Εντυπωσιακά ήταν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τα ευρήματα της ετήσιας διεθνούς έρευνας Ελλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2015. Οπως βρέθηκε, έξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα (59%) δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας, με το ποσοστό να είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στη χώρα τα οκτώ χρόνια διεξαγωγής της έρευνας (αύξηση 17% από το 2014) και σημαντικά υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (38%).
Σύμφωνα με την έρευνα, οι θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα είναι για έβδομη συνεχή χρονιά οι «επαγγελματίες πωλητές», ενώ ακολουθούν τα «υψηλόβαθμα στελέχη», που παραμένει στην ίδια θέση της κατάταξης για τρίτη συνεχή χρονιά. Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι «εξειδικευμένοι τεχνίτες» (σταθερά στην πρώτη πεντάδα από το 2011), ενώ εντύπωση προκαλεί η είσοδος στη λίστα της ειδικότητας «προσωπικό ΙΤ» (6η θέση). Εκτός της δεκάδας έμειναν φέτος οι «χειριστές μηχανημάτων» (πέρυσι βρίσκονταν στην 9η θέση). Τις υπόλοιπες θέσεις της λίστας με τις δέκα πιο δυσεύρετες ειδικότητες στην Ελλάδα για το 2015 συμπληρώνουν οι πτυχιούχοι μηχανικοί (4η θέση), το προσωπικό για διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη (5η θέση), οι τεχνικοί (7η θέση), το προσωπικό για λογιστήρια και οικονομικά τμήματα (8η θέση), οι εργάτες (9η θέση) και οι διευθυντές πωλήσεων (10η θέση).
«Είναι σαφές ότι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα σε μία εποχή που το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον καταλύτη για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και όπου το ταλέντο είναι το απόλυτο συγκριτικό πλεονέκτημα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι άνθρωποι με τα κατάλληλα προσόντα, στην κατάλληλη θέση, τη σωστή στιγμή και με τη σωστή αμοιβή αποτελούν τα ταλέντα που πραγματικά χρειάζονται» τονίζει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup κ. Βενετία Κουσία. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιλέγουμε απόφοιτους πανεπιστημίου σε θέσεις όπου χρειάζονται απόφοιτοι τεχνικών σχολών με σύγχρονη αντίληψη, όπως εξίσου, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να παραπονιόμαστε για το brain drain, όταν ουσιαστικά αρνούμαστε να αξιολογήσουμε και να αναβαθμίσουμε τα συστήματα, τις διαδικασίες και τελικά, το ανθρώπινο δυναμικό».
ΑΠΕ-ΜΠΕ