Το δώρο θα καταβληθεί «στο ακέραιο όπως ακριβώς το δικαιούνται» και όχι σε δόσεις, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός – «Ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία»
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Στο υπουργείο Οικονομικών εξηγούν τα εξής:
– βάσει νόμου το δώρο καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου. Ωστόσο πολλοί εργοδότες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν λόγω διακοπής ή εργασιών ή κάθετης πτώσης των εισπράξεων
– το μέτρο θα ισχύσει οριζόντια για όλη την αγορά. Προαιρετικά αν μια επιχείρηση έχει έσοδα τζίρους και κέρδη παρά την κρίση (πχ σούπερ μάρκετ) θα επιτρέπεται να πληρώσει το δώρο.
Το μέτρο λαμβάνεται με το εξής σκεπτικό, σύμφωνα με τους εμπνευστές του μέτρου:
2. Μικρές επιχειρήσεις που υπολειτουργούν και θα μοιραστούν τα άτυπα δάνεια 1 δισ. ευρώ («επιστρεπτέα προκαταβολή») για να πληρώσουν υποχρεώσεις και προμηθευτές, θα έχαναν την ρευστότητα αυτή αν τη διοχέτευαν όλη τώρα στα δώρα του προσωπικού.
3. Αν 2,5 εκατομμύρια μισθωτοί δαπανήσουν το δώρο στα μέσα Απριλίου όπου θα είναι ανοικτά μόνον τα σούπερ μάρκετ, θα τα στερηθούν καταστήματα ρούχων, παιχνιδιών, υποδημάτων κλπ που είναι κλειστά αλλά περιμένουν αυτές τις ημέρες κάθε χρόνο για να δουλέψουν και να επιβιώσουν.
Επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται σήμερα, με τις κοινές δηλώσεις Σταϊκούρα, Βρούτση, Γεωργιάδη. Παρόλα αυτά ανακύπτουν και ορισμένα προβλήματα:
– το δώρο στερούνται και εργαζόμενοι που εργάζονται απλήρωτοι και ανέμεναν «δια νόμου» να πληρωθούν τη Μεγάλη Τετάρτη.
– Στο δώρο προσέβλεπαν τα νοικοκυριά για να καλύψουν κάποιες «έξτρα» ανάγκες τους (πχ λαπτοπ για τηλεμαθήματα και τηλεργασία στο σπίτι)
– Στερούνται τον τζίρο επιχειρήσεις που λειτουργούν σαν eshop και προσφέρουν υπηρεσίες couries και χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα στην κρίση
– Αν και εφόσον οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση της διάταξης επειδή πλήττονται, ανοίξουν και λειτουργήσουν κανονικά τον Ιούνιο, τότε θα πρέπει να πληρώσουν ταυτόχρονα και το δώρο Πάσχα από τον Απρίλιο, και το επίδομα αδείας, και τις ασφαλιστικές εισφορές ή τους φόρους του Μαρτίου και επόμενων μηνών που μετατίθενται, καθώς και τις δόσεις τραπεζικών οφειλών που αναστέλλονται για 3 μήνες κλπ.
Ως τότε βέβαια η κυβέρνηση θα έχει το χρόνο να προβεί σε διορθωτική παρέμβαση για να διευκολύνει και πάλι στην επίλυση κάθε τυχόν προβλήματος.
Κωστής Πλάντζος