Στη δίνη σφοδρής αντιπαράθεσης με άγρια χαρακτηριστικά προς εξυπηρέτηση –όπως καταγγέλλεται– κομματικών σκοπιμοτήτων, ειδικά ενόψει και των προσεχών ευρωεκλογών, βυθίζεται η υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, η συζήτηση επί της οποίας σε πολιτικό επίπεδο γνωρίζει σήμερα στη Βουλή ακόμη μια κλιμάκωση, με την ευκαιρία ειδικής συνεδρίασης στην Ολομέλεια επί των πορισματικών προτάσεων της εξεταστικής επιτροπής.
Η κυβέρνηση, «δείχνοντας» διαρκώς την εξελισσόμενη έρευνα από τις δικαστικές αρχές, απορρίπτει κατηγορηματικά τις καταγγελίες τις οποίες δέχεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση περί «συγκάλυψης» και αντιστρέφει τις βολές κατηγορώντας τους επικριτές της για εργαλειοποίηση του πόνου των οικογενειών των θυμάτων.
Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την ευκαιρία και της σημερινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας στοχοποιούν, πέραν του πρώην υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή, και τον πρωθυπουργό, επιπροσθέτως και για την προαναγγελθείσα χθες διά του κυβερνητικού εκπροσώπου απουσία του από τη σημερινή συζήτηση ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.
Σήμερα η συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, που αναμένεται να διεξαχθεί σε κλίμα ακραίας πόλωσης.
Την ίδια στιγμή, εκπροσωπώντας τις οικογένειες που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα στα Τέμπη, η κ. Μαρία Καρυστιανού συνεχίζει τις προσπάθειές της εντός και εκτός συνόρων: Επειτα από ομιλία της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε πως στην Ελλάδα γνωρίζουμε τους ενόχους αλλά δεν επιτρέπεται να τιμωρηθούν από τη Δικαιοσύνη διότι, όπως υποστηρίζει, προστατεύονται από τη βουλευτική ασυλία, αποφασίστηκε η υπόθεση να παραμείνει ανοιχτή σε δύο επιτροπές για γνωμοδότηση: τη LIBE, που ασχολείται με θέματα κράτους δικαίου, και την TRAN, που είναι επί των μεταφορών.
Παράλληλα, συνυπέγραψε με τον κ. Π. Ασλανίδη –επίσης γονέα θύματος των Τεμπών– αίτημα με τη μορφή επιστολής προς το προεδρείο του ελληνικού Κοινοβουλίου ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, με το οποίο ουσιαστικά ζητείται να γίνει αποδεκτό το απορριφθέν αίτημα της Ευρωπαίας εισαγγελέως για παραπομπή των πρώην υπουργών Σπίρτζη και Καραμανλή στο Ειδικό Δικαστήριο για εικαζόμενες πράξεις τους (στο πλαίσιο της σύμβασης 717) εις βάρος «των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε.».
Διευκρινίζοντας πως δεν απαντά στην κ. Καρυστιανού αλλά στα κόμματα της αντιπολίτευσης που την επικαλούνται για να επιτεθούν στην κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ανέφερε χθες: «Η αντιπολίτευση προσπαθεί να χτίσει πολιτικό αφήγημα, να βρει πολιτική ύπαρξη με το να εργαλειοποιεί τον πόνο των συγγενών των θυμάτων».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης, που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, μέσω μηνύματός του κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «φυγομαχία» από τη συζήτηση στη Βουλή και σημειώνει: «Από την πρώτη στιγμή, η μόνη του έγνοια ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών των μελών της κυβέρνησής του». Δηλώσεις κατά της κυβέρνησης έκαναν χθες επίσης ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλ. Χαρίτσης και οι ευρωβουλευτές Ελενα Κουντουρά (ΣΥΡΙΖΑ) και Π. Κόκκαλης (γραμματέας του νέου πολιτικού φορέα Κόσμος).
«Δεσμευόμαστε προς τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και προς ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ότι δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών», είπε ο κ. Χαρίτσης. «Δίνουμε έναν διαρκή αγώνα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια, τα αίτια και οι ευθύνες που οδήγησαν στην εγκληματική τραγωδία των Τεμπών», σημείωσε η κ. Κουντουρά. «Σε μια λειτουργούσα δημοκρατία δεν θα είχε συμβεί το ατύχημα», είπε ο κ. Κόκκαλης.
Πηγή kathimerini.gr