Ειδήσεις

Γ. Πάππου: “Το εμπόριο παραμένει σε ελεύθερη πτώση”

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο κλάδος του εμπορίου και το πρώτο δίμηνο του 2018, με τα μηνύματα να μην είναι αισιόδοξα ούτε για το υπόλοιπο του έτους, καθώς τα διαθέσιμα χρήματα των νοικοκυριών συνεχώς συρρικνώνονται.
Όπως δηλώνει στη «δ», ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, στη Ρόδο αυτή την περίοδο συντελείται οργασμός εργασιών στον τουριστικό κλάδο, την ίδια ώρα που το εμπόριο όχι μόνο παραμένει καθηλωμένο, αλλά έχει συνεχώς μειούμενες τάσεις.
Πρόκειται για το απόλυτο κοντράστ, την ώρα που τα μηνύματα για την νέα τουριστική περίοδο δείχνουν νέο ρεκόρ αυξήσεων ο κλάδος του εμπορίου να «βουλιάζει» χωρίς να δείχνει περιθώρια – τουλάχιστον άμεσα- ανάκαμψης.
Όπως σημειώνει ο κ. Γιάννης Πάππου, η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στη Ρόδο είναι εκείνη που στηρίζει την τοπική οικονομία και έχει αποτρέψει την κατάρρευση, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας που δεν έχουν αυτό το προνόμιο.
«Αυτή την περίοδο συντελείται ένας οργασμός εργασιών, ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου. Τα ξενοδοχεία έχουν επενδύσει μεγάλα κεφάλαια σε ανακαινίσεις και επεκτάσεις ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι φέτος θα έχουμε 3.000 επιπλέον κλίνες σε ξενοδοχεία πολυτελείας στη Νότια Ρόδο. Αυτό από μόνο του, είναι κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, καθώς αυτές οι 3.000 κλίνες θα δημιουργήσουν τουλάχιστον επιπλέον 1.000 θέσεις εργασίας. Αν συνυπολογίσουμε ότι οι ενδείξεις και τα πρώτα στοιχεία για την νέα τουριστική περίοδο είναι πολύ θετικά, καθώς μιλάμε για ένα νέο ρεκόρ αφίξεων, αυτό μας δίνει την αισιοδοξία ότι πραγματικά θα είναι μια καλή χρονιά για τον κλάδο του τουρισμού, όχι μόνο για τους επιχειρηματίες αλλά και για τους εργαζόμενους σε αυτόν. Οσον αφορά όμως το εμπόριο, δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τα διαθέσιμα χρήματα που έχει κάθε νοικοκυριό για να καλύψει τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και όχι να αγοράσει είδη πολυτελείας, είναι περιορισμένα. Τα μεγαλύτερα ποσά του εισοδήματος ενός νοικοκυριού, διατίθενται για να καλυφθούν οι φορολογικές-ασφαλιστικές υποχρεώσεις του και τα όποια λίγα υπόλοιπα διαθέσιμα, μοιράζονται για την κάλυψη των αναγκών τους. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, βλέπουμε ότι τα πρώτα στοιχεία για το 2018 που αφορούν τον κλάδο του λιανεμπορίου, είναι δραματικά πτωτικά για το πρώτο δίμηνο», λέει ο κ. Γ. Πάππου.
Επιπλέον σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως η Ρόδος είναι μια από τις καλύτερες τουριστικές περιοχές της χώρας, διαφορετικά η εικόνα της Ρόδου θα ήταν πολύ διαφορετική: «Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της εποχής με μεγαλύτερη ευκολία απ΄ό,τι οι κάτοικοι άλλων περιοχών της χώρας, που δεν έχουν την τουριστική βιομηχανία. Αν δεν είχαμε το τεράστιο αυτό πλεονέκτημα του τουρισμού, η εικόνα της περιοχής μας θα ήταν σαφώς χειρότερη».
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πάππου, «το εμπόριο παραμένει σε ελεύθερη πτώση. Για το πρώτο δίμηνο του 2018 η πτώση στον τομέα των τροφίμων είναι πολύ μεγάλη, όπως στους υπόλοιπους κλάδους της ένδυσης, της υπόδησης και λοιπών ειδών. Αυτό διαπιστώνεται πολύ εύκολα, αρκεί να κάνεις μια βόλτα στην αγορά. Θα διαπιστώσεις τι συμβαίνει στην τοπική αγορά, με μια απλή βόλτα στο κέντρο όπου βλέπεις τους ανθρώπους να κυκλοφορούν χωρίς να κρατούν τσάντες στα χέρια, όπως συνέβαινε κάποτε».
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του 2018, οι αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων καταγράφουν πτώση του τζίρου τους από 3-9%.
Την ίδια ώρα μεγάλοι προμηθευτές εμφανίζονται προβληματισμένοι για την πορεία των πωλήσεών τους. Κάτι που αποδίδεται από στελέχη των εταιρειών μέτρησης της κατανάλωσης στην ένταση των προσφορών αλλά και στο “στοκάρισμα” προϊόντων από την πλευρά των καταναλωτών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου