Πλέον πρέπει να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος με κριτήριο την προστασία της ιδιωτικής ιδιοκτησίας.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς στην ομιλία του στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπ. Δικαιοσύνης για την μετάπτωση του Κτηματολογίου Ρόδου, Κω και Λακκί Λέρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, έκανε αναφορά στην ιστορικότητα και την καινοτομία του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου για την εποχή του, καθώς το σύστημα καταγραφής εμπράγματων δικαιωμάτων με βάση την αποτύπωση των ακινήτων στο έδαφος και όχι ανά ιδιοκτήτη, δημιούργησε μέγιστη ασφάλεια στις συναλλαγές και προσέδωσε κύρος στα κτηματολογικά βιβλία που δεν συναντούμε σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, κάνει επιτέλους πράξη αυτό που υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, όταν και άρχισε να δημιουργείται το Εθνικό Κτηματολόγιο.
Εντάσσει όλες τις περιοχές ισχύος του Δωδεκανησιακού Κτηματολογίου στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Με το νομοσχέδιο της μετάπτωσης διασφαλίζονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών και οι καταγραφές των τόμων, χωρίς να απαιτείται νέα κτηματογράφηση.
Το παρόν νομοσχέδιο, όσο αναγκαίο και επιτακτικό και αν είναι, δεν αρκεί για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας των παραλείψεων και των σφαλμάτων του παρελθόντος. Θα πρέπει να ξεκινήσει, άμεσα, η επεξεργασία πρόσθετων διατάξεων.
Οι διατάξεις αυτές θα επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα των κτηματολογικών αστοχιών και των σφαλμάτων των θεμελιωδών καταγραφών των ακινήτων, των ιδιωτικών ακινήτων που είναι αδύνατη η
μεταβίβασή τους ελλείψει επαρκών στοιχείων για τους καταχωρημένους ιδιοκτήτες τους και επιπλέον θα πρέπει να καταχωρηθούν και να απεικονιστούν με τον ορθό τρόπο όλες εκείνες οι μεταβολές που έχουν προκύψει από την κατάρτιση του Δωδεκανησιακού Κτηματολογίου μέχρι σήμερα και δεν καταχωρήθηκαν κτηματολογικά. Είναι αναγκαιότητα επίσης η κατάργηση του κτηματολογικού δικαστή και της παλαιωμένης και περιττής διαδικασίας της ενημέρωσης οικοδομής που δημιουργεί πολλά ζητήματα και συσσωρεύονται πράξεις στο αρχείο προβληματικών του Κτηματολογίου Ρόδου ενώ η ίδια διαδικασία ορθώς δεν τηρείται στο Κτηματολόγιο της Κω.
Τα θεμέλια για τον εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου μπήκαν , πλέον πρέπει να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος με κριτήριο την προστασία της ιδιωτικής ιδιοκτησίας.