Επικινδύνως 2015 θυμίζει το κλίμα της διαπραγμάτευσης και οι “ξαφνικές” μεταπτώσεις στις κυβερνητικές διαρροές. Το κύμα εκλογολογίας θέριεψε, κυρίως μετά από δηλώσεις του κ. Δραγασάκη ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει “πολιτικό πρόβλημα” εάν κληθεί πράγματι να περάσει από τη Βουλή πακέτο έξτρα, προληπτικών μέτρων, σαν “εγγύηση” ότι θα καλυφθεί ο στόχος του 3.5% για το 2018.
Μέσα σε ένα 24ωρο, τα ξέφρενα σενάρια εκλογών κάμφθηκαν μετά από έτερες διαρροές πως “εκλογές ούτε πρόκειται ούτε μπορούμε να κάνουμε, δεν είναι αυτή η λύση” που προήλθαν από διαδοχικές κυβερνητικές πηγές.
Με “όπλο” τα στοιχεία της Eurostat τη δημοσίευση των οποίων περιμένει αύριο η Κυβέρνηση σαν μάννα εξ ουρανού, ο Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε χθες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ενημερώνοντάς τη ότι η ελληνική οικονομία, όπως θα φανεί κι επισήμως δια της Eurostat, ξεπέρασε κάθε προσδοκία επομένως δεν είναι θεμιτό να καλείται να ψηφίσει από τώρα, μέτρα – ρεζέρβα που θα λειτουργήσουν διαλυτικά για το οικονομικό κλίμα.
Κατά πληροφορίες, η Merkel, απέφυγε μεν να απαντήσει στον πρωθυπουργό το γνωστό: Βρείτε τα με τους Θεσμούς αλλά έδωσε μια αόριστη δέσμευση στον κ. Τσίπρα , λέγοντάς του grosso modo πως “όλα θα τα δούμε και θα τα αξιολογήσουμε”.
Σήμερα ξεκινά νέος γύρος διαπραγμάτευσης με σύσσωμο του κουαρτέτο, όπερ σημαίνει και με το ΔΝΤ οπότε αναμένεται να φανεί καταρχήν εάν το Ταμείο προτίθεται και σε ποιο βαθμό να υπαναχωρήσει των όρων που έχει θέσει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στο μεταξύ, βασικό άγχος στο κυβερνητικό επιτελείο είναι τι θα συμβεί εάν τελικώς οι δύο πλευρές (Ελλάδα και Θεσμοί) οχυρωθούν καθείς για λογαριασμό του πίσω από τις “κόκκινες” γραμμές τους και ο χρόνος της διαπραγμάτευσης “ξεχειλώσει” ακόμη περισσότερο.
Η Όλγα Γεροβασίλη χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι τέλος (διαπραγματευτικού) χρόνου είναι για την Κυβέρνηση ο προσεχής μήνας: “Τον Μάιο πρέπει να έχουν όλα τελειώσει”, ανέφερε επακριβώς, δίνοντας στην ουσία νέα διορία στο χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Κι αν την εκλογολογία την υποδαυλίζουν κυβερνητικά στελέχη με φανερές τε και κρυφές δηλώσεις τους, πηγές με γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης ενημέρωναν το Capital.gr ότι καθόλου απλή δεν είναι μια νέα προσφυγή στις κάλπες. Και τούτο, μεταξύ άλλων, διότι το κρατικό ταμείον είναι μείον και μπορεί στο μεσοδιάστημα η χώρα να πτωχεύσει.
“Η Ν.Δ που μιλάει για εκλογές τί ακριβώς πιστεύει δηλαδή ότι θα επιτρέψουμε να χρεοκοπήσει η χώρα την ώρα που θα στήνονται νέες τρίτες κάλπες σε διάστημα μόλις ενός χρόνου; Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και απλές λύσεις αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν”.
Κοινώς, στην Κυβέρνηση κραδαίνοντας τα στοιχεία της Eurostat θα επιμείνουν ότι χρεία έξτρα μέτρων (νομοθετημένων τουλάχιστον) δεν υπάρχει (το αυτό θα επαναλάβει ο πρωθυπουργός και σε νέες τηλεφωνικές του επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους) και ευελπιστούν ότι τουλάχιστον αμέσως μετά το Πάσχα θα είναι σε θέση οι Θεσμοί να έχουν ολοκληρώσει το πακέτο μέτρων για τα 5,4 δισ. το οποίο παραμένει, ακόμη ανοιχτό, ώστε να λήξει επιτέλους το θρίλερ της αξιολόγησης.
capital.gr