Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Μέλος της Global Alliance NGOs for Road Safety and Road Victims, ήταν παρούσα μεταξύ των 270 μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και παγκόσμιων φορέων οδικής ασφάλειας, από 76 χώρες.
Συναντηθήκαμε στα Χανιά για την έκτη παγκόσμια συνάντηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν την οδική ασφάλεια και τα θύματα των οδικών δυστυχημάτων. Η Παγκόσμια Συνάντηση εγκαινιάστηκε από τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια, κ.Jean Todt, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), Dr. Etienne Krug, Διευθυντής του Τμήματος για τη διαχείριση των μη μεταδοτικών ασθενειών, της αναπηρίας, της βίας και της πρόληψης των τραυματισμών, Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας – Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών UNRSC και τον κ. Soames Job Δ/ντή της Παγκόσμιας Τράπεζας. Συζητήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και αξιολογήθηκαν ποιες περαιτέρω ειδικές δράσεις απαιτούνται για την επίτευξη ουσιαστικών και διαρκών μειώσεων στον αριθμό των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών που συμβαίνουν καθημερινά στους δρόμους του κόσμου. Στο επίκεντρο ήταν ένα συμπόσιο που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Alliance και Towards Zero Foundation στις 12 Απριλίου 2019. Θέμα Πρόληψη των θανάτων-τραυματισμών από οδικά δυστυχήματα, οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, οδική ασφάλεια- τουρισμός, ευάλωτες χρήστες του οδικού δικτύου και κορυφώθηκε με την έγκριση ενός ψηφίσματος των 270 ΜΚΟ για την οδική ασφάλεια που θα υποβληθεί στην Τρίτη Παγκόσμια υπουργική διάσκεψη για την οδική ασφάλεια και θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη της Σουηδίας το 2020.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκε επίσης το Stop the Crash, μια επίδειξη του τρόπου –αυτοματοποιημένου συστήματος φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης (AEB) που μπορεί να σώσει ζωές,
ΟΙ 270 ΜΚΟ, ζητήσαμε τη δέσμευση των κυβερνήσεών μας, να ενεργήσουν επειγόντως για τη μείωση των 1.35 εκατομμυρίων θανάτων από τροχαία που συμβαίνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο. Οι τραυματισμοί από την οδική κυκλοφορία έχουν γίνει πλέον η όγδοη αιτία θανάτου παγκοσμίως και η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 5-29 ετών. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν με στρατηγική δράση, ωστόσο το θέμα αυτό δεν λαμβάνει την προσοχή και τη χρηματοδότηση που παρέχονται σε άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες. Το αποτέλεσμα είναι ότι, παρά τους στόχους που έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ, οι θάνατοι από τροχαία παγκοσμίως δεν μειώνονται. Όλοι εμείς στην παγκόσμια συνάντηση συζητήσαμε δράσεις που θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις μας , και άλλους ενδιαφερόμενους να μειώσουν από κοινού τις απαράδεκτες και αποφευχθείσες απώλειες ζωής στους δρόμους του πλανήτη εν όψει της προετοιμασίας για την επικείμενη Τρίτη Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία το προσεχές έτος, 20 Φεβρουαρίο2020 και για την επικείμενη Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα διεξαχθεί στις 6-12 Μαΐου 2019. Η ΕΥΘΥΤΑ θα συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών με δράσεις που θα ανακοινωθούν.
Η χώρα μας καταλαμβάνει σταθερά μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη των 28.
Το 2017, 739 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους δρόμους της, 12.891 βαριά και ελαφριά τραυματίες δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, αναδεικνύοντας με το πιο τραγικό τρόπο το μέγεθος του προβλήματος. Η βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στη χώρα μας πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα και είναι επιτακτική ανάγκη η χάραξη στρατηγικής για την προώθηση της οδικής ασφάλειας που θα βασίζεται στον συνδυασμό προτεινόμενων μέτρων-δεσμεύσεων κι όχι στην αποσπασματική εφαρμογή τους χωρίς αξιολόγηση των μέτρων- αποτελεσμάτων.
Ο κ. Jean Todt, Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την οδική ασφάλεια, δήλωσε: “Η προσπάθεια δέσμευσης, ενδυνάμωσης και παροχής δυνατότητας στις κοινότητες να αναλάβουν δράση σχετικά με την οδική ασφάλεια αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα και επέκταση στις κυβερνητικές προσπάθειες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
“Καλώ τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να εμπλέξουν τις ΜΚΟ στις στρατηγικές τους για την οδική ασφάλεια, να παράσχουν υποστήριξη στην αλλαγή πολιτικής και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις συμπεριφορές που προκαλούν τραυματισμό στο δρόμο”.
