Ο Δημήτρης Πεζουβάνης ένας («άγνωστος» για τους πολλούς) καταξιωμένος Ρόδιος ζωγράφος, γέννημα και θρέμμα της Ρόδου γεννήθηκε το 1935 και μεγάλωσε στη
συνοικία του Αγίου Νικολάου. Μετά τα εγκύκλια γράμματα που πήρε στη Ρόδο, σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης. Οι διακρίσεις του στη Σχολή του εξασφάλισαν μια υποτροφία του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας και συνέχισε τις σπουδές του στη σκηνογραφία και ενδυματολογία για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο στο PRODEON της Ρώμης. Ανήκε στη σχολή των υπερρεαλιστών (σουρεαλιστών) και το έργο του διακρινόταν από συμβολισμούς και αποκρυφικά στοιχεία εμπνευσμένα από τη μυθολογία και την ιστορία. Είχε πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις στη Στοκχόλμη και σε άλλες πόλεις και ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τη σκηνοθεσία και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων.
Με αυτή την ιδιότητα τη 10ετία του 70 ανέλαβε τη διακόσμηση και οργάνωση των τουριστικών περιπτέρων της Ρόδου στις Σκανδιναβικές χώρες, που για την αισθητική τους απέσπασαν πολλές διακρίσεις. Ήταν ο πρεσβευτής του τουρισμού της Ρόδου στις τουριστικές αγορές της Σκανδιναβίας για πολλά χρόνια.
Αγαπούσε παθολογικά τη Ρόδο την οποία επισκεπτόταν κάθε χρόνο για να βλέπει τους συγγενείς και φίλους του.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Δήμος Ρόδου του ανέθεσε να διακοσμήσει την τότε αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με ζωγραφικά έργα τα οποία θα απεικόνιζαν την ιστορική διαδρομή της Ρόδου από τη δημιουργία της (μυθολογία), τους Τελχίνες, την κάθοδο των Δωριέων, την ίδρυση της Πόλης, μέχρι την εποχή των Ιπποτών.
Δημιούργησε εξι μεγάλα έργα διαστάσεων 3 – 4 μέτρων, ικανά να καλύψουν όλη την εσωτερική επιφάνεια της σημερινής αίθουσας εθιμοτυπίας στο δημαρχιακό μέγαρο. Τα έργα αυτά δεν αγοράσθηκαν ποτέ για λόγους κυρίως γραφειοκρατικούς.
Με τον αείμνηστο Δημήτρη Πεζουβάνη, ως πρόεδρος του Μουσείου συναντήθηκα όταν ήλθε για διακοπές το καλοκαίρι του 2012, από τη Σουηδία όπου ζούσε μόνιμα και δρομολογήσαμε την πραγματοποίηση έκθεσης που θα συμπεριελάμβανε και τα προαναφερόμενα έργα.
Δεν θα ξεχάσω τη χαρά και την εμφανή συγκίνησή του όταν αποχαιρετισθήκαμε, διότι όπως είπε επιτέλους σε λίγους μήνες, οι αγαπημένοι του Ροδίτες θα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα του με την συγκεκριμένη θεματολογία, τα οποία γι΄ αυτόν ήταν έργα ζωής.
Λίγο αργότερα στη προσπάθεια να επικοινωνήσω μαζί του προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειες για την έκθεση, έμαθα για το άσχημο παιχνίδι που του επεφύλαξε η μοίρα, αφού με την επιστροφή του εκδηλώθηκε η επάρατος που έμελλε σε σύντομο χρονικό διάστημα να του κόψει το νήμα της ζωής.
Πέρυσι με συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες πετύχαμε τα έξι αυτά εξαιρετικά έργα να δωριθούν και να περιέλθουν στην κυριότητα της Πινακοθήκη μας, και να εμπλουτίσουν την ήδη πολύτιμη συλλογή μας.
Όμως ως ελάχιστο φόρο τιμής, οφείλουμε στον εκλιπόντα, ευπατρίδη, εξαιρετικό αυτόν καλλιτέχνη, ένα πολιτιστικό – πνευματικό μνημόσυνο, που δεν είναι άλλο από μία έκθεση με το πλούσιο ζωγραφικό του έργο.
Με τη σημερινή ανακοίνωση απευθυνόμαστε σε όσους είναι ιδιοκτήτες ή γνωρίζουν άτομα τα οποία κατέχουν κάποιο έργο του αείμνηστου καλλιτέχνη, να το γνωστοποιήσουν στη διοίκηση του Μουσείου προκειμένου να το δανείσουν για λίγο καιρό και να καταστεί έτσι δυνατή η πραγματοποίηση της έκθεσης. Τα έργα αυτά λόγω των μεγάλων διαστάσεων, μπορούν να εκτεθούν μόνο στην αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστορίδειου Μελάθρου και απαιτείται συλλογή και άλλων έργων για να καλυφθεί ο μεγάλος χώρος της αίθουσας και να παρουσιασθεί μία ευπρεπής έκθεση αντάξια της φήμης του αείμνηστου Ρόδιου εικαστικού δημιουργού.
Επικοινωνία: τηλ.2241036646, e–mail: mgamuseum@gmail.com
Για το Δ.Σ
Δρ. Νικόλαος Τσ. Φρόνας
Πρόεδρος Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης
Δήμου Ρόδου