Τη ρήση του Γερμανού Καγκελάριου Βίσμαρκ «Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» επιλέγει να “πάρει” μαζί του ο απερχόμενος έπαρχος Καλύμνου κ. Κώστας Σταυλάς (φωτο), αξιολογώντας τα όσα βίωσε και έμαθε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια στο συγκεκριμένο αξίωμα.
Μπορεί σε προσωπικό επίπεδο να σημείωσε πρωτιά (πρώτος σε ψήφους περιφερειακός σύμβουλος στον συνδυασμό Μαχαιρίδη σε όλο το Νότιο Αιγαίο), λόγω όμως της συνολικής αποδοχής που έτυχε η παράταξη με την οποία πολιτευόταν, αυτή του η επιτυχία πέρασε σε δεύτερο πλάνο.
Ο κ. Σταυλάς μιλά σήμερα στο “Kalymnosola” με αφορμή την ολοκλήρωση, σε δύο περίπου μήνες, της θητείας του στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου και επιχειρεί να κάνει έναν απολογισμό της προσφοράς του στους κατοίκους των έξι νησιών (Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Λειψοί, Λέρος, Πάτμος) όλο αυτό το διάστημα, επικεντρώνοντας κυρίως τις επικρίσεις του στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του Επαρχείου με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου των προαναφερόμενων τοπικών κοινωνιών.
Ηθική ικανοποίηση και επιβράβευση
Η συλλογή 3.434 ψήφων στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές τον κατέταξε πρώτο όχι μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου, αλλά σε όλο το Νότιο Αιγαίο σε επίπεδο συνδυασμού Γιάννη Μαχαιρίδη.
«Είναι μια ηθική ικανοποίηση και επιβράβευση. Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους των νησιών του Επαρχείου μας γιατί με τίμησαν πραγματικά και αναγνώρισαν τις προσπάθειες που έγιναν σε δύσκολες και χαλεπές συνθήκες».
Ο ίδιος κάνει μια σύντομη αναφορά στις ενέργειες που έγιναν από το σύνολο των εντεταλμένων- μέχρι πρότινος- περιφερειακών συμβούλων και για να επανέλθει ο νομικός όρος του επάρχου, αλλά και για να εγκριθεί αντιμισθία για τις υπηρεσίες τους «για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου πρέπει να είσαι αποκλειστικής απασχόλησης. Και μπορεί κάποιοι όπως εγώ να ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, κάποιοι όμως ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν εγκαταλείψει τη δουλειά τους».
Ο όρος επανήλθε στα τέλη του περασμένου Απρίλη, ενώ όσον αφορά στην αντιμισθία αυτή καθιερώθηκε μετά από ενάμιση χρόνο προσπαθειών. Το αντιμίσθιο ανήλθε στο 30% του αντιπεριφερειάρχη και τότε αντιστοιχούσε σε 1000 ευρώ, ενώ τώρα, λόγω των περικοπών που ακολούθησαν, δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ.
«Για λίγους μήνες, όσο ήμουν ακόμη εν ενεργεία δάσκαλος το εισέπραξα, μετά όταν συνταξιοδοτήθηκα επέλεξα να πάρω μόνο τη σύνταξή μου, δεδομένου ότι αν συνέχιζα να παίρνω την αντιμισθία θα μου έκοβαν το 70% της σύνταξής μου. Και αυτό δεν με συνέφερε. Όλο αυτό το διάστημα, τα δυο περίπου χρόνια είμαι στο Επαρχείο αμισθί χωρίς αυτό να με εμποδίσει να παρέχω όπως και πριν τις υπηρεσίες μου, δεδομένου ότι είχα αναλάβει μια δέσμευση».
Υπηρεσίες υποστελεχωμένες και ανενεργές
Συζητώντας με τον απερχόμενο έπαρχο για την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως πρόκειται για Τμήματα υποστελεχωμένα και ουσιαστικά ανενεργά. Ο ένας ή οι δύο –στην καλύτερη περίπτωση- υπάλληλοι σε κάθε τμήμα, δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων έξι νησιών. Η νησιωτική περιφέρεια φαίνεται ότι πλήρωσε το γιγαντωμένο δημόσιο κράτος της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο της συρρίκνωσής του που επέβαλαν τα μνημόνια.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέθεσε ο κ. Σταυλάς:
-το Κτηνιατρικό Τμήμα υπολειτουργεί δεδομένου ότι οι θέσεις που προβλέπονται καλύπτονται με συμβασιούχους, με μεγάλα κενά μεταξύ των συμβάσεων, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι, οι κρεοπώλες κ.α. Τελευταία η υπάλληλος που υπηρετούσε ως κτηνίατρος στην Κάρπαθο ήρθε στην Κάλυμνο με απόσπαση και για 1,5 χρόνο δεν είχαμε πρόβλημα. Έμεινε όμως έγκυος και πήρε την άδειά της και τώρα το τμήμα δεν λειτουργεί. Περιμένουμε κάποιον με σύμβαση οκτάμηνη.
