Αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου εκπρόσωπος φαρμακευτικής εταιρείας των Αθηνών, που κάθισε εκ νέου χθες και μάλιστα για δεύτερη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμέτωπος με την κατηγορία της άμεσης συνδρομής σε απάτη που αφορά εικονικές προμήθειες στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, μετά την αναίρεση προηγούμενων καταδικαστικών αποφάσεων του ίδιου δικαστηρίου.
Η τελευταία απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία του είχε επιβληθεί μετά από προηγούμενη αναίρεση ποινή φυλάκισης ενός έτους με 3ετή αναστολή αναιρέθηκε εκ νέου με την υπ’ αρίθμ. 1795/2016 απόφαση του Αρείου Πάγου.
Θυμίζουμε ότι ο 51χρονος κατηγορούμενος, ιδιοκτήτης ατοµικής εταιρείας προµήθειας νοσοκοµειακού υλικού, με την επωνυμία “ΕΛΠΙΣ”, συνελήφθη, παρά την ως άνω εκκρεμότητα με τη δικαιοσύνη, τον Μάρτιο του 2014 για εμπλοκή του σε άλλη σοβαρή υπόθεση παρανομιών με προμήθειες νοσοκομείων. Χθες απολογούμενος δήλωσε ότι θεωρεί σίγουρη την αθώωσή του και στην υπόθεση αυτή.
Πιο συγκεκριμένα με την 15/2010 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου ο κατηγορούμενος, καταδικάστηκε για απλή συνέργεια σε απόπειρες απατών κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που τελεί απάτες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και αφού του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του άρθρου 84 παρ. 2 α’ και ε’ ΠΚ, του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους, την οποία ανέστειλε επί τριετία.
Με την 611/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου μετά παραδοχή ασκηθείσας αναίρεσης από τον ως άνω κατηγορούμενο αναιρέθηκε στο σύνολό της η ως άνω απόφαση του Εφετείου και παραπέμφθηκε η υπόθεση για νέα συζήτηση στο ίδιο Εφετείο Δωδεκανήσου, λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και έλλειψη νόμιμης βάσης, επειδή στην απόφαση υπήρχαν ασαφείς και αντιφατικές αιτιολογίες με συνέπεια να μη καθίσταται σαφές για ποια μορφή συμμετοχής στο ως άνω έγκλημα τον καταδίκασε, αν δηλαδή τον καταδίκασε για απλή ή για άμεση συνέργεια στην πράξη του αυτουργού.
Όμως το δικαστήριο, μετά την παραπομπή, με την νέα απόφασή του καταδίκασε τον κατηγορούμενο για άμεση συνέργεια σε απόπειρες απατών κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, χωρίς να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παρ. 2 ε’ ΠΚ, που του είχε αναγνωρισθεί με την αναιρεθείσα υπ’ αριθμ. 15/2010 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου, ενώ του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παρ. 2 α’ ΠΚ, και του επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών, την οποία ανέστειλε επί τριετία.
Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι το Πενταμελές Εφετείο με την νέα απόφαση του χειροτέρευσε τη θέση του κατηγορούμενου ως προς το κεφάλαιο της ενοχής αφού τον καταδίκασε για άμεση συνέργεια σε απόπειρες κακουργηματικών απατών, ενώ με την αναιρεθείσα απόφαση είχε καταδικασθεί για απλή συνέργεια στις ίδιες πράξεις.
Επίσης κρίθηκε ότι χειροτέρευσε τη θέση του κατηγορουμένου και ως προς το κεφάλαιο της μη αναγνώρισης του ελαφρυντικού του άρθρου 84 παρ. 2 ε ΠΚ, που του είχε χορηγηθεί και εκτιμάται ως προς το ύψος της ποινής που θα του επιβληθεί, αλλά και ως προς αυτήν την ίδια την ποινή αφού του επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών αντί της ποινής φυλάκισης του ενός (1) έτους, που του είχε επιβληθεί με την αναιρεθείσα απόφαση.
Θυμίζουμε ότι το Πενταµελές Εφετείο Δωδεκανήσου είχε επιβάλει τον Ιανουάριο του 2010 με την ίδια απόφασή του ποινή φυλάκισης 3 ετών µε 3ετή αναστολή στον πρώην προϊστάµενο του τµήµατος διαχείρισης του Γενικού Nοσοκοµείου Pόδου, που κρίθηκε ένοχος πλαστογραφίας µετά χρήσεως και απόπειρας απάτης κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελµα και κατά συνήθεια µε συνολικό όφελος και συνολική ζηµία που υπερβαίνουν το ποσό των 5 εκατ. δρχ.
Ο πρώτος συγκεκριµένα φέρεται να εκµεταλλεύθηκε την ευαίσθητη θέση του ως υπευθύνου διαχείρισης στην υπηρεσία προµηθειών υγειονοµικού υλικού του νοσοκοµείου και εφέρετο συνεργαζόµενος µε τον δεύτερο, κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήµατος από 17-9-1999 έως 4-11-1999, µε πρόθεση να κατάρτισε κατ’ επανάληψη πλαστά ή νόθευσε γνήσια δελτία παραγγελιών του συγκεκριµένου Νοσοκοµείου προς την “ΕΛΠΙΣ”, για την προµήθεια µεγάλων ποσοτήτων υγειονοµικού υλικού.Η συνολική αξία του εµφανιζόµενου ως δήθεν πωληθέντος και παραδοθέντος υγειονοµικού υλικού στο νοσοκοµείο ανέρχεται στο ποσό των 13.113.400 δρχ (38.484 ευρώ).
Χθες από την λήψη καταθέσεων από 5 υπαλλήλους του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου για την υπόθεση φέρεται να προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε επισκεφθεί ποτέ το νοσοκομείο και ότι τις προμήθειες υλικού κανόνιζε υπάλληλός του.
Το συγκεκριμένο άτομο, όπως προέκυψε από την απολογία του ίδιου ήταν κουμπάρος του και είχε αναλάβει ουσιαστικά την διαχείριση της εταιρείας το επίμαχο διάστημα όταν ο ίδιος εργαζόταν σε πολυεθνική.
Προέκυψε περαιτέρω ότι όταν ο ίδιος ενημερώθηκε για την υπόθεση με fax του νοσοκομείου έσπευσε να εκδώσει πιστωτικά τιμολόγια.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη ο δικηγόρος κ. Κ. Ζήσης.
https://www.dimokratiki.gr/20-06-2017/athoos-logo-amfivolion-gia-ikonikes-promithies-sto-nosokomio/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.