Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε τη νέα notam, σύμφωνα με την οποία η είσοδος στην επικράτεια των μονίμων κατοίκων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Συμφωνίας Σένγκεν, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σερβίας και του Ισραήλ, επιτρέπεται χωρίς επταήμερη καραντίνα. Απαραίτητη προϋπόθεση όσων εισέρχονται στην Ελλάδα είναι να έχουν πιστοποιητικό από την αρμόδια Αρχή της χώρας τους για εμβολιασμό ή αρνητικό μοριακό τεστ των τελευταίων 72 ωρών. Σύμφωνα πάντως με τοπικούς τουριστικούς παράγοντες δεν αναμένονται πτήσεις από αεροδρόμια του εξωτερικού προς το αεροδρόμιο της Ρόδου πριν τις 13 Μαΐου (με εξαίρεση πτήση της Lufthansa από Φρανκφούρτη κάθε Σάββατο), μία μέρα δηλαδή πριν την επίσημη έναρξη της σεζόν.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθούν συνολικά έξι πτήσεις από το Ισραήλ, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και νέες πτήσεις από τη συγκεκριμένη αγορά, πριν από αυτή την ημερομηνία. «Δεν έχουμε ακριβή εικόνα για το προγραμματισμό των πτήσεων.
Εξακολουθούν να υπάρχουν πτήσεις στις λίστες μας, αλλά έχουμε καθημερινά ακυρώσεις. Οι εταιρείες ακυρώνουν την τελευταία στιγμή, θέλοντας να κρατήσουν τα slots. Μόνο μία πτήση της Lufthansa από Φρανκφούρτη πραγματοποιείται κάθε Σάββατο», δήλωσε ο αερολιμενάρχης Ρόδου κ. Σπύρος Δεληγιάννης.
Βήμα βήμα η διαδικασία επανεκκίνησης
του τουρισμού
Έτοιμοι για το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού δηλώνουν στην κυβέρνηση, αν και οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές, τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη φάση. Από τη μία η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και από την άλλη οι περιορισμοί των μετακινήσεων που επιβάλλουν οι χώρες στους πολίτες τους κρατούν χαμηλά τον πήχη.
Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να σηματοδοτήσουν τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, έστω και σε πιλοτικό στάδιο αρχικά και με την ελπίδα ότι, με τη διεύρυνση του μαζικού εμβολιασμού και τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται.
Αρχικά, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από την Ε.Ε. και πέντε ακόμη χώρες, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης, σε πρώτη φάση θα υποδέχεται πτήσεις μόνο στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Κω, των Χανίων, του Ηρακλείου, της Σαντορίνης, της Μυκόνου και της Κέρκυρας. Μετά τα μέσα Μαΐου, καθόσον θα έχει ανοίξει στο σύνολό του ο τουριστικός κλάδος, όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας θα επιτρέπεται να δέχονται διεθνείς πτήσεις.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα εφαρμόζονται εξελιγμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, βασισμένα σε ό,τι ίσχυε το 2020 με κάποιες μικρές προσαρμογές, ενώ δεν θα είναι πια υποχρεωτική η καραντίνα για τους ξένους επισκέπτες (έχει αρθεί ήδη για τους Ισραηλινούς εμβολιασμένους και με αρνητικό τεστ επισκέπτες).
Χωρίς τεστ τα παιδιά
Πλέον, για να εισέλθει κάποιος στην Ελλάδα, θα πρέπει να επιδεικνύει πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον αρμόδιο φορέα της χώρας προέλευσής του, διαφορετικά να έχει αρνητικό τεστ PCR που έχει κάνει μέχρι και 72 ώρες προτού ταξιδέψει. Ειδικά τα παιδιά μικρότερα των 5 ετών δεν θα υποχρεούνται σε τεστ. Κατά την είσοδό τους στη χώρα μας, οι ξένοι επισκέπτες, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, θα υπόκεινται σε στοχευμένους ελέγχους. Εφόσον κάποιοι αποδειχθούν θετικοί στον κορωνοϊό, θα φιλοξενούνται προσωρινά σε ξενοδοχεία απομόνωσης, τα οποία προβλέπεται να λειτουργούν κοντά σε κάθε πύλη εισόδου, καθώς και σε άλλα, στρατηγικά σημεία σε όλη τη χώρα.
Αν το τεστ και ο εντοπισμός θετικού κρούσματος λάβουν χώρα στη διάρκεια δειγματοληπτικού ελέγχου στα χερσαία σύνορα, τότε η είσοδος του φορέα στη χώρα ενδεχομένως να απαγορευτεί. Σε πρώτη φάση, όσον αφορά τα σύνορα αυτά, θα λειτουργήσουν οι δύο σταθμοί εισόδου από τη Βουλγαρία, ο Προμαχώνας και η Νυμφαία και σε ένα περίπου μήνα θα επιτραπεί η διέλευση και από τους σταθμούς των Ευζώνων και της Νίκης, στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.
Κρουαζιέρα και συνέδρια
Επιπλέον θα επιτρέπεται η κρουαζιέρα χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (blue cruising), ενώ στα μέσα Μαΐου θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην κρουαζιέρα, πάντα βέβαια με την πιστή τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Η ίδια προϋπόθεση ισχύει και για τα συνέδρια τα οποία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα πραγματοποιούνται χωρίς πρόβλημα επίσης από τα μέσα Μαΐου.
Εάν η χώρα από την οποία προέρχεται ο ξένος επισκέπτης απαιτεί διαγνωστικό τεστ για να επιστρέψει αυτός πίσω, θα γίνεται έλεγχος PCR ή αντιγόνου στο ξενοδοχείο του, οι εργαζόμενοι στο οποίο -όπως και όλοι όσοι απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο- θα έχουν εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα. Μέχρι την ημερομηνία του εμβολιασμού τους, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο μία φορά την εβδομάδα.
Βασικός στόχος, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι να βρεθεί η ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την επανεκκίνηση του τουρισμού. Εφόσον επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «θα δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας για επισκέπτες και οικοδεσπότες και η σταδιακή επιστροφή προς την κανονικότητα θα έχει ξεκινήσει».
Ολοκληρώθηκε
το πρόγραμμα φιλοξενίας των 189 Ολλανδών
Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το ειδικό πρόγραμμα φιλοξενίας των 189 Ολλανδών τουριστών οι οποίοι φιλοξενήθηκαν για μία εβδομάδα σε πολυτελές resort στη Ρόδο και επέστρεψαν χθες το μεσημέρι στη χώρα τους με πτήση της Transavia.
Όλοι οι φιλοξενούμενοι υποβλήθηκαν σε τεστ με τη μοριακή μέθοδο ανάλυσης (PCR) πριν το ταξίδι τους στη Ρόδο και κατά τη διάρκεια της διαμονής τους με αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ χθες κάποιες ώρες πριν την πτήση της επιστροφής υποβλήθηκαν και σε rapid test τα αποτελέσματα των οποίων ήταν και πάλι αρνητικά.
Όπως έχει γράψει η «δ» οι 189 τουρίστες συμμετείχαν σε πρόγραμμα της ολλανδικής κυβέρνησης και του τουριστικού οργανισμού Sunweb για την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδιών, πληρώνοντας 399 ευρώ για all inclusive διαμονή στο Mitsis Grand Hotel.
Ήταν οι μόνοι πελάτες του ξενοδοχείου, οι οποίοι ήταν ελεύθεροι να χρησιμοποιούν τα εστιατόρια και τους κοινόχρηστους χώρους, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες και τα μέτρα που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό.
Στο ερώτημα εάν μπορεί να υπάρξει τουρισμός εν μέσω πανδημίας, η Ρόδος απαντά πως ναι, έχοντας στραμμένη πάνω της την προσοχή της διεθνούς τουριστικής κοινότητας.
Σχολιάζοντας τα πορίσματα του «ολλανδικού πειράματος», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος δήλωσε τα εξής: «Το ειδικό πρόγραμμα φιλοξενίας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία χαρίζοντας στη Ρόδο τεράστια προβολή.
Η φωτογραφία με το πανό που ανάρτησε στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου μία από τις φιλοξενούμενες, αυτό το μεγάλο ευχαριστώ, μας συγκίνησε βαθύτατα. Όλοι όσοι είναι τουριστικά ευαίσθητοι δεν μπορεί να έμειναν ασυγκίνητοι, καθώς αυτή η κίνηση αποτελεί απόδειξη της αγάπης των επισκεπτών για τον προορισμό. Αυτή η αγάπη μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε. Η Ρόδος έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρει σε πέρας τέτοια ιδιαίτερα projects τα οποία μας βοηθούν να προετοιμαστούμε καλύτερα για την επόμενη μέρα και για την ομαλή επανεκκίνηση της σεζόν».
«Το πείραμα-αν μπορούμε να το αποκαλούμε έτσι-πέτυχε! Αυτό αποδείχθηκε στην πράξη και όχι στη θεωρία. Η Ρόδος και η Ελλάδα γενικότερα, αναδείχθηκαν μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα φιλοξενίας των Ολλανδών επισκεπτών ως ασφαλείς προορισμοί διακοπών, γνωρίζοντας μεγάλη δημοσιότητα», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, Σάββας Καμπούρης.