Τοπικές Ειδήσεις

Κυριάκος Α. Μανέττας : Αυτοί που φεύγουν – Στη μνήμη της Φανής Σιδερέα – Αντι Μνημοσύνου

Το Σάββατο (22- Μαρτίου – 2025) στις 9,30 το πρωί στο Παν/κο Ναϋδριο της Αγίας Ειρήνης Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου τελείται το 40ήμερο μνημόσυνο της ευγενούς φιλόθρησκης Φανής Σιδερέα από την Φλώρινα.

Με την ευκαιρία αυτή της τιμής στον Παν/κό ναό που υπηρετώ για το μνημόσυνο για χάρη μιας φιλίας 48 και πλέον χρόνων που με συνδέει με την μακαριστή Φανή ΣΙδερέα και τον εξαίρετο, ευγενή και πνευματικό σύζυγο της και επιστήμονα Ηλία Σιδερέα αφιερώνω λίγες γραμμές τιμής και σεβασμού στη μνήμη της.

Η Φανή Σιδερέα γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1933 στην μαρτυρική και ιστορική Φλώρινα από γονείς πρόσφυγες από τα Σκόπια Έλληνες που διάλεξαν αυτή την πόλη της Μακεδονίας για μόνιμη διαμονή. Ο μακαριστός πατέρας της Μιχάλης Δούσης πολέμησε με ανδρεία στην Μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Φοβερές εμπειρίες και βιώματα ενός μαρτυρικού βίου με φοβερές παραδόσεις , ήθη και έθιμα. Ένας αλησμόνητος και πονεμένος Ελληνισμός της Μικράς μας Ασίας. Στη Φλώρινα η Φανή Σιδερέα τελείωσε το Οκτατάξιο Γυμνάσιο με Άριστα. Μετανάστευσε με τους γονείς της στην Αμερική για καλύτερη εξέλιξη. Τελείωσε επάξια το George Washington High School, Πανεπιστημιακό Κολλέγιο της Νέας Υόρκης. Επιστρέφει στην Ελλάδα και παντρεύτηκε τον εξαίρετο επιστήμονα καθηγητή Παν/μίου ευγενή και φιλοπρόοδο Ηλία Σιδερέα στις 20-06-1965 στην Αθήνα. Την δεκαετία 1960- 1970 δίδαξε σε τομέα διδακτορικού σε Παν/μιο της Νέας Υόρκης. Επί μια πενταετία (1970-1975) δίδαξε σαν καθηγητής Παν/μιου στο Σύδνεϋ και τη Μελβούρνη αφήνοντας και στις δύο χώρες αυτές ο Ηλίας Σιδερέας άριστες εντυπώσεις στον ελληνισμό, τους Αμερικάνους και τους Αυστραλούς φοιτητές, συναδέλφους και συνεργάτες.

Από τον Μάιο του 1977 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο νησί της Ρόδου, όπου διαμένουν μέχρι σήμερα στην περιοχή Ψαροπούλας στο Νιοχώρι. Τα 48 αυτά χρόνια ενώθηκαν αδελφικά με τη Ρόδο που λάτρεψαν και οι δύο σαν τόπο καταγωγής τους. Ο Ηλίας Σιδερέας υπήρξε διευθυντής του τότε ορφανοτροφείου Αρρένων στην περιοχή της παλαιάς Κ.Α.Ι.Ρ. , για 7 χρόνια από το 1976 μέχρι το 1983 ενώ συγχρόνως για 5 χρόνια από το έτος 1978 μέχρι το 1983 δίδαξε παιδαγωγικά φιλοσοφία – κοινωνιολογία στην τότε ιστορική παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου.

Στα 48 αυτά χρόνια η Φανή Σιδερέα συνδέθηκε με την Αγία Ειρήνη του κέντρου παιδικής μέριμνας θηλέων Ρόδου. Στενή και πνευματική συνεργάτιδα της αείμνηστης προϊσταμένης του ιδρύματος Γερόντισσας μοναχής Εμμέλιας Νικολαΐδου. Με τις μακαριστές μοναχές, Αγαθαγγέλη, Θεοκλήτη , Λυδία, Φιλοθέη, Αμφιλοχία, Θεολογία, Μακρίνα, Αθανασία και άλλες και στη ζωή ανάλογες Ξένη και Ευφημία. Με τους ιερείς αείμνηστους Ιωάννη Κωσταντινίδη τον σεβάσμιο πατέρα Σάββα Ζαράρη και τον παπα – Γιάννη Χαλκιά που εξομολογείτο. Είχε εκτίμηση στον μακαριστό Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό και τον λατρεμένο πρωτοσύγγελο Αλέξανδρο Θεοδωρακόπουλο.

Η προσφορά της Φανής Σιδερέα – Δοπυση υπήρξε ανιδιοτελής , εθέλόντρια όλα αυτά τα χρόνια στον ναό, τις εκδηλώσεις , στα παιδιά , στους συνανθρώπους της.

Σταθμός υπήρξε η μεγάλη της αγάπη ο σεβασμός και η απέραντη φιλία της με τη μοναχή Γερόντισσα Εμμέλια Νικολαΐδη . Μέχρι την κοίμηση της στις 16 Φεβρουαρίου 2025 σε ηλικία 92 χρονών έμεινε μάχιμη, πιστή και αφοσιωμένη στο καθήκον της καλής συζύγου, της δοτικής χριστιανής και της ειλικρινούς φίλης. Ο σύζυγος της ήταν συνοδοιπόρος , χορηγός σε ότι ήθελε να προσφέρει και να χαρίσει και πάντα πρόθυμος ο ταπεινός και γεμάτος αγάπη Ηλίας Σιδέρης.Και οι δυο τους αγάπησαν την Ρόδο τόσο πολύ που μόνο ψυχή και καλοσύνη έδωσαν επί 48 χρόνια.

Στον κύριο καθηγητή , τον επιστήμονα και άνθρωπο Ηλία Σιδερέα θέλω να πω ένα δημόσιο ευχαριστώ για τα 60 χρόνια αφοσίωσης , αγάπης και συζυγικής ζωής που της προσέφερε. Χαίρομαι που επι χρόνια είχαμε και διατηρούμε μια φιλία πνευματική και ανθρώπινη. Πάντα είχαμε επικοινωνία και στενή συνεργασία.

Ο Θεός να αναπαύσει την κυρία Φανή Σιδερέα που αρχόντισσα γεννήθηκε , αρχόντισσα έζησε και αρχόντισσα αναχώρησε με αξιοπρέπεια, θαλπωρή, στοργή και μεγάλη φροντίδα που την εξασφάλισε από τον πιστό οικονόμο και αγαπητό της όπως πάντα έλεγε σύζυγό της.

Αιωνία της η μνήμη, θα μείνει πάντα στη ζωή μας, τη σκέψη και τη μνήμη μας και στον κύριο Ηλία εύχομαι να έχει χριστιανά, ανώδυνα και με υγεία τα χρόνια που ο Θεός του δίνει να ζήσει για χαρά και ευλογία όλων μας. Αμήν.

 

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας Κληρικός – Εκπαιδευτικός Εφημέριος Παν/κου Ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης – Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου