Εμπλοκή στην εκπροσώπηση του συνδυασμού του κ. Στράτου Καρίκη “Ροδίων Όραμα” στο δημοτικό συμβούλιο και συγκεκριμένα στην κατανομή εδρών προερχόμενων από τις δημοτικές ενότητες Λινδίων και Αρχαγγέλου, στις οποίες δεν είχε υποψήφιους, έχει ανακύψει μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων.
Ο κ. Καρίκης έλαβε συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, 980 ψήφους στον Αρχάγγελο και 835 στη Λίνδο, χωρίς ωστόσο να έχει συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους από τις ενότητες αυτές.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα ψηφοδέλτια προσμετρούνται υπέρ της παράταξης αλλά το πλαίσιο για την εκπροσώπηση του συνδυασμού παραμένει νεφελώδες, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη άγνωστο αν τελικώς του αφαιρεθεί έδρα από τις περιοχές αυτές ή αν η έδρα δοθεί σε αντίπαλο συνδυασμό και μεταφερθεί το υπέρ του μέτρο σε άλλη ενότητα.
Παρόμοια εμπλοκή είχε σημειωθεί και με την έδρα του κ. Δημήτρη Γάκη στο δημοτικό συμβούλιο το 2010 και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου είχε κρίνει σχετική διάταξη του νόμου αντισυνταγματική, δίνοντας στον κ. Γάκη το δικαίωμα να συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο παρότι δεν είχε υποψήφιο από το δημοτικό διαμέρισμα Ιαλυσού και έχανε τη συγκεκριμένη έδρα.
Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 32 του Καλλικράτη προβλέπει ρητά για την κατανομή των εδρών της μειοψηφίας ότι όταν υπάρχει υπόλοιπο στις έδρες με αναγωγή του εκλογικού μέτρου αυτές διατίθενται στη μειοψηφία.
Το ποσοστό που συγκέντρωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος στον πρώτο γύρο του επιτρέπει εκπροσώπηση από 16 συμβούλους στο εκλογικό διαμέρισμα Ρόδου ενώ οι υπόλοιπες 7 διατίθενται στη μειοψηφία.
Το άρθρο 34 του ίδιου νόμου ωστόσο ρυθμίζει τον τρόπο που γίνεται η προσκύρωση – κατανομή των εδρών και προβλέπει ότι ξεκινά η κατανομή από τον μικρότερο σε εκλογική δύναμη συνδυασμό.
Αναφέρει παραπέρα όμως ότι στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοι του συνδυασμού σε μια εκλογική περιφέρεια, οι έδρες αυτές παραμένουν κενές, δεν προσκυρώνονται στον επιτυχόντα συνδυασμό και μειώνεται ανάλογα ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι ένας συνδυασμός έχει δικαίωμα να μη δηλώσει υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.
Στην περίπτωση αυτή, για να είναι νόμιμη η δήλωση του συνδυασμού, απαιτείται να περιλαμβάνονται υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι τουλάχιστον στο ½ του συνόλου των εκλογικών περιφερειών, στις οποίες ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας.
Ο συνδυασμός του κ. Καρίκη ανακηρύχθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου ως υποψήφιος συνδυασμός για τις δημοτικές εκλογές στον ενιαίο Δήμο της Ρόδου, κρίνοντας το δικαστήριο με την εκδοθείσα απόφασή του ότι πληροί τις απαιτούμενες νόμιμες προϋποθέσεις για την κατάρτιση και ανακήρυξή του.
Στην περίπτωση του κ. Γάκη είχε κριθεί ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 εδ.β΄ του άρθρου 38 του ν. 3852/2010, την πρώτη έδρα, που καταλαμβάνει ο επιλαχών συνδυασμός και εν προκειμένω τη μία και μοναδική έδρα του συνδυασμού του κ. Γάκη, την λαμβάνει ο τελευταίος ανενδοίαστα ως υποψήφιος δήμαρχος, έχοντος απευθείας από το νόμο αυτοδίκαια θέση πρώτου επιτυχόντος συμβούλου στην εκλογική περιφέρεια (δημοτική ενότητα) που έλαβε ο συνδυασμός του τις περισσότερες ψήφους, δηλαδή στη δημοτική ενότητα του Δήμου Ροδίων και δεν εξετάζεται αν δήλωσε σ’αυτή μόνο υποψηφίους συμβούλους στη δημοτική κοινότητα, αφού είχε αυτό το δικαίωμα, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.
Ο λόγος δε ήταν ότι ο κ. Γάκης, ως υποψήφιος δήμαρχος, εκπροσωπούσε όλο τον συνδυασμό και γι αυτό δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης, καθ΄όσον θεωρείται απευθείας από το νόμο ότι μετέχει με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του στο σύνολο των εκλογικών περιφερειών του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου (άρθρα 26, 27παρ.2 ν. 3852/2010) και μάλιστα στη θέση του πρώτου επιτυχόντος δημοτικού συμβούλου, λαμβάνει δε όλους τους ψήφους του συνδυασμού του, ως επικεφαλής αυτού, καταλαμβάνοντας την πρώτη έδρα (άρθρο 38 παρ 1εδ.β΄ του ν. 3852/2010), εφόσον δε είναι η μοναδική, την καταλαμβάνει στη δημοτική ενότητα (εκλογική περιφέρεια), στην οποία ο συνδυασμός του έλαβε τις περισσότερες ψήφους ( αρθ. 38 παρ 1 εδ α΄και β΄του ιδίου νόμου), δηλαδή στη δημοτική ενότητα του Δήμου Ροδίων.
Στην περίπτωση του κ. Καρίκη δεν ισχύει το ίδιο αφού λαμβάνει περισσότερες των μια εδρών, επομένως τίθεται θέμα με τις έδρες των εκλογικών περιφερειών στις οποίες δεν έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοι σύμβουλοι του συνδυασμού.
Εκφράζεται η άποψη ότι τίθεται θέμα εφαρμογής του άρθρου 34 παρ. 2 εδαφ. β΄, γ΄ και δ΄ του ιδίου ως άνω νόμου για υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την απόφαση ανακήρυξης των αποτελεσμάτων των εκλογών του Νοεμβρίου του 2010 είχε κρίνει μεταξύ άλλων ότι ο συνδυασμός “Ροδοκόκκινο” και ειδικότερα ο επικεφαλής αυτού κ. Δημήτρης Γάκης θα πρέπει να καταλάβει μία έδρα στο νέο δημοτικό συμβούλιο και συγκεκριμένα στην εκλογική περιφέρεια Ρόδου.
Το δικαστήριο είχε αποφανθεί στο σκεπτικό της απόφασης ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις του “Καλλικράτη”, που είναι απαγορευτικές για την εκπροσώπηση του συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, τυγχάνουν αντισυνταγματικές.
Ανακήρυξε τον κ. Γάκη δημοτικό σύμβουλο στη δημοτική ενότητα Ρόδου μολονότι δεν ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια Ρόδου από το συνδυασμό του.