Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο αναβαθμισμένο gov.gr Wallet, το οποίο θα αποτελεί μια «θυρίδα του πολίτη» με όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Ακόμα, αναφέρθηκε στο «MyCoast», το επερχόμενο «Mystreet», ενώ αποκάλυψε ότι σε ένα μήνα θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τις 1.500 κάμερες στους δρόμους της Αθήνας, εκ των οποίων οι 400 κάμερες θα λειτουργήσουν μέσα στο έτος.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο ΕΡΤΝΕWS, αναφερόμενος στο «Mystreet» ανέφερε ότι «είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή, η οποία έρχεται να ακολουθήσει την επιτυχία που είχε το “MyCoast” που φτιάξαμε από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο δέχτηκε περίπου 20.000 καταγγελίες το καλοκαίρι που πέρασε».
Στην συνέχεια ο κ. Παπαστεργίου τόνισε: «Το ίδιο ακριβώς πάμε να κάνουμε σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση για τους κοινόχρηστους χώρους. Ως πρώην Δήμαρχος έχω απόλυτη άποψη ότι θα πρέπει να διασφαλίζουμε ελεύθερους χώρους πρόσβασης για τους πολίτες μας». Και όπως επισήμανε δεν είναι απέναντι στα τραπεζοκαθίσματα, αλλά και αυτά πρέπει να έχουν ένα όριο και ένα μέτρο. «Αυτό το μέτρο λοιπόν έρχεται να βάλει το “Mystreet” που η πρώτη του εφαρμογή θα είναι αυτό ακριβώς, το να μπορεί ένας πολίτης που περπατάει στον δρόμο σε μία πλατεία να ελέγχει αν ο κατειλημμένος μπροστά του χώρος από τραπεζοκαθίσματα ή εμπορικά προϊόντα νομίμως έχει καταληφθεί από τον επιχειρηματία, αν όχι ανώνυμα ή επώνυμα, να κάνει την καταγγελία του».
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε το Μystreet «μπορεί να είναι το υπόβαθρο για να χτίσουμε πάνω σε αυτό και διάφορες άλλες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα, που σήμερα έχουμε απινιδωτές στις πόλεις μας».
Στην συνέχεια, στην ερώτηση για το εάν λειτουργεί το «MyCoast», ο κ. Παπαστεργίου απάντησε ότι είναι πάντα ανοιχτό «προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να καταγγείλουν παράνομα κατειλημμένες παραλίες επεσήμανε ότι αυτή την περίοδο επικαιροποιούνται οι φωτογραφίες».
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στη διαφθορά που παρατηρείται σε ορισμένες κρίσιμες υπηρεσίες τονίζοντας ότι «η διαφθορά είναι κόρη της γραφειοκρατίας, άρα λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη ψηφιοποίηση και διαφθορά».
Το αναβαθμισμένο myWallet
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στο αναβαθμισμένο gov.gr Wallet τονίζοντας ότι από σήμερα θα προστεθεί στην εμφάνιση της υφιστάμενης έκδοσης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη «θυρίδα του πολίτη» που μπορεί και θα είναι το πιο άμεσο μέσο επικοινωνίας της δημόσιας διοίκησης και του πολίτη. «Εκεί μπορούν να ανεβαίνουν και θα ανεβαίνουν ειδοποιήσεις, υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα του πολίτη. Πλέον αυτό έχει έναν επίσημο μανδύα» δήλωσε ο υπουργός.
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στον προσωπικό αριθμό στις ταυτότητας λέγοντας ότι αυτές τις ημέρες έρχεται στη Βουλή μια διάταξη. «Λείπει μια υπουργική απόφαση, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γιατί οι ταυτότητες ως ταυτότητες είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και βγαίνουμε στον αέρα. Είμαστε πλέον πάρα πολύ κοντά».
400 κάμερες θα λειτουργήσουν φέτος
Μιλώντας για τις κάμερες κυκλοφορίας και τον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε ότι «τρέχουν δύο διαγωνισμοί». Μάλιστα, όπως είπε, «η Περιφέρεια Αττικής είχε ολοκληρώσει τον διαγωνισμό και πλέον είναι σε φάση υλοποίησης για να αποκτήσει 388 κάμερες». Όπως σημείωσε στόχος είναι να υπάρχει πρώτα το πληροφοριακό σύστημα στο οποίο θα ενταχθούν αυτές οι κάμερες.
Με τη μέθοδο της παραχώρησης, δηλαδή με μια σύμπραξη, περίπου ένα μήνα βγαίνει στον αέρα και ο διαγωνισμός για τις 1.500 κάμερες. «Ήταν 1.000 κάμερες για 1.000 επικίνδυνα σημεία, τα οποία η αστυνομία μας έχει υποδείξει 500 κάμερες για τα λεωφορεία, προκειμένου να έχουμε ανεμπόδιστη κίνηση στους λεωφορείων δρόμους από τα λεωφορεία».
Παράλληλα, όπως τόνισε, «περίπου 400 κάμερες θα έχουν μπει αυτή τη χρονιά μέσω του διαγωνισμού της Περιφέρειας που έχει ολοκληρωθεί» O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε ότι πλέον στο υπουργείο επεξεργάζονται ώστε να αλλάξει η νομοθεσία και να επιτραπεί, όπως και στο εξωτερικό «να φωτογραφίσεις τον οδηγό».
Ερωτηθείς για το που βρίσκονται τοποθετημένες οι 388 κάμερες που έχει προμηθευτεί η Περιφέρεια Αττικής απάντησε ότι είναι σε διασταυρώσεις. «Είναι 98 σημεία τα οποία είχε υποδείξει η Τροχαία και οι επόμενες 1.000 είναι στον δρόμο σε σημεία στα οποία έχουν γίνει δυστυχήματα». Όπως μάλιστα είπε μετά την Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει κάμερες ασφαλείας στους δρόμους καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα θανατηφόρα τροχαία γίνονται μέσα στις πόλεις.
Τέλος, «Δικαιοσύνη χωρίς ερωτηματικά, χωρίς σκιές και χωρίς καθυστερήσεις» σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου την απευθείας παραπομπή στη Δικαιοσύνη που ζήτησε ο πρώην υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος σημειώνοντας ότι είναι «εξαιρετικά γενναίο πολιτικά και δίκαιο».
Πηγή: Reporter.gr`