Η μείωση των καταθέσεων από τα νοικοκυριά μέσω ανάληψης μετρητών, αυξάνει το χρήμα που κυκλοφορεί σε φυσική μορφή. Πρόκειται για χρήμα που κυκλοφορεί τις τσέπες των Ελλήνων ή τοποθετείται σε θυρίδες και σε σημεία προς φύλαξη.
Στοιχεία της ΤτΕ τον Απρίλιο του 2015, το χρήμα που κυκλοφορούσε στην αγορά εκτοξεύθηκε στα 43,5 δισ. ευρώ από 30,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014, καταγράφοντας αύξηση κατά 13,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά και τις πρόσφατες εκροές, το ποσό έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 45 δισ.ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι «καθαρές υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατανομή εντός του Ευρωσυστήματος των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ» ανέβηκε από τα 3,9 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο στα 16,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Η αύξηση αυτή καλύπτεται είτε από αποθεματικά που υπάρχουν είτε από πρόσθετες εισροές από το Ευρωσύστημα. Στο ποσό αυτό προστίθενται περίπου 27,3 δισ. ευρώ που είναι το ύψος του κυκλοφορούντος χρήματος που διακινείται κατά μέσο όρο στην ελληνική αγορά και το οποίο είναι περίπου σταθερό όλους αυτούς τους μήνες.
Το ύψος του φυσικού χρήματος που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, καθώς αντιπροσωπεύει το 25% περίπου του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες είναι 6%-8% και μία αιτία είναι το γεγονός ότι οι συναλλαγές στη χώρα μας δεν είναι ηλεκτρονικές. Η τάση αυτή επιδεινώθηκε λόγω της κρίσης, καθώς αύξησε το ποσό που διακρατούν οι Ελληνες στα σπίτια τους ή σε θυρίδες υπό τον φόβο τυχόν περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι και οι θυρίδες μπορεί να περιληφθούν σε αποφάσεις για περιορισμό κεφαλαίων.
Καθημερινή