Να διατυπώσουν άποψη επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που αφορά στη “Διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΑΗΣ Σορωνής της ΔΕΗ ΑΕ, στην Σορωνή”, καλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ρόδου στην προγραμματισμένη για την 22α Απριλίου 2019 συνεδρίασή του.
Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, με απόφαση “βόμβα” του 5ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, έγινε μερικώς δεκτή η αίτηση του πρώην δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πεταλούδων και μελών της επιτροπής αγώνα Θεολόγου για την ακύρωση της απόφασης της ΔΕΗ να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει 20 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και αεριοστρόβιλο στον ΑΗΣ Σορωνής.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ’ αρίθμ. 656/2017 απόφασή του, που εκδόθηκε την 8η Μαρτίου 2017, ακύρωσε την άδεια εγκατάστασης για τον ΑΗΣ Ρόδου, στηριζόμενης σε ΑΕΠΟ που έληξε!
Το δημοτικό συμβούλιο καλείται πλέον να γνωμοδοτήσει για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διοικητική διαδικασία αξιολόγησης του φακέλου της Μ.Π.Ε. από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας).
Σημειώνεται ότι ο Δήμος και οι Υπηρεσίες του, σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ., δεν έχουν την αρμοδιότητα να γνωμοδοτούν για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργων, είτε ιδιωτικών είτε δημοσίων αλλά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα αιτήματος της Περιφέρειας για γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η δραστηριότητα έχει προγενέστερα αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά.
Με τη μελέτη, ο φορέας της δραστηριότητας αιτείται έκδοση νέας ΑΕΠΟ του Σταθμού, αφενός λόγω μεταβολής κάποιων τεχνικών χαρακτηριστικών της δραστηριότητας και αφετέρου λόγω της υπ’ αριθμ. 656/2017 Απόφασης ΣτΕ και λόγω της εναρμόνισης με τις απαιτήσεις της μεταγενέστερης, από την έκδοση της ισχύουσας ΑΕΠΟ, νομοθεσίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από την έκδοση της ΑΕΠΟ του 2008, απαιτείται σε γενικό πλαίσιο, επιπλέον αδειοδότηση της λειτουργίας νέου αεριοστρόβιλου σε αντικατάσταση παλαιού, ο οποίος έπαυσε τη λειτουργία του, εγκατάστασης και λειτουργίας νέου υποθαλάσσιου αγωγού ντίζελ, λειτουργίας 10 νέων μετασχηματιστών, λειτουργίας νέας μονάδας αφαλάτωσης, εγκατάσταση και λειτουργία νέου αγωγού υδροληψίας και οικοδομικές εργασίες μικρής κλίμακας.
Τέλος, απαιτείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση δέκα υφιστάμενων υδρογεωτρήσεων.
Ο νέος ΘΗΣ Νότιας Ρόδου, τέθηκε σε καθεστώς εμπορικής λειτουργίας τον Σεπτέμβριο του 2018, ωστόσο, ακόμα και έπειτα από την κανονική λειτουργία του, ο νέος ΘΗΣ δεν θα είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού και η λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής θα είναι απαραίτητη.
Οι σημαντικότερες επιπτώσεις από την λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής σχετίζονται με τις εκπομπές των συμβατικών αέριων ρύπων (κυρίως οξειδίων του αζώτου NOx) στην ατμόσφαιρα.
Ωστόσο οι εν λόγω επιπτώσεις δεν αξιολογούνται στη Μελέτη ως ιδιαίτερα σημαντικές, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα του Μοντέλου Διασποράς των αέριων ρύπων, μέσω του οποίου υπολογίσθηκαν τα πεδία συγκεντρώσεων αέριων ρύπων από τη λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής Ρόδου.
Από τη λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής, οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον σχετίζονται κυρίως με τη διάθεση των κατεργασμένων υδατικών βιομηχανικών αποβλήτων και του θερμού ψυκτικού θαλασσινού νερού μέσω του κοινού (για όλες τις Μονάδες του ΑΗΣ) καναλιού απαγωγής του θερμού ψυκτικού θαλασσινού νερού.
Οι επιπτώσεις αυτές δεν είναι σημαντικές. Αναφορικά με τους κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, σημειώνεται ότι, τουλάχιστον έως τα μέσα του αιώνα (2040-2050), δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία, την πολιτιστική κληρονομιά ή/και το περιβάλλον.
Τέλος, η ευπάθεια του ΑΗΣ Σορωνής τόσο σε κινδύνους από σεισμούς, όσο και σε κινδύνους από πλημμύρες από ποτάμιες ροές, αξιολογείται στη Μελέτη, ως μικρή, κατά συνέπεια δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία, την πολιτιστική κληρονομιά ή/και το περιβάλλον.
https://www.dimokratiki.gr/20-04-2019/sto-dimotiko-symvoylio-rodoy-i-perivallontiki-adeiodotisi-toy-ais-soronis-leitoyrgei-choris-adeia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.