Ειδήσεις

Εξετάζεται το ενδεχόμενο της γεωφυσικής διασκόπησης της περιοχής του Γκολφ Αφάντου

Στην διπλωματούχο Χημικό Μηχανικό και διδάκτορα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθηγήτρια κ. Τόνια Μοροπούλου, με καταγωγή από τη Ρόδο, εξετάζεται να ανατεθεί από την κυβέρνηση, με προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Πολυτεχνείου, το έργο της γεωφυσικής διασκόπησης της περιοχής του Γκολφ Αφάντου, προκειμένου να διαπιστωθεί και επιστημονικά σε ποια σημεία της μείζονος έκτασης των 10.000 στρεμμάτων, που χαρακτηρίστηκαν αρχαιολογικός χώρος, υπάρχουν αρχαία.

Όπως επιβεβαίωσε χθες στην «δημοκρατική» η κ. Μοροπούλου, υπήρξε μια πρώτη επαφή γι’ αυτόν τον σκοπό με τον υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη και έθεσε τον εαυτόν της και το αρμόδιο τμήμα του Πολυτεχνείου, που διευθύνει, στην διάθεση του Υπουργείου και της τοπικής κοινωνίας, για την συγκεκριμένη έρευνα.
Η κ. Μοροπούλου, κατέστησε σαφές, ότι σε περίπτωση, που προχωρήσει το Υπουργείο στην υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης και ανατεθεί το έργο, απαιτείται χρόνος δύο μηνών περίπου για να ολοκληρωθούν οι έρευνες, ενώ η μελέτη θα διεκπεραιωθεί από 10 περίπου εντεταλμένους του Πολυτεχνείου.
Για το έργο της διασκόπησης της περιοχής με σκοπό την ανίχνευση και χαρτογράφηση θαμμένων αρχαίων θα χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα σύγχρονα μηχανήματα που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο υπέδαφος και μετά από επεξεργασία δύνανται να προσδιορίσουν σε ποια σημεία υπάρχουν αρχαία, το μέγεθος και την μορφή αυτών. Υφίστανται εξάλλου κι άλλες μέθοδοι, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως επεσήμανε η κ. Μοροπούλου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κ. Μοροπούλου, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα παρέλκει διότι από το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) της περιοχής υφίστανται ήδη προβλέψεις για την προστασία των αρχαιοτήτων που τυχόν βρεθούν κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης στην περιοχή, τονίζοντας παραπέρα ότι ήδη η περιοχή του Ερημόκαστρου, που εντάχθηκε σε ζώνη Α’ προστασίας, έχει εξαιρεθεί από την επένδυση.
Θεωρεί επίσης ότι μόνο όταν βρεθούν αρχαία τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες ανασκαφής από το Υπουργείο Πολιτισμού κι ότι ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου ναι μεν προβλέπει την έγκριση των μελετών που θα εκπονήσουν οι επενδυτές από το ΚΑΣ, αλλά δεν προβλέπει ότι θα πρέπει να προηγηθούν απαραίτητα ανασκαφές από την αρχαιολογική υπηρεσία, πριν από την κάθε οικοδόμηση.
Η κ. Μοροπούλου έχει εκπονήσει περισσότερες από 150 έρευνες υλικών και επεμβάσεων συντήρησης σε σημαντικά μνημεία της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Αγια Σοφιά, Μεγάλη Ελλάδα, Βυζαντινά Μοναστήρια της Σερβίας, Λούξορ, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου κ.ά.). Η δραστηριότητά της, ως Επιστημονικού Συμβούλου και Εμπειρογνώμονα Επιτροπών Διεθνών Οργανισμών, όπως της Ε.Ε., ΟΟΣΑ, ΟΗΕ-UNEP, UNESCO-INSULA, UNESCO-ICOMOS, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, Επιστημονική Επιτροπή ΡΑCΤ του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.ά. αναφέρεται σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την καθιέρωση της στρατηγικής της Αειφόρου Ανάπτυξης.
Η συγκεκριμένη υπόθεση εξακολουθεί να προβληματίζει την κυβέρνηση. Τρία νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν μέχρι την Κυριακή κι ένα μνημόνιο συνεργασίας, αποτελούν συγκεκριμένα τον Γολγοθά της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να λύσει μέχρι το ερχόμενο Eurogroup, το θέμα που προέκυψε με την κήρυξη της περιοχής Αφάντου σε αρχαιολογικό χώρο.
Η λύση που προκρίνεται για το συγκεκριμένο θέμα, είναι η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ του προτιμητέου επενδυτή και του υπουργείου Πολιτισμού.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» με το μνημόνιο επιδιώκεται να διασφαλίσει και τις δύο πλευρές, έτσι ώστε αφενός να προχωρήσει η επένδυση, αφετέρου να διαφυλαχθούν τυχόν αρχαιολογικές ανακαλύψεις.
Οι επενδυτές δεν έχουν λάβει ακόμη αντίγραφο του σχεδίου του συγκεκριμένου μνημονίου και εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί.
Η «Καθημερινή» αναφέρει ότι παράγοντες κοντά στο έργο παρατηρούσαν ότι η ιστορία της ανακήρυξης της περιοχής στ’ Αφάντου σε αρχαιολογικό χώρο είναι παλιά και ότι από το 2013, η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Ρόδου ήθελε ν’ ανακηρύξει περί τα 9.000 στρέμματα ως αρχαιολογικό χώρο. Ωστόσο, η πρώην επικεφαλής του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) Λίνα Μενδώνη, κρατούσε το θέμα αυτό στο συρτάρι της. Η αλλαγή φρουράς που επήλθε στο ΚΑΣ με την αλλαγή της κυβέρνησης και τον ορισμό νέας επικεφαλής της κ. Μαρίας Βλαζάκη, έφερε το θέμα στην ημερήσια διάταξη και μάλιστα υπερψηφίσθηκε. Ακόμη και ο υπουργός Πολιτισμού, Α. Μπαλτάς, βρέθηκε προ τετελεσμένων και ο ίδιος αναγκάσθηκε να συνυπογράψει τη σχετική απόφαση, αλλιώς θα ερχόταν σε σύγκρουση με το Συμβούλιο.
Σημειώνεται ότι η αποκρατικοποίηση της περιοχής στ’ Αφάντου ήταν η τέταρτη κατά σειρά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που είχε παρουσιάσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • savvas argyros    20.05.2016 12:52

    Μεγάλη ή πιτα δαμιανε αλλά μη φας έχουμε γλαρο

Σχολιασμός άρθρου