Το Grexit, δηλ η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πριν 4 χρόνια θεωρείτο ταμπού, το τελευταίο διάστημα όμως αναφέρεται όλο και περισσότερο από οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους καθώς οι δυνατότητες επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων, όλο και στενεύουν. Εύλογα λοιπόν έχει αρχίσει η συζήτηση ενός Grexit, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν οριστικά, μια προοπτική που απ’ ότι φαίνεται θα ξεκαθαρίσει τον Ιούνιο.
Σε μια τέτοια προοπτική αδιεξόδου, γεννάται το ερώτημα αν η έξοδος ενός κράτους – μέλους (Κ-Μ) και εν προκειμένω της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι νομικά, οικονομικά και πολιτικά εφικτή; Αν ανατρέξουμε στη Συνθήκη (TFUE), η απάντηση είναι σαφής καθώς σύμφωνα με το άρθρο 140, η ένταξη ενός Κ-Μ στο Ευρώ αποτελεί ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ απόφαση.
Πως νομιμοποιείται λοιπόν ένα Κ-Μ να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη αφού η Συνθήκη δεν το επιτρέπει;
Η απάντηση δίνεται μέσω του άρθρου 50 της Συνθήκης (TEU), όπου η EE δίνει το δικαίωμα στο Κ-Μ να αποχωρήσει από την Ένωση και ως εκ τούτου να φύγει και από την Ευρωζώνη. Επομένως, μια έξοδος από την Ευρωζώνη προϋποθέτει την εγκατάλειψη του κοινοτικού κεκτημένου της Ελλάδας καθώς δεν υπάρχει καμία νομική πρόβλεψη για παραμονή της στην Ένωση και αποχώρηση της μόνο από την ευρωζώνη.
Ας δούμε πρακτικά σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί ένα Grexit και ποιες θα είναι οι νομικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις από αυτή τη διαδικασία.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Jacques Delors, υπάρχουν τρία σενάρια για την πρόκληση ενός Grexit:
1) Η Ελλάδα προχωρά στην έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος προκειμένου να υλοποιήσει τις προγραμματικές τις δεσμεύσεις.
2) Το Eurogroup πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει στην εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος καθώς δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης.
3) Από ατύχημα σε περίπτωση εξώθησης των σχέσεων μεταξύ των δυο συμβαλλομένων μερών και κατ΄ επέκταση σύγκρουσης, μια προοπτική πολύ ακραία και σχεδόν απίθανη καθώς καμία εκ των δυο συμβαλλομένων μερών δεν θα ωφεληθεί από μια τέτοια προοπτική.
Σε κάθε περίπτωση αν κινηθεί η διαδικασία ενός Grexit, αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα τεθεί σε ισχύ μετά από 2 χρόνια από τη διαδικασία ανακοίνωσης της εξόδου της χώρας μας από την ΕΕ αλλά σαφώς την άμεση έξοδο μας από το ευρώ και άρα την επιστροφή στη δραχμή.
Ποιες θα είναι οι συνέπειες από ένα τέτοιο ακραίο σενάριο;
Σαφέστατα, καταστροφικές για την Ελλάδα καθώς στο εσωτερικό θα υπάρξει πολιτική αστάθεια, κατάρρευση της οικονομίας, κοινωνική έκρηξη και στο εξωτερικό απομόνωση και στιγματισμός από τη διεθνή κοινότητα ως η χώρα που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και το χειρότερο ως η χώρα που υπονόμευσε το θεσμό της ΕΕ.
Δυστυχώς παρά το γεγονός πως ένα Grexit θα αποβεί καταστροφικό για μία ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα με σημαίνουσα γεωπολιτική θέση και αναπτυξιακές δυνατότητες , οι «δραχμολάγνοι» έχουν αρχίσει να αυξάνονται μέρα με τη μέρα γιατί οι προπαγανδιστές της δραχμής δεν έχουν πει στον ελληνικό λαό την πραγματικότητα με αριθμούς. Ποια είναι αυτή;
•Κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού λόγω της υποτίμησης του νομίσματος έως και 50%
•Αύξηση επιτοκίων στο 40%
• Μεγαλύτερες ομολογιακές αποδόσεις λόγω του κίνδυνου του πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος.
•Διπλασιασμός εξωτερικού χρέους και μείωση του ΑΕΠ στο μισό.
•Συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δραχμής 1:1500
• Αδυναμία εισαγωγών και άρα έλλειψη βασικών ειδών στην αγορά
• Διπλασιασμός τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και μείωση στο μισό της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών
•Αθέτηση πληρωμών χρέους
•Εκροή καταθέσεων και ομολόγων λόγω του φόβου της υποτίμησης.
•Κατάρρευση του συστήματος πληρωμών
•Απώλεια πρόσβασης στις διεθνείς αγορές για τουλάχιστον μία δεκαετία.
•Απώλεια προνομίων από την Ε.Ε. ( κοινοτικά προγράμματα, νέο ΕΣΠΑ, επενδύσεις, κ.α.)
Με τρομακτικές τις συνέπειες για την Ελλάδα σε ενδεχόμενο Grexit, θα τολμήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να προχωρήσει σε μια τέτοια πολιτική πρωτοβουλία; Θα το πράξει ζητώντας την ετυμηγορία του ελληνικού λαού ή θα προχωρήσει μόνη της «Δον Κιχωτικά» προκαλώντας επί της ουσίας ένα οικονομικό πραξικόπημα;
Η επιλογή του Grexit δεν είναι απλά επικίνδυνη επιλογή, είναι ολέθρια και επειδή η πολιτική πράξη μεταφράζεται ως η δυνατότητα να επιλέξεις μεταξύ του ολέθριου και του δυσάρεστου, τότε επιβάλλεται η νέα κυβέρνηση να δει την αλήθεια κατάματα και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.
Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και θα πρέπει να παλέψει με τη δύναμη που της παρέχει το κοινοτικό της κεκτημένο για την αναπτυξιακή της ανάκαμψη. Η λύση είναι ένας έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους μας, με μια κοινά αποδεκτή λύση και όχι ένα Grexit που θα είναι και η ταφόπλακα της χώρας μας. Άλλωστε, ο Αμερικανός νομπελίστας Paul Krugman, υποστηρικτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε το Grexit ως Κόλαση για την Ελλάδα και εφιαλτική η μετάβαση στη δραχμή!