Με την αυγή του νέου έτους, η «δημοκρατική» ανέδειξε ως ‘πρόσωπο της χρονιάς’ για την εν γένει προσφορά της στον τόπο μας, για το 2021, την πολύ γνωστή συμπολίτισσά μας, κα Αναστασία Σταυριανού. Και δεν ήταν τυχαίο.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδεισίου «Αγία Μαρίνα» με την αεικίνητη πρόεδρό του Αναστασία Σταυριανού-Γεωργιάδη αφιερώθηκε και δραστηριοποιήθηκε έντονα στο χώρο της Υγείας, όπου καλύπτει συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια, τις ελλείψεις που υπάρχουν όχι μόνο στο Νοσοκομείο Ρόδου, αλλά και στα ακριτικά κρατικά νοσοκομεία και γηροκομεία καθώς και σε ιδρύματα χρονίων παθήσεων.
Πρόσφατα, ο Σύλλογος έκανε δώρο την ‘προίκα’ σε δύο μωρά που γεννήθηκαν στο Νοσοκομείο Καλύμνου ενώ διέθεσε 12 τόνους παραφαρμακευτικού και αναλώσιμου υλικού στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.
Την τελευταία 5ετία ο Σύλλογος έχει διαθέσει δωρεάν τουλάχιστον 250 τόνους ιατροτεχνολογικό -νοσοκομειακό και αναλώσιμο υλικό σε διάφορα νοσοκομεία και ιδρύματα.
Συγχαρητήρια, πήρε ο Σύλλογος από τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Παυλόπουλο, για την μεγάλη φιλανθρωπική του προσφορά στα νοσοκομεία της χώρας.
Ευχαριστήρια πήρε από τους διοικητές των νοσοκομείων, από τους δημάρχους και περιφερειάρχες και από τον κόσμο φυσικά, που πολλές φορές ο Σύλλογος εξυπηρετούσε.
Είναι πράγματι απίστευτη η αστείρευτη δύναμη και δράση της κας Σταυριανού, η οποία συνεχίζει να προσφέρει έργο αλλά και να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα, όπως αναφέρει σε συνέντευξή της προς την «δ» για τον τόπο της, το Παραδείσι!
• Κυρία Σταυριανού, μιλήστε μας για τον Σύλλογο. Έχετε πάρα πολύ έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα και μάλιστα στον τομέα της υγείας. Πώς ξεκίνησαν όλα αυτά;
Ο Φιλανθρωπικός και Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός – Αναπτυξιακός Σύλλογος Παραδεισίου «Αγία Μαρίνα» ιδρύθηκε το 2007. Απαρτίζεται από 180 μέλη και έχει 7μελές δ.σ. Επειδή ήμουν ξεναγός, ξεκίνησα με μια σειρά από ξεναγήσεις στα μέλη μας τόσο στη Ρόδο όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ήθελα να μάθουν τις πολύ βαθιές ρίζες που έχουμε και πόσο περήφανοι πρέπει να είναι ώστε να σεβαστούν την χώρα και το νησί μας. Κατόπιν, αποφασίσαμε να προσθέσουμε και τον όρο του περιβάλλοντος διότι όπως είναι γνωστό, ζούμε στο Παραδείσι, ένα χωριό που πριν γίνει το αεροδρόμιο, ήταν ένας από τους σημαντικότερους άξονες τουριστικής ανάπτυξης στο νησί. Θέλαμε λοιπόν να αναπτύξουμε την περιοχή. Με την δημιουργία του αεροδρομίου η περιοχή επιβαρύνθηκε πολύ περιβαλλοντικά. Θα έπρεπε (και πιστεύω ότι πρέπει να γίνει κάποτε αυτό) να διεκδικήσουμε ανταποδοτικά μέτρα για την περιοχή αυτή που τα δικαιούται καθώς ‘θυσιάστηκε’ για το καλό όλου του νησιού.
• Έχετε ωστόσο βαθιά φιλανθρωπικό χαρακτήρα με σημείο αναφοράς τον τομέα της υγείας. Μιλήστε μας γι’ αυτό. Πώς τα… καταφέρνετε;
Είναι μια ιστορία που ξεκινάει από τα παιδικά μου χρόνια. Το σπίτι μας ήταν μέσα στην πλατεία του χωριού. Ο τουρισμός, ήταν στα σπάργανα. Έρχονταν πάρα πολλοί Σκανδιναβοί και τουρίστες που γυρνούσαν τις γειτονιές. Όταν έρχονταν στο Παραδείσι, τους ξεναγούσα στα παραδοσιακά σπίτια, στις εκκλησίες, στο χωριό, τους μιλούσα για την ιστορία μας. Αυτές οι ανθρώπινες σχέσεις είχαν πολλή σημασία για μένα. Εκείνα τα χρόνια, μάθαμε να σεβόμαστε τους ξένους επισκέπτες μας και να τιμούμε την φιλοξενία.
Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν μέσα μεταφοράς και μάλιστα με τακτικά δρομολόγια. Γι’ αυτό και πάντα είχαμε έναν φιλοξενούμενο στο τραπέζι μας! Προσωπικά, πιστεύω πολύ στις ανθρώπινες σχέσεις.
Έζησα πολύ έντονα την ανάγκη των ανθρώπων για ιατρική περίθαλψη λόγω της περίπτωσης του μικρού μου αδελφού. Έβλεπα τα προβλήματα των γιατρών, των νοσηλευτών, τις ελλείψεις των νοσοκομείων. Όλα αυτά σαν ένα κράμα, κάποια στιγμή εκδηλώθηκαν στην πορεία της ζωής μου. Ο σύζυγός μου είναι γιατρός σε ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου, στην Σουηδία. Εργαζόμουν εκεί, ήμουν εθελόντρια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις κι έβλεπα την προσφορά στους ανθρώπους και μάλιστα στους ηλικιωμένους. Καταλαβαίνετε λοιπόν τα ερεθίσματα.
• Έχετε βοηθήσει πολλά νοσοκομεία, γηροκομεία και άλλα ιδρύματα αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ενισχύοντάς το με νοσοκομειακό υλικό, με φαρμακευτικό υλικό, με εξοπλισμό κ.λπ.
Είμαι πολύ ευαίσθητη σε αυτό το κομμάτι. Ειδικά στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, έχουμε διαθέσει πάνω από 50 τόνους ιατροτεχνολογικό υλικό (υπερηχοτομογράφους, απινιδωτές, καρδιογράφους, τροχήλατα, φορεία, εξεταστικά κρεβάτια, στολές γιατρών, ορθοπεδικά είδη) για τις κλινικές. Επίσης, έχουμε διαθέσει πολλούς τόνους από αναλώσιμα υλικά κυρίως για τις πρώτες βοήθειες, ενώ με την πανδημία του κορωνοϊού, διαθέσαμε ειδικά καθαριστικά και αντισηπτικά. Τα κοντέινερ που δίνουμε είναι πολλοί τόνοι.
Το ίδιο κάνουμε και για το Κέντρο Χρονίων Παθήσεων Κολυμπίων με ηλεκτρικά κρεβάτια, στρώματα, τροχήλατα, καθίσματα για τους ηλικιωμένους και πολλά ακόμη.
• Όλα αυτά τα φέρνετε από την Σουηδία;
Ακριβώς. Την περασμένη εβδομάδα παραδώσαμε αναλώσιμο υλικό στα νοσοκομεία της Λέρου, της Καλύμνου, της Κω, στο Κιλκίς, στον Έβρο, στο Διδυμότειχο. Έχουμε κάνει δωρεές άνω των 250 τόνων σε ιατροτεχνολογικό υλικό, σε αναλώσιμα, σε εξοπλισμό κ.λπ.
Γι αυτό και ο Σύλλογός μας τιμήθηκε με πάρα πολλές διακρίσεις. Το επόμενο διάστημα θα μας τιμήσει και η Ακαδημία Αθηνών για το έργο που προσφέρουμε.
Όλα αυτά, μου δίνουν χαρά αλλά αυτό που με κάνει ακόμη περισσότερο χαρούμενη είναι η δυνατότητα να προσφέρω!