«Το τουριστικό προϊόν που προτείνουμε, βασίζεται στην ποιότητα, στη συνέπεια και στην ικανοποίηση των εργαζόμενων του κλάδου»
Τις αναπτυξιακές προοπτικές των περιφερειών μέσα από τη συνέργεια τουρισμού – τοπικών παραγωγικών δυνατοτήτων στον αγροτικό τομέα και στον πολιτισμό, αλλά και τη σημασία της προστασίας των συνθηκών εργασίας και των ικανοποιητικών αμοιβών για τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Έτσι θα πετύχουμε την αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος και θα έχουμε την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας στην αναπτυξιακή προσπάθεια των περιφερειών, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Δημήτρης Γάκης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα: «Περιφερειακή ανάπτυξη και τουρισμός», την Τρίτη 19.05.15.
Για τον ειδικό ρόλο του τουρισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιφερειακών οικονομιών, την Επιτροπή ενημέρωσε διεξοδικά η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γεράσιμος Ζαχαράτος. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, συνοψίζοντας την αναλυτική συζήτηση για το κρίσιμο και πολυσύνθετο αναπτυξιακό θέμα, τόνισε στην Επιτροπή τους σημαντικότερους στόχους της τουριστικής πολιτικής για την ανάπτυξη των περιφερειών, που αφορούν πρωτίστως στην αναβάθμιση του κλάδου και στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με ταυτόχρονη ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ο Δημήτρης Γάκης, αναφέρθηκε στον ειδικό ρόλο του κοινοβουλίου στην αξιοποίηση των προτάσεων των εμπλεκομένων κυβερνητικών παραγόντων και βουλευτών που ακούστηκαν τη συνεδρίαση, προς όφελος των περιφερειών. «Ευθύνη, δική μας, των βουλευτών, είναι να μετουσιώσουμε την εμπειρία αυτή σε συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δράση, που θα οδηγήσει σε κυβερνητικές αποφάσεις, ώστε να προωθηθούν μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την κατάσταση «περιφερειακότητας», με κύριο άξονα δράσης την ανάπτυξη του τουρισμού», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.
Αναφερόμενος στα οικονομικά εργαλεία για την περιφερειακή ανάπτυξη με άξονα τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις του τουρισμού, ο βουλευτής Δωδεκανήσου είχε στη διάρκεια της συνεδρίασης μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με την υπουργό Τουρισμού για το θέμα του νησιωτικού ΦΠΑ. Ο Δημήτρης Γάκης, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τη Δωδεκάνησο και το ρόλο του στη συνολική λειτουργία των τοπικών – μικρών νησιωτικών – οικονομιών. Μιλώντας για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, πρέπει να σκεφτόμαστε το μέτρο στο συνολικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας που έχουν τα νησιά του Αιγαίο. «Η κατάργηση των κατά 30% μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, βάσει των τελευταίων ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών παρότι φαίνεται ό,τι καλύπτει τους μόνιμους κατοίκους των νησιών με την επιστροφή της διαφοράς μέσω των αποδείξεων αγορών, εξακολουθεί να αποτελεί εν μέρει, ένα υφεσιακό μέτρο. Αυτό θα πρέπει να το ανατρέψουμε, γιατί δεν θα διευκολύνει την αναπτυξιακή δομή και την προοπτική του τουρισμού σε νησιά που είναι μακριά από το κέντρο αφού δεν ικανοποιεί τις ανάγκες για τις οποίες είχε θεσμοθετηθεί», είπε ο βουλευτής.
Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, αναφέρθηκε στο κρίσιμο για το Δωδεκανησιακό τουρισμό θέμα της τουριστικής εκπαίδευσης, ζητώντας τη διερεύνηση κάθε δυνατότητας παρέμβασης του υπουργείου Τουρισμού για την ουσιαστική αναβάθμιση των Επαγγελματικών Σχολών Τουρισμού και της ΑΣΤΕΡ, θέματα για τα οποία όπως τονίστηκε στη συνέχεια από τον εκπρόσωπο του υπουργείου, έχουν δρομολογηθεί θετικές ρυθμίσεις προς όφελος των σπουδαστών και της επαγγελματικής τουριστικής εκπαίδευσης γενικότερα.