Ο Dr. Etienne Krug, Διευθυντής του Τμήματος για τη διαχείριση των μη μεταδοτικών ασθενειών, της αναπηρίας, της βίας και της πρόληψης των τραυματισμών, Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, δήλωσε: «Οι θάνατοι από την οδική κυκλοφορία μπορούν να προληφθούν και γνωρίζουμε τις τεκμηριωμένες λύσεις που έχουν αποδειχθεί ότι σώζουν ζωές. Για να επιτευχθεί μείωση κατά 50% των θανάτων από τροχαία σε όλο τον κόσμο, όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συνεργαστούν: οι ΜΚΟ είναι οι βασικοί παράγοντες, χρησιμοποιώντας την τοπική τους εμπειρογνωμοσύνη για να προωθήσουν την αλλαγή σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Ο Dr. Soames Job, Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε: “Η πρόοδος στην οδική ασφάλεια δεν ήταν αρκετά γρήγορη. Οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες τους, αλλά θα επιτύχουν όλο και πιο γρήγορα εάν εμπλέξουν ΜΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα σε συμμαχίες και συμπράξεις.
Ο κ. Matthew Baldwin, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της MOVE, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαίος Συντονιστής Οδικής Ασφάλειας, Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: “Η πορεία προς μηδενικούς θανάτους μέχρι το 2050 πρέπει να επιταχυνθεί – εμείς στην ΕΕ είμαστε έτοιμοι να θέσουμε νέους στόχους για μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και σοβαρών τραυματισμών κατά 50% έως το 2030. Αλλά για να πετύχουμε, όλοι πρέπει να συνεργαστούμε καλύτερα: κυβερνήσεις, πολυμερείς φορείς, ιδιωτικός τομέας και φυσικά ΜΚΟ – τόσο στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η συνάντηση και το συμπόσιο είναι μια μεγάλη παγκόσμια συνάντηση που θα συμβάλει στην οδική ασφάλεια μέχρι την πολιτική ατζέντα και θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς τη Στοκχόλμη 2020. ”
Ο David Ward, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στο Ίδρυμα Towards Zero, δήλωσε: “Πρέπει να θεσπίσουμε έναν νέο παγκόσμιο στόχο να μειώσουμε κατά το ήμισυ τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα και σοβαρούς τραυματισμούς έως το 2030. Ο καθορισμός στόχου # 50by30 είναι ουσιαστικός για τη διασφάλιση της δράσης και της λογοδοσίας σε ένα νέο δρόμο δεκαετία ασφάλειας. Η φωνή των ΜΚΟ πρέπει να ακουστεί και γι ‘αυτό, στα Χανιά, καλούμε τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να δεσμευτούν στην # 50 έως 30 στην Τρίτη Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Οδική Ασφάλεια στη Σουηδία “.
Η κα Lotte Brondum, Εκτελεστικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Συμμαχίας ΜΚΟ για την Οδική Ασφάλεια και Θύματα Τροχαίων , δήλωσε: “Κάθε μέρα πεθαίνουν 3.700 άνθρωποι στους δρόμους του κόσμου. Αυτή είναι μια τραγωδία πανδημικών αναλογιών. Κάθε θύμα δεν είναι απλά ένας αριθμός αλλά μια μητέρα, πατέρας, αδελφή, αδελφός, παιδί ή φίλος.
Χρειάζεται επείγουσα δράση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην πολιτική βούληση και στη χρηματοδότηση της οδικής ασφάλειας στη χώρα τους. Η επικείμενη Τρίτη Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για την οδική ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη της Σουηδίας το επόμενο έτος, είναι μια ευκαιρία για τις εθνικές κυβερνήσεις να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για τη διάσωση των ζωών που χάνονται τόσο τραγικά στους δρόμους . Τους παροτρύνουμε να συνεργαστούν με τις ΜΚΟ στη χώρα τους. Εμείς οι ΜΚΟ πρέπει να διαδραματίσουμε έναν ρόλο: πρέπει να δείξουμε στις κυβερνήσεις μας γιατί πρέπει να παρευρίσκονται και να πιέσουμε για δεσμεύσεις για τη στρατηγική οδικής ασφάλειας που θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση της επίτευξης των παγκόσμιων στόχων οδικής ασφάλειας Η 5η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί στις 6-12 Μαΐου 2019 με θέμα η προβολή της ανάγκης ενός «Ηγετικού Επιτελείου για την Οδική Ασφάλεια».
Κατέληξε λέγοντας, εμπλέξτε τους ηγέτες σας, ζητήστε δεσμεύσεις που οδηγούν σε ενέργειες τονίζοντας ότι, οι ΜΚΟ διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο ως εταίροι και μαζί με τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό κόσμο και άλλους ενδιαφερόμενους, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να προωθήσουμε τους παγκόσμιους στόχους και να σώσουμε ζωές.