«Το αδύνατο να υλοποιηθεί σχέδιο αποτελεί τεράστια δοκιμασία για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος των Financial Times, που αναφέρεται στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό και σημειώνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πρόκληση που μπορεί να αποδειχθεί αδύνατο να αντιμετωπισθεί.
«Ένα σχέδιο επιστροφής στην Τουρκία χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, αποτελεί μία πρακτική και νομική δοκιμασία που θα απαιτήσει συνοχή και ικανότητα, την οποία σπάνια έχουν επιδείξει κράτη – μέλη ή θεσμοί της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης», σημειώνει η εφημερίδα.
Ως πρώτο βήμα, προσθέτει το δημοσίευμα, οι ελληνικές Αρχές πρέπει να καθαρίσουν το τοπίο όσον αφορά τους περίπου 8.000 μετανάστες που βρίσκονται σήμερα σε νησιά του Αιγαίου. Το σύστημα χορήγησης ασύλου της Ελλάδας θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί για να αντιμετωπίζει 10.000 αιτήσεις νέες αιτήσεις την εβδομάδα.
Κατόπιν, χιλιάδες μετανάστες θα πρέπει να περάσουν από διαδικασία ταυτοποίησης και να μεταφερθούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, πριν επιστρέψουν στην Τουρκία.
«Κανείς δεν το έχει κάνει αυτό έως τώρα», δήλωσε ο Gerald Knaus, ένας υποστηρικτής του σχεδίου της ΜΚΟ ‘Πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Σταθερότητα’. «Η ταχύτητα και οι προκλήσεις είναι χωρίς προηγούμενο. Είδαμε την Ελλάδα να επιβαρύνεται υπερβολικά επί έξι μήνες, χωρίς να αντιδρά κατάλληλα», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διόρισε τον Maarten Verwey ως επιβλέποντα των προετοιμασιών της ΕΕ, διευρύνοντας τον ρόλο του ως εκπροσώπου των Βρυξελλών για τη μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα.