δικαίωμα μεταδημότευσης στον καλλικρατικό Δήμο Ρόδου.
Ο αστυνομικός, που προσκόμισε την βεβαίωση δύο μέρες μετά για να εκδοθεί απόφαση μεταδημότευσής του, είχε ως στόχο να μετατεθεί στο νησί.
Η μετάθεσή του στη Ρόδο, φέρεται σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, να του εξασφάλιζε περισσότερα μόρια και θα του επέτρεπε να μετατεθεί συντομότερα στην Λάρισα, απ’ όπου και κατάγεται.
Στην υπόθεση φέρεται να ενεπλάκη ακόμη ένας αστυνομικός, που υπηρετεί στο Α.Τ. Αρχαγγέλου, ο οποίος φέρεται να παρέδωσε για λογαριασμό του συνάδελφου του, την αίτηση μεταδημότευσής του κι ένα αντίγραφο της υπηρεσιακής του ταυτότητας, σε επικυρωμένο αντίγραφο, στον αιρετό, για να εκδώσει την επίμαχη βεβαίωση.
Ο αιρετός σύμφωνα με τις πληροφορίες, δηλώνει άγνοια για την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι πείστηκε να εκδώσει την βεβαίωση, διότι τα σχετικά έγγραφα του επέδειξε αστυνομικός και δεν είχε καμία αμφιβολία γύρω από την γνησιότητά τους.
Για την υπόθεση εκκρεμεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες διοικητική έρευνα ενώ η ανάλογη εισαγγελική έρευνα έχει οδηγήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαιώσεως, της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση, της χρήσης ψευδούς βεβαιώσεως και της άμεσης συνέργεια στην έκδοση ψευδούς βεβαιώσεως, στους τρείς εμπλεκόμενους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι έχει ήδη εκδοθεί σχετικό κλητήριο θέσπισμα και ότι η υπόθεση έχει προσδιοριστεί σε δικάσιμο του Νοεμβρίου του έτους 2016.
Σημειώνεται ότι για τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν αστυνομικοί για να πετύχουν την μετάθεσή τους σε διάφορα μέρη της χώρας εκκρεμεί αυτοτελής έρευνα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, μετά από αναφορά της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου.
Η συγκεκριμένη έρευνα δεν σχετίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες με εκείνη που οδήγησε στον εντοπισμό της ψευδούς βεβαιώσεως και αφορά αποκλειστικά κατάχρηση διατάξεων του νόμου για τις μεταθέσεις των αστυνομικών.
Ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων κ. Μανώλης Ανδρουλάκης έχει καταθέσει ότι στα Γιάννενα, την Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Αχαΐα υπήρξε αυξημένος αριθμός μεταθέσεων βάσει κοινωνικών κριτηρίων την τελευταία δεκαετία.
Αστυνομικοί φέρονται να έχουν καταχραστεί ρυθμίσεις υπέρ αναπήρων, διαζευγμένων, πολυτέκνων ακόμη και την επιμέλεια τέκνων τους για να εξασφαλίσουν την μετάθεση τους στον τόπο καταγωγής τους παρακάμπτοντας την αξιοκρατική διαδικασία των μορίων και στερώντας το δικαίωμα αυτό από συναδέλφους τους που έχουν αποκτήσει τα μόρια.
Το σύστημα μεταθέσεων κάθε φορά δέχεται στοχευμένες παρεμβάσεις-διορθώσεις προκειμένου να ευνοηθούν κάποιοι, όπως συνέβη παλαιότερα με το «Ισομερώς, ή την αναδρομική απόδοση μορίων σε παντρεμένους με παιδιά».
Όπως τονίζεται στην αναφορά:
«Στο σημείο αυτό γενάται το ερώτημα, πως αυτό που αποτελεί εξαίρεση σε όλη την Ελληνική κοινωνία, στους Αστυνομικούς να αποτελεί τον κανόνα, και συγκεκριμένα, για να πάρει ένας διαζευγμένος πατέρας την επιμέλεια των τέκνων του θα πρέπει η σύζυγος να μην τα διεκδικήσει (πράγμα σπάνιο έως αδύνατο) ή να είναι αποδεδειγμένα ελευθέρων ηθών, ψυχικά ασθενής ή εξαρτημένη από αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες.
Επίσης μας δημιούργησε μεγάλη έκπληξη το φαινόμενο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας να συνωστίζονται οι ειδικές κατηγορίες (ανάπηροι, διεζευγμένοι με επιμέλεια τέκνων και πολύτεκνοι) και όλοι να το θεωρούμε αυτό φυσιολογικό ενώ μετά την τοποθέτηση στις περιοχές μετάθεσης τους, με την χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων ως εκ θαύματος να επανέρχονται στην ενεργό αστυνομική δράση εκτελώντας καθήκοντα ¨ΜΑΧΙΜΟΥ¨ και να επανέρχεται η οικογενειακή τους γαλήνη με την επανασύνδεσή τους με τους συζύγους τους.
Επειδή όλα τα παραπάνω δεν μπορεί και δεν μας αφήνουν αδιάφορους αφού ζούμε καθημερινά την αγωνία των συναδέλφων να συλλέξουν όσο το δυνατό περισσότερα μόρια προκειμένου να πάνε γρηγορότερα στον τόπο συμφερόντων τους, ζητάμε να ελεγχθούν όλες οι μεταθέσεις οι οποίες έγιναν βάσει εξαιρέσεων όπως διαζύγιο, ασθένεια κ.λπ., όπως και να διερευνηθεί εάν οι συνάδελφοι αυτοί επανήλθαν στα καθήκοντά τους αλλά στον τόπο της μετάθεσής τους πλέον.
Γίνεται αντιληπτό ότι η χρησιμοποίηση ουσιαστικά πλαγίων μεθόδων, ήτοι η εμφάνιση και επίκληση εικονικών λόγων αποτελεί απάτη προς την Υπηρεσία αλλά και την συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών που καρτερικά περιμένουν τη σειρά τους, χωρίς πλάγια μέσα για να υπηρετήσουν στον τόπο προτίμησής τους».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου