Συνεντεύξεις

Νικ. Παπανικόλας: «Την αυτόνομη πορεία μας πρέπει να την αποδεικνύουμε και στην πράξη»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Την ανάγκη να υπάρξει ένα «κοστολογημένο και εξειδικευμένο κυβερνητικό πρόγραμμα με ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την χώρα» εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο νέος γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του «Κινήματος Αλλαγής» κ. Νικηφόρος Παπανικόλας.
Παράλληλα, μιλάει για τις διαδικασίες στον νέο πολιτικό φορέα, για την Φώφη Γεννηματά, για την πορεία του πολιτικού χώρου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να ανασυγκροτηθεί, να αναγεννηθεί και να αυξήσει τα ποσοστά του όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Για τον Σύριζα, δηλώνει πως «ούτε ο ίδιος ο Σύριζα γνωρίζει τι κόμμα είναι», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μπορεί πλέον να συνεχίζει να κυβερνάει».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Παπανικόλα, να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη εκλογή σας στην Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του «Κινήματος Αλλαγής». Να ξεκινήσουμε από εκεί που είχαμε μείνει. Τον περασμένο Νοέμβρη, διεξήχθη μία εκλογική διαδικασία όταν πάνω από 200.000 Έλληνες, προσήλθαν στην κάλπη για να αναδείξουν ένα νέο κόμμα. Από εκεί και πέρα, τι γίνεται;
Η ιδέα πίσω από το εγχείρημα του «Κινήματος Αλλαγής», ήταν όλες οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, να συνασπιστούν υπό μία νέα στέγη, έναν νέο φορέα, που θα ήταν ικανός να εκφράσει όλα τα ρεύματα και τις τάσεις, το προοδευτικό κέντρο, την δημοκρατική παράταξη, την Κεντροαριστερά, την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία -ακόμη και την ανανεωτική αριστερά θα μπορούσα να πω. Στο πλαίσιο αυτά, διεξήχθη μία παράδοξη και πρωτόγνωρη διαδικασία: αντί να συγκροτηθεί πρώτα ο ενιαίος πολιτικός φορέας, εκλέξαμε τον επικεφαλής, ο οποίος έθεσε και το πλαίσιο γύρω από το οποίο θα κινούνταν η όλη συγκρότηση του φορέα. Μετά την εκλογή, που ήταν πραγματικά μια πρωτόγνωρη διαδικασία κι έλαβαν μέρος πάρα πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας –κάτι που εξέπληξε κι εμάς τους ίδιους- συγκροτήθηκε ο νέος φορέας με την ιδρυτική του διακήρυξη που έλαβε χώρα στο συνέδριό του 16 – 18 Μαρτίου και σιγά σιγά οδηγηθήκαμε μέχρι και την συγκρότηση των οργάνων που προαναφέραμε. Η αλήθεια είναι ότι ορίστηκε η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του «Κινήματος Αλλαγής» και εκλέχθηκαν μόνον ο γραμματέας και ο αναπληρωτής γραμματέας. Ωστόσο, επειδή αυτή είναι μια διαδικασία “ξένη” με το DNA της παράταξής μας, θα ακολουθήσει η συγκρότηση κομματικών οργάνων, δημοτικών οργανώσεων, οι οποίες θα γίνουν κανονικά στις 24 Ιουνίου 2018.
• Η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του «Κινήματος Αλλαγής» ποιες περιοχές ευθύνης έχει;
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του «Κινήματος Αλλαγής» περιλαμβάνει την Ρόδο, την Σύμη, την Χάλκη, την Τήλο, το Καστελόριζο, την Κάρπαθο και την Κάσο. Επίσης, υπάρχει και η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Δωδεκανήσου του «Κινήματος Αλλαγής», η οποία θα συγκροτηθεί την επόμενη εβδομάδα.
