Ειδήσεις

Eurostat – Στο 6,7% ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα για τον Φεβρουάριο – Ο δεύτερος υψηλότερος στην Ε.Ε.

Τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημείωσε η Ελλάδα για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς αυτός διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε 6,7% τον Φεβρουάριο του 2024, με τη Μάλτα να βρίσκεται στην πρώτη θέση (6,8%). Tον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 3%. Συνολικά ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2024 σε 3,1%, έναντι 2,6% στην Ευρωζώνη.

Τα προϊόντα στα οποία παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις τιμών είναι το ελαιόλαδο, 63,7% στην Ελλάδα, στη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία (67%). Την πρωτιά σε αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση κατέχει η Ελλάδα στην κατηγορία των φρούτων (12,2%), έναντι 6,3% στην Ευρωζώνη και 5,1% στην Ε.Ε. Στα λαχανικά καταγράφηκε η τρίτη υψηλότερη ετήσια αύξηση, 6,5%, έναντι 1,2% στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. Στις πρώτες θέσεις στην εν λόγω κατηγορία βρίσκονται η Κροατία και η Ιρλανδία. Σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται στα κρέατα, 4,8% στην Ελλάδα, έναντι 3,3% στην Ευρωζώνη. Από την άλλη, τα στοιχεία δείχνουν μείωση στην τιμή του φρέσκου γάλακτος, της τάξης του 4%, τάση που καταγράφεται συνολικά στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαρτίου 2024 εφαρμόζονται τέσσερα νέα μέτρα με στόχο τη μείωση των τιμών, ενώ εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ το «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους για σειρά προϊόντων.

Με αφορμή μάλιστα τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την εφαρμογή του τελευταίου αυτού μέτρου ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, επικεφαλής της METRO AEBE και πρόεδρος της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, σχολίασε την κυβερνητική πολιτική με άρθρο του στην πλατφόρμα LinkedIn. Σε αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η μέση καθαρή κερδοφορία των σούπερ μάρκετ είναι 1,47%. «Αναμφίβολα ο κύκλος εργασιών μας είναι πολύ μεγάλος και το τελικό ποσό μπορεί να είναι αρκετά σεβαστό. Εχουμε όμως και αρκετές περιπτώσεις οριακής κερδοφορίας, ακόμα και ζημιών.

Δεν χρειάζεται περισσότερο από απλή λογική για να σκεφτεί κανείς ότι περαιτέρω συμπίεση των περιθωρίων κέρδους θα οδηγήσει σε δημιουργία προβληματικών επιχειρήσεων, τις οποίες μετά θα τρέχει το κράτος να διασώσει», τονίζει. Σε άλλο δε σημείο υποστηρίζει ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης στη λειτουργία της αγοράς κινείται στα όρια των συνταγματικών διατάξεων.

Πηγή kathimerini.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου