Με την λήψη καταθέσεως από τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού συνεχίζεται σήμερα η κυρία Ανάκριση για την φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2013.
Στην υπόθεση, όπως έγραψε η «δημοκρατική», έχουν απολογηθεί κι έχουν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς όρους, ο πρώην περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, κατηγορούμενοι για πλημμύρα από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή και έκθεση η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή.
Και οι τρείς κατηγορούμενοι ανέπτυξαν με πολυσέλιδα απολογητικά υπομνήματα αλλά και με προφορικές τους καταθέσεις σοβαρό αντίλογο για τα αδικήματα, που τους απαγγέλθηκαν και συγκεκριμένα για την υπαιτιότητά, που τους αποδίδεται.
Ο Δήμαρχος Ρόδου, ζήτησε μεταξύ άλλων να κληθούν ως μάρτυρες για να καταθέσουν στο πλαίσιο της κυρίας Ανάκρισης, ο τότε οδηγός του, ένας εθελοντής, ο προϊστάμενος του γραφείου πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρόδου και ο διοικητής του ΑΤ Ιαλυσού.
Οι τρείς πρώτοι έχουν ήδη δώσει καταθέσεις και σήμερα θα καταθέσει ο τελευταίος.
Οι κατηγορούμενοι αιρετοί ανέπτυξαν, μεταξύ άλλων τον ισχυρισμό στις απολογίες τους, ότι σε περιπτώσεις που τμήμα του οδοστρώματος του οδικού δικτύου της χώρας έχει κατακλυστεί από πλημμυρικά ύδατα ή έχουν σημειωθεί φθορές ή ζημιές λόγω έντονων βροχοπτώσεων, οι κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες τροχαίας της ΕΛΑΣ υποχρεούνται να λάβουν άμεσα μέτρα τροχαίας κίνησης ή και διακοπής της κυκλοφορίας προς αποφυγή ατυχημάτων.
Επεσήμαναν συγκεκριμένα ότι οι διώξεις για τους θανάτους στον Κρεμαστενό ποταμό περιορίστηκαν στους ίδιους όταν την αρμοδιότητα για την διακοπή της κυκλοφορίας είχε η ΕΛΑΣ.
Ο κ. Χατζηδιάκος έχει τονίσει ότι ο ίδιος είχε ζητήσει τηλεφωνικά την διακοπή της κυκλοφορίας, ενώ σε κατάθεση του αυτόπτης μάρτυρας έχει τονίσει ότι είχε ενημερώσει κι εκείνος τηλεφωνικά την ΕΛΑΣ.
Ανάλογες παραλείψεις, όπως επεσήμαναν, υπήρξαν και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αφού η δεύτερη δεν είχε συνδράμει στην κατάσταση ανάγκης που βρέθηκαν οι απωλεσθέντες παρότι εκλήθησαν προς τούτο.
Με βάση τα ανωτέρω η κατάθεση του αξιωματικού της ΕΛΑΣ έχει βαρύνουσα σημασία αφού αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ανάγκη διεύρυνσης του κατηγορητηρίου ή μη και σε άλλα πρόσωπα.
Σημειώνεται ωστόσο ότι ο Διοικητής του ΑΤ Ιαλυσού είναι ο κύριος Ανακριτικός Υπάλληλος στην δικογραφία που αφορά τους θανάτους πολιτών από την πλημμύρα αφού ήταν εκείνος που σχημάτισε και επιμελήθηκε την σχετική προανάκριση.
Πέραν τούτου λόγω της ιδιότητας του ως διοικητή Αστυνομικού Τμήματος δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα της ρύθμισης της κυκλοφορίας ευθύνη που έχει ο εκάστοτε Αστυνομικός Διευθυντής.
Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι αρνείται και μάλιστα κατηγορηματικά ότι την επίμαχη ημέρα είχε οιαδήποτε επικοινωνία με αιρετό ή με πολίτη σχετικά με την ανάγκη κλεισίματος του Κρεμαστενού ποταμού για προληπτικούς λόγους.
Η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται με έκδηλο ενδιαφέρον.