• Είστε ικανοποιημένοι από την συμμετοχή των Δωδεκανησίων στην διαδικασία η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη; Υπήρξε ανταπόκρση στο κάλεσμα του χώρου σας;
Κοιτάξτε, παραδοσιακά οι πολίτες της Δωδεκανήσου πάντα ήταν κοντά στην παράταξή μας, στον χώρο μας. Είναι «σπορά» που άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα έλεγα και οι πολιτικές που είχε αναλάβει ο χώρος μας, για την νησιωτική πολιτική –κάτι που βλέπουμε να καταστρατηγείται από την κυβέρνηση του Σύριζα και πάντα η προσέλευση και η συμμετοχή των Δωδεκανησίων στις συγκεντρώσεις μας, είναι ενδεικτική.
• Είναι όμως γεγονός πως το Πασόκ, όπως όλοι γνωρίζουμε, κατέβηκε σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Κατά την άποψή σας, θα μπορέσει να «αναστηθεί» τρόπον τινά ο χώρος, να ανασυγκροτηθεί δυναμικά και να επανέλθει σε υψηλά ποσοστά; Είναι άλλωστε ένας ιστορικός πολιτικός χώρος.
Το Πασόκ θα μπορούσαμε να πούμε ότι «πλήρωσε το μάρμαρο» για την κρίση. Σήκωσε το βάρος, αρχικά μόνο του, αργότερα μετέχοντας σε μια συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και την ΔΗΜΑΡ κι έπειτα κατέληξε μόνο με τη Ν.Δ. Κατά την άποψή μου, η Σοσιαλδημοκρατία περνάει μια γενικότερη κρίση σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι μόνον η Ελλάδα, με την κρίση και το Μνημόνιο. Είδαμε και στην Γαλλία που δεν υπάρχουν Μνημόνια, τους αντίστοιχους Σοσιαλιστές να λαμβάνουν ιστορικά, χαμηλά ποσοστά. Το ίδιο έγινε στην Πορτογαλία, στην Ισπανία ακόμη και στην Ιταλία. Οπότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια γενικότερη κρίση την οποία περνάει ο χώρος μας και είναι κάτι που μας απασχολεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνον σε εθνικό, στην Ελλάδα. Θεωρώ όμως ότι αργά ή γρήγορα, τα ποσοστά μας θα επιστρέψουν στα μεγέθη που είχαμε μάθει κι αυτό μπορεί να γίνει μόνον με έναν τρόπο: εκπέμποντας ένα «καθαρό» μήνυμα, έχοντας ξεκάθαρο πρόγραμμα και θέσεις για όλα τα ζητήματα. Και για να μην παρεξηγηθώ, θέσεις έχουμε για όλα τα ζητήματα. Εννοώ ότι αυτό που πρέπει να διαμορφώσουμε αυτή την ώρα είναι ένα κοστολογημένο και εξειδικευμένο κυβερνητικό πρόγραμμα.
• Εκτιμάτε δηλαδή, ότι σε αυτό το κομμάτι «χωλαίνει» το «Κίνημα Αλλαγής»; Το ό,τι δεν έχει ένα κοστολογημένο και εξειδικευμένο κυβερνητικό πρόγραμμα;
Ναι, πιστεύω ότι υπάρχει μια ασάφεια γύρω από το τι θέλουμε να κάνουμε την επόμενη μέρα, στην μετα-μνημονιακή Ελλάδα. Ποιο είναι το όραμά μας, γι αυτόν τον τόπο, πως τον φανταζόμαστε τα επόμενα δέκα χρόνια.

• Κύριε Παπανικόλα επειδή είστε νέος άνθρωπος, θέλω την άποψή σας για την κυρία Φώφη Γεννηματά. Θεωρείτε ότι τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα και άξιζε να επανεκλεγεί ως επικεφαλής αυτού του νέου κόμματος;
Η αλήθεια είναι ότι η Φώφη Γεννηματά έχει αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία ό,τι έχει αναλάβει μέχρι τώρα. Και αυτό εν πολλοίς επιβεβαιώθηκε και στις εκλογές του Νοεμβρίου, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των συντρόφων μας, την ανέδειξε επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα. Άρα, μπορούμε να πούμε ότι έχει ανταποκριθεί στα καθήκοντά της όπως πρέπει. Το ίδιο πιστεύουμε ότι θα πράξει και στο μέλλον.

• Ποια είναι η άποψή σας για τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη;
Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας φέρελπις πολιτικός, με καθαρό λόγο και σίγουρα είναι μια ελπίδα για το μέλλον και της παράταξης αλλά και της χώρας, εκτιμώ. Δεν είναι απλά ένας νέος πολιτικός, δεν εκφράζει το νέο, επειδή είναι νέος ηλικιακά. Επειδή παραβρέθηκα σε όλες τις προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων που ήρθαν, εκτίμησα τον πολιτικό του λόγο καθώς έθεσε ζητήματα που κανένας άλλος δεν τόλμησε να θέσει όπως π.χ. την διάσπαση της Β’ Αθήνας που είναι και θέμα εξαιρετικά επίκαιρο ή το ζήτημα των κόκκινων δανείων κ.λπ.

• Θα ήθελα το σχόλιό σας όσον αφορά την συνύπαρξη με τα άλλα κόμματα μέσα στο «Κίνημα Αλλαγής».
Κοιτάξτε, δεν χωρεί αμφιβολία ότι κανένα κόμμα –πόσω μάλλον εμείς, με το ιστορικό βάρος που έχουμε δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται. Την αυτόνομη πορεία μας, την διατυμπανίζουμε, αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό. Πρέπει όμως να την αποδεικνύουμε και στην πράξη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εκπέμποντας ένα σαφές, καθαρό, πολιτικό μήνυμα για το τι θέλουμε να κάνουμε στην χώρα την ‘επόμενη μέρα’ στην μετα-μνημονιακή εποχή. Το αν θα συνεργαστούμε με τη Ν.Δ. ή με τον Σύριζα, θα το δούμε. Αυτή είναι μια συζήτηση για μετά τις εκλογές. Η προεκλογική περίοδος πρέπει να αρκεστεί μόνον στην κατάθεση του κυβερνητικού προγράμματος από την δική μας πλευρά. Τα ποσοστά και η εκλογική θέση του καθενός είναι αυτά που θα επιβάλλουν και τις συνεργασίες. Οπότε, επιτρέψτε μου να επιμένω ότι η συζήτηση αυτή είναι άκαιρη.
• Είστε αισιόδοξοι ότι θα ανέβουν τα ποσοστά σας όταν έρθει η ώρα της κάλπης;
Φυσικά. Οι εκλογές είναι η καλύτερη δημοσκόπηση! Τα ποσοστά τα δημοσκοπικά, περνούν από την καθαρότητα του πολιτικού λόγου. Όταν ο κόσμος αντιλαμβάνεται ποιες είναι οι θέσεις και οι απόψεις σου γύρω από τα ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία είναι λογικό να σε εμπιστευτεί. Όταν εκπέμπεις μια «ασάφεια» είναι λογικό να στρέφεται ο κόσμος σε πιο καθαρές λύσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι για εκλογές, και θα δούμε πώς θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό.
Πώς βλέπετε την εξέλιξη του Σύριζα, που έλεγε ότι είναι αριστερό κόμμα; Ένα μεγάλο κομμάτι του Πασόκ πήγε εκεί καθώς και των ψηφοφόρων.
Ο ίδιος ο Σύριζα δεν γνωρίζει τι κόμμα είναι! Ξεκίνησε να λέει ότι εκφράζει την Αριστερά, τελικά άλλα έκανε όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση και εξαπάτησε την ελληνική κοινωνία και αυτή την στιγμή κυβερνάει χωρίς νομιμοποίηση. Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν την στροφή του Σύριζα προς την Σοσιαλδημοκρατία. Είναι λάθος. Εάν θέλει να γίνει κάτι τέτοιο θα το δείξει η συμπεριφορά του και θα κάνει την στροφή προς τον ρεαλισμό χωρίς να φέρει την χώρα στα όρια της καταστροφής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου