Ανεπαρκής πρόοδος καταγράφηκε στη συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους δανειστές που πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη του σημερινού Eurogroup κι όπου επιχειρήθηκε άρση του αδιεξόδου, ενώ δεν προβλέπεται άμεσα η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, όπως σημειώνουν πηγές της ΕΕ.
Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να καταστεί εφικτή η επιστροφή των κλιμακίων και ανάμεσα σε αυτά ανέφεραν την ενέργεια.
«Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και εξ αποστάσεως» είπαν οι ίδιες πηγές και συμπλήρωσαν ότι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα συνδέεται με προοπτική προς συμφωνία.
Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων πριν το Eurogroup
Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και αξιωματούχοι, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα πως το σημερινό Eurogroup θα στείλει μήνυμα ότι Αθήνα και θεσμοί προχωρούν προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «ομαλά» και «σύντομα» και την πίστη του πως το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος από το Eurogroup του Φεβρουαρίου και μετά, προειδοποίησε πως «ο εχθρός μας είναι η αβεβαιότητα» και συμπλήρωσε ότι όσο πιο πολύ καθυστερούν οι αποφάσεις, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, οι επενδυτές περιμένουν και η ανάπτυξη είναι ισχνή.
Γι’ αυτό το λόγο, διευκρίνισε, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα και να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, «προκειμένου να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι στην τροχιά της ανάπτυξης και της ευημερίας και με μία πιο σταθερή οικονομία». Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή και θα εξακολουθήσει να το κάνει. «Εργαζόμαστε στενά με το ΔΝΤ, προκειμένου να φτάσουμε σε μία συνολική συμφωνία με όλες τις πλευρές», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στα όσα έχουν συμβεί από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, ο ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση ανέκτησε το χαμένο έδαφος, προχωρώντας στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. «Μπαίνουμε σε μία διαδικασία που είναι success story», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι σημαντική, γιατί θα στείλει θετικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι «η τρόικα θα πρέπει μαζί με την Ελλάδα να φτάσει στο συμπέρασμα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις». Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση», ενώ αναφερόμενος στην αξιολόγηση επεσήμανε ότι «υπάρχουν δυσκολίες να βρεθεί συμφωνία και τόνισε ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει νωρίτερα».
«Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή. Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα», είπε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε.
Την αναγκαιότητα να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» στο ελληνικό ζήτημα, ώστε να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα και να επιστρέψουν οι επενδύσεις, υπογράμμισε ο Μισέλ Σαπέν.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που επικρατούσε το καλοκαίρι του 2015, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Το δράμα είναι πίσω μας. Μπροστά μας έχουμε λύσεις».
Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ανάγκη να δώσουμε μία κατεύθυνση, μία σαφή πορεία ότι υπάρχει, προφανώς, λύση, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης».
Το Eurogroup θα συζητήσει τις εξελίξεις αναφορικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup του Φεβρουαρίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προστίθεται ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι θεσμοί θα δώσουν αναφορά σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Όπως εξάλλου είχε κάνει σαφές πριν από την συνάντηση αξιωματούχος της Ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα.
ΕΘΝΟΣ