-το Τμήμα Υγιεινής δεν διαθέτει επόπτη Υγείας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έλεγχος, ενώ καταστηματάρχες που θέλουν να θέσουν σε λειτουργία ένα νέο κατάστημα βρίσκονται σε αναμονή πέντε και έξι μήνες για να έρθει κάποιος από τη Ρόδο ή την Κω, όπου κι εκεί υπάρχουν ελλείψεις
-στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης υπήρχαν δυο γεωπόνοι που συνταξιοδοτήθηκαν και τους τελευταίους επτά μήνες είναι κλειστό, αν και είναι ένα τμήμα χρήσιμο και απαραίτητο για την γεωργία, για την παρακολούθηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων
-το Τμήμα Συγκοινωνιών είναι υποστελεχωμένο αν και έχει μεγάλο φόρτο εργασίας. Καταφέραμε μετά από επίμονες προσπάθειες και με προτροπή του προϊσταμένου κ. Ροδίτη, να μεταφέρουμε στην υπηρεσία μας όλες τις αρμοδιότητες και ότι έχει σχέση με αυτοκίνητο, μηχανάκι, μοτοσυκλέτα (ήταν μοιρασμένες σε Κάλυμνο και Κω). Οι εργαζόμενοι υπερβάλλουν εαυτούς. Από τότε που έκλεισε η Εφορία είναι τρεις υπάλληλοι που έχουν ζητήσει απόσπαση στο Επαρχείο αλλά ακόμη είμαστε στο “θα” και στο “περιμένε” για να έρθουν με απόσπαση
-και το Τμήμα Εμπορίου θέλει στελέχωση, προκειμένου να λειτουργήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Υπάρχει θέμα παρεμπορίου στην Κάλυμνο, όμως χωρίς υπαλλήλους πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις;
-στο Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών λόγω της άνευ αποδοχών αδειοδότησης του ενός, έμειναν δύο υπάλληλο. Τι να πρωτοπρολάβουν όταν έχουν και έξι νησιά -Δήμους και ειδικά τα μικρά νησιά που χρήζουν στήριξης είτε σε μελέτες, είτε σε παρακολούθηση των έργων; Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι είναι ήρωες οι υπάλληλοι Σπύρος Κουλλιάς και Νίκος Καμπούρης. Αγαθονήσι, Λειψοί, Πάτμος, Αστυπαλιά αναφέρω τα μισά που δεν έχουν οι Δήμοι τους Τεχνικές Υπηρεσίες.
Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για το οποίο έχουμε επανειλημμένως ζητήσει κάλυψη με μόνιμο προσωπικό ή έστω με συμβασιούχους.
«Γνωρίζω από μαθητή τον νέο έπαρχο»
Με τον διάδοχό του στο Επαρχείο κ. Γιάννη Θεμέλαρο ο κ. Σταυλάς γνωρίζεται από παλιά, δεδομένου ότι ο πρώτος ήταν μαθητής στο σχολείο της Λέρου όπου πρωτουπηρέτησε ως δάσκαλος. «Μιλήσαμε με τον κ. Θεμέλαρο και του είπα ότι θα είμαι στη διάθεσή του και θα τον βοηθήσω σε ότι χρειαστεί.
Θεωρώ πως προτεραιότητά του πρέπει να είναι η στελέχωση των υπηρεσιών του Επαρχείου, αλλά και η ολοκλήρωση κάποιων δρομολογημένων έργων. Από κει και έπειτα θα τεθεί σε εφαρμογή ένα καινούργιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ξεκινάει από τώρα το 2014 μέχρι το 2020, άρα μπορούν να γίνουν αρκετά πράγματα. Βέβαια το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αφορά μόνο σε εκτέλεση έργων, αλλά υπάρχουν κι άλλες δράσεις όπως επιμορφώσεις, εκπαιδεύσεις και βέβαια ότι δυνατότητες υπάρχουν για έργα από ίδιους πόρους».
Η δική του ερμηνεία στον χαρακτηρισμό «τα ‘χει καλά με όλους»
«Πως τα καταφέρνει και τα έχει καλά με όλους;» είναι ένα ερώτημα που διατυπώνεται και ακούγεται κατά κόρον για τον απερχόμενο έπαρχο σε ιδιωτικές συζητήσεις και δεν αποφύγαμε τον πειρασμό να του ζητήσουμε την δική του ερμηνεία αλλά και να μας πει αν αποδέχεται αυτή την ιδιότητα που του αποδίδουν.
«Θα έλεγα πιο σωστά ότι δεν συγκρούμαι. Δεν είναι προσποιητό, αυτός είναι ο χαρακτήρας μου. Εγώ πιστεύω ότι αυτό καλλιεργήθηκε επειδή ήμουν δάσκαλος και για μένα έχει σημασία το τί δουλειά κάνει ο άλλος. Ως δάσκαλος διαμόρφωσα αυτόν τον χαρακτήρα, σεβόμενος τα παιδιά, τους μαθητές μου αλλά και επιδιώκοντας μια καλή συνεργασία με τους γονείς.
Έπρεπε να είμαι υπομονετικός, να ακούω το κάθε θέμα που τους απασχολούσε και να προσπαθώ να τους βοηθήσω. Θεωρώ ότι στα 32 χρόνια που υπηρέτησα και στη Λέρο και στους Λειψούς και στους Αρκιούς και στην Κάλυμνο τα περισσότερα, έφυγα ικανοποιημένος ότι έκανα το καθήκον μου, μέσα από τα όποια λάθη και παραλείψεις, απέναντι σ’ αυτό που υπηρετούσα.
Απέναντι στους συναδέλφους, μιας και για πολλά χρόνια ήμουν πρόεδρος και συνδικαλιστής στο σύλλογο δασκάλων, απέναντι στα παιδιά και στους γονείς. Αυτή η εκτίμηση και η αποδοχή από τον κόσμο, από κει ξεκινάει. Γιατί νομίζω ότι ο καθένας από εμάς καταξιώνεται αρχικά στον επαγγελματικό του χώρο.
Δε νομίζω ότι με φωνές, με υπερβολές, με ακρότητες, με χαρακτηρισμούς καταφέρνεις πράγματα. Νομίζω ότι δουλεύοντας με σύνεση, με υπευθυνότητα, με σκέψη, με προβληματισμό και χωρίς παρορμητισμούς, μπορείς να πετυχαίνεις αυτό που θέλεις. Στην πολιτική τα πράγματα είναι απλά Και υιοθετώ απολύτως τη ρήση του Βίσμαρκ ότι «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού». Φτάνει να υπάρχει διάθεση και χρόνος.
Δεν μπαίνω σε λογική στείρας αντιπαράθεσης, ποιος είναι απέναντι μου, αν με ψηφίζει, ή όχι. Δεν μου αρέσει με ευκολία να κάνω κριτική στον άλλο χωρίς να υπάρχει κάτι ουσιαστικό, ούτε είμαι παρορμητικός. Για την όποια μου αντίδραση πρέπει να τη μελετήσω και να την σκεφτώ».
Πολύχρονη ενασχόληση με τα κοινά
Να σημειωθεί τέλος πως ο κ. Σταυλάς εκλέχηκε πρώτη φορά νομαρχιακός σύμβουλος το 1998 και επανεξελέγη το 2006 (στο μεσοδιάστημα δεν έβαλε υποψηφιότητα). Το 2010 εκλέχθηκε πρώτος στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου και ορίστηκε εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για να επανεκλεγεί και στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.
Όπως ο ίδιος μας λέει συμμετείχε πάντα σε πολιτιστικούς συλλόγους «και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στην Αστυπάλαια και στη Λέρο όταν ήμουν, ως αντιπρόεδρος και γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άρτεμις» που συνεχίζει μέχρι σήμερα να έχει μια πλούσια δράση και στη συνέχεια εδώ στην Κάλυμνο, ασχολήθηκα και με αθλητικά σωματεία, ενώ για πολλά χρόνια διετέλεσα πρόεδρος στο σύλλογο των δασκάλων».
Πηγή: kalymnosola.wordpress.com