Μπορεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Γιάννης Παπαβασιλείου να έθεσε επί τάπητος το ζήτημα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες την Ρόδο, δηλαδή τις σπουδές στον Τουρισμό σε ανώτατο επίπεδο, τα δεδομένα όμως, αποδεικνύουν πως στην πράξη, αυτό το εγχείρημα είναι δύσκολο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, που η ΕΞΡ θέτει το ζήτημα στο τραπέζι του διαλόγου –κάτι που προκάλεσε ικανοποίηση στην τοπική κοινωνία, αλλά και στους κύκλους του Τουρισμού- αφού, εάν καταστεί κάτι τέτοιο δυνατό και παράλληλα με την βελτίωση και ανωτατοποίηση της ΑΣΤΕΡ, θα μπορέσουν στο προσεχές μέλλον, να αποφοιτούν στελέχη με ανώτατη εκπαίδευση και δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές, για ανώτερες θέσεις στον τουριστικό κλάδο.
Η ίδρυση Τμήματος Τουρισμού – Hospitality Management στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν είναι καινούργιο ζήτημα. Άνοιξε πριν από χρόνια, όταν υπήρχε ενεργή η συζήτηση για την έδρα, την οποία τελικώς έχασε η Ρόδος και την κέρδισε η Χίος. Παρά τις έντονες αντιδράσεις, την μεγάλη κινητοποίηση, τις συνεχείς συσκέψεις και παρεμβάσεις, η Ρόδος ‘αδικήθηκε’ ενώ είχε την μεγάλη της ευκαιρία –ενδεχομένως λόγω κακών χειρισμών που είχαν γίνει εν καιρώ.
Σύμφωνα με το ιστορικό, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ανακάλεσε την σχετική απόφαση για ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στην Ρόδο, για ‘ακαδημαϊκούς λόγους’ με αποτέλεσμα να την κερδίσει η Χίος και να μετράμε ακόμη μια χαμένη… μάχη. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι ότι δεν μπορεί να συμπληρωθεί επαρκώς ο αριθμός των εισακτέων ενώ οι βάσεις αγγίζουν πολύ χαμηλά επίπεδα.
Μία σημαντική παράμετρος είναι ότι, με παλαιά απόφαση των πρώην υπουργών Αρβανιτόπουλου και Λοβέρδου, δίδεται η δυνατότητα να ιδρυθεί Τμήμα Τουρισμού στο Παν/μιο Αιγαίου, ανεξαρτήτως εάν υπάρχει και άλλο Τμήμα στο ίδιο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Αυτό συμβαίνει και σε άλλα Παν/μια της χώρας με άλλες Σχολές.
Επιπρόσθετα, το Παν/μιο Αιγαίου είχε βλέψεις να εγκατασταθεί στα κτήρια της ΑΣΤΕΡ με την πρόταση να μεταφερθεί ως τμήμα ΑΕΙ στο Παν/μιο Αιγαίου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δυνατόν, καθώς πρέπει να κλείσουν όλες οι ανάλογες σχολές (όπως στον Άγιο Νικόλαο κ.λπ.).
Έχει σημασία να αναφερθεί, ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τριετία 2019 – 2021 είχε δώσει το ‘πράσινο’ φως, για να ιδρυθούν Σχολές Εφαρμοσμένων Τουριστικών Σπουδών σε Ρόδο, Κρήτη και Αθήνα σε επίπεδο ΑΕΙ, με τρία τμήματα και με τον τίτλο: Hospitality Management (και όχι Tourism Management όπως είναι τώρα στα υφιστάμενα τμήματα). Συνεπώς, υπήρχε ο σχεδιασμός, είχε γίνει η ανάλογη προεργασία και προετοιμασία, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε βρεθεί (και εγκριθεί) η απαραίτητη χρηματοδότηση ύψους περίπου 50 εκ. ευρώ (!).
Συνεπώς, το υπουργείο Τουρισμού, θα μπορούσε να επαναφέρει το νομοσχέδιο που υπάρχει σε εκκρεμότητα και ήταν έτοιμο για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα.
Όσον αφορά στην ΑΣΤΕΡ, υπήρχε ο σχεδιασμός για την ανωτατοποίησή της. Το 2021, ο τότε υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας και η τότε υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία γίνεται το πρώτο και μεγάλο ουσιαστικό βήμα για την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αφορoύσε στην επέκταση των τριετών προγραμμάτων σπουδών των ΑΣΤΕ σε τετραετή, διαμορφώνοντας τις εξελίξεις για την ακαδημαϊκή κινητικότητα των φοιτητών και αποφοίτων τους.
Σήμερα, η ΑΣΤΕΡ με τα συσσωρευμένα προβλήματά της, δεν έχει την δυνατότητα να ανωτατοποιηθεί ενώ, οι σπουδαστές δεν μπορούν να κάνουν σπουδές σε Τμήμα Τουρισμού ενός πανεπιστημίου (π.χ. Παν/μιο Αιγαίου). Ακαδημαϊκοί κύκλοι ανέφεραν ότι απαιτείται ως βασική προϋπόθεση να ιδρυθεί Τμήμα Hospitality Management (και όχι Tourism Management) στο Παν/μιο Αιγαίου π.χ.
Συνεπώς, εάν υπάρχουν οι αληθινές προθέσεις, θα απαιτηθεί μεγάλη κινητοποίηση και συντονισμένες ενέργειες για να προχωρήσουν όλα αυτά. Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ρόδο, σε σοβαρές και στέρεες βάσεις με έδρα στο Παν/μιο Αιγαίου, ίσως τελικά να μην είναι μια χαμένη υπόθεση. Απαιτεί διεκδίκηση, καλούς χειρισμούς, πιέσεις αλλά και πολιτική βούληση.
Πόσες άλλες ήττες θα μετράει ακόμη η Ρόδος; Είναι μια ευκαιρία να διορθωθεί η ‘αδικία’ και οι λάθος χειρισμοί που έγιναν στο παρελθόν, ώστε να μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
https://www.dimokratiki.gr/20-03-2024/ine-dynati-i-idrysi-tmimatos-tourismou-sto-pan-mio-egeou/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.