«Η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, το 2018, για την ένταξη των Υποθηκοφυλακείων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Κτηματολόγιο είχε δύο μεγάλα δομικά προβλήματα».
Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος κατά την ομιλία του στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για το Κτηματολόγιο.
Όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, η προηγούμενη απόφαση «αγνόησε το ζήτημα της συμμετοχής της επάρκειας του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και το γεγονός ότι αυτή η ένταξη έπρεπε να γίνει ενώ ήταν σε εξέλιξη η κτηματογράφηση της χώρας. Με αποτέλεσμα λίγο μετά τις εκλογές του 2019, αντί σύμφωνα με την πρόβλεψη να έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο 210 από τα 354 γραφεία κτηματογράφησης, τελικά να ήταν ενταγμένα μόνο δύο!
Με το νομοσχέδιο αυτό για τη διευθέτηση ζητημάτων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα 75 ετών από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, κλείνει ένα κεφάλαιο, γίνεται ένα μεγάλο βήμα αλλά δεν είναι το μόνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τη δεκαετία του 1920, όταν ήταν υπό ιταλική κυριαρχία, τα Δωδεκάνησα διέθεταν ένα είδος αξιόπιστου κτηματολογίου. Κάτι που επιχειρούμε έναν αιώνα μετά.
Η κεντρική διοίκηση προχωρά σε ψηφιοποίηση 600 εκ. σελίδων περιουσιακών δικαιωμάτων πολιτών, σε όλη τη χώρα. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται να ενεργοποιηθούν και οι πολίτες.
Στα Χανιά, για παράδειγμα, έχει δηλωθεί μόνο το 11% των περιουσιών, στο Ρέθυμνο μόλις που προσεγγίζουν το 19%, ενώ στις Κυκλάδες έχει δηλωθεί μέχρι σήμερα το 44% των δικαιωμάτων.
Δεν γίνεται οι πολίτες να θεωρούν ότι θα δίνονται αενάως παρατάσεις».
Πηγή: Reporter.gr