Στο πλαίσιο του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου Περιφερειακής Ανασυγκρότησης που διεξήχθη στη Ρόδο με την παρουσία σχεδόν του συνόλου του υπουργικού συμβουλίου και του ίδιου του πρωθυπουργού, δεδομένης της ατζέντας θεμάτων που συζητήθηκαν και των εκπροσώπων των φορέων που πήραν το λόγο και εξέθεσαν τις απόψεις τους, μπορούσε εύλογα να τεθεί προς συζήτηση και το θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά.
Παρ’ όλα αυτά δε συνέβη, και το φλέγον για την τοπική κοινωνία της Ρόδου, ζήτημα της οικιστικής και κοινωνικής αποκατάστασης των Ρομά, ειδικά από τη στιγμή που είχε προηγηθεί προ ολίγων μόλις ημερών στη Ρόδο η συνάντηση των εκπροσώπων τους με την Ειδική Γραμματέα Κοινωνικής Ένταξης Ρομά του Υπουργείου Εργασίας, Κα Αικ. Γιάντσιου, αλλά και εφόσον ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της Κοινότητάς τους.
Να επισημανθεί ότι παραμένουν «ανοιχτές πληγές»: α) Η μεταφορά του καταυλισμού τους από το Κορακόνερο σε νέα προτεινόμενη περιοχή. β) Το θέμα της ενδεχόμενης λειτουργίας λαϊκής αγοράς από τους Ρομά και τα συναφή προβλήματα που εμποδίζουν την έγκρισή της. γ) Η μεταφορά των παιδιών Ρομά στο σχολείο, εξαιτίας της μη διάθεσης σχολικού λεωφορείου από τους αρμόδιους φορείς και δ) Το ζήτημα της διαχείρισης του τεράστιου αποθέματος σκουπιδιών του καταυλισμού, για το οποίο μέχρι στιγμής ο Δήμος δεν έχει λάβει την αναγκαία μέριμνα.
Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της φυλής των Ρομά, η δημοσιοποίηση της κοινωνικής ένταξής τους στην τοπική κοινωνία δεν αφορά μόνο τη δική τους αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και όλο τον ντόπιο πληθυσμό της Ρόδου.
Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο στις 13 Απριλίου 2018 η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης Ρομά, Αικ. Γιάντσιου, δήλωσε ότι «σε καμία των περιπτώσεων δεν θα βάλει την υπογραφή της για την μετεγκατάστασή τους στο οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Ρόδου στο Τσαϊρι, δίπλα στον ΧΥΤΑ, αν δεν τηρούνται όλες οι απαιτούμενες προδιαγραφές για την ανθρώπινη διαβίωσή τους».
Η κα Γιάντσιου ανέφερε επίσης ότι εξετάστηκε σχολαστικά εάν θα μπορούσαν οι Ρομά να παραμείνουν στο Κορακόνερο και να διαμορφωθεί ο χώρος κατάλληλα. Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο αποκλείεται για μία σειρά από λόγους που αντιτίθενται στην κείμενη νομοθεσία. Η ειδική γραμματέας επεσήμανε ότι βάσει των προϋποθέσεων που θέτει η Ε.Ε., ο νέος οικισμός θα πρέπει να έχει όλες τις απαιτούμενες υποδομές (δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα, αποχετευτικό, κοντέινερ….). Μάλιστα έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για τον οικισμό. Ο οικισμός της Ρόδου θα είναι ένας από τους πέντε που θα γίνουν πανελλαδικά.
Σύμφωνα όμως με δηλώσεις του «Βασιλιά» των Ρομά, κ. Βασίλη Στηροκλέα στη «δημοκρατική», το προτεινόμενο από το Δήμο οικόπεδο δεν πληροί σχεδόν καμία από τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εγκατάσταση του οικισμού εκεί.
Οι Ρομά δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν ένα χώρο στον οποίο παραμένουν εδώ και 50 χρόνια. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για τη μετεγκατάστασή τους σε κατάλληλο χώρο, θα μπορούσαν να συζητήσουν τη λύση της χρηματοδότησής τους για την εγκατάσταση τους σε σπίτια, όπου επιθυμεί ο καθένας.
https://www.dimokratiki.gr/20-04-2018/kamia-lysi-den-prootheitai-gia-ti-metegkatastasi-ton-roma